קריירה ולימודים

מענקים במיליון שקל: המיזמים פורצי הדרך בישראל מרוויחים בענק

מבין 90 מיזמים שהוגשו לקרן לחדשנות של אלו"ט, נבחרו ארבעה מיזמים שמטרתם לפתח פתרונות פורצי דרך בתחומים בהם לא קיים מענה מספק לאוכלוסיית האנשים על רצף האוטיזם, שיקבלו מענק של מיליון שקל. בנוסף, תינתן מעורבות בפעילות היזמים באמצעות ליווי ותמיכה מקצועית. אלה הזוכים המאושרים שקיבלו את הפרס
מערכת ice | 
מענקים (צילום shutterstock)
מבין 90 מיזמים שהוגשו לקרן לחדשנות של אלו"ט, נבחרו ארבעה מיזמים שמטרתם לפתח פתרונות פורצי דרך בתחומים בהם לא קיים מענה מספק לאוכלוסיית האנשים על רצף האוטיזם. המיזמים זכו במימון בהיקף כולל של מיליון שקל, שהתחלקו ביניהם.
בנוסף למענק, תינתן מעורבות בפעילות היזמים באמצעות ליווי ותמיכה מקצועית ו/או ע"י הטמעת המיזמים והמחקר במסגרות אלו"ט השונות. הקריטריונים לבחירת המיזמים היו מידת התרומה הפוטנציאלית לאוכלוסיית היעד, העומק הטכנולוגי, ניסיון היזם או החוקר עם צרכי אוכלוסיית היעד, בשלות המוצר ועוד".
 
בטקס שהתקיים ב-2.4 ביום האוטיזם הבינ"ל במכללה האקדמית תל אביב יפו, הוכרזו המיזמים הזוכים: TA`AL  - פתרון לשילוב מוצלח בתעסוקה של אנשים על הספקטרום. יותר ויותר מעסיקים כבר מבינים את החשיבות בשילוב אנשים עם מוגבלות בחברה או בארגון שלהם, אך רבים לא יודעים מאיפה להתחיל ואיך מתגברים על החסמים הקיימים.
המיזם שואף לשנות את המצב הזה, גם עבור אותם עובדים וגם עבור המעסיקים שלהם. באמצעות שימוש וניתוח מבוסס AI של דאטה המערכת מתאימה את משימות התעסוקה לפי יכולות העובדים ומסייעת להם לעקוב אחרי המשימות שהוקצו להם. המיזם מסייע לעובדים ולמעסיקים בתיאום ציפיות ובתקשורת ביניהם, מאפשר ליווי שוטף על פני זמן ללא צורך במשאבי ניהול גדולים ומעודד חווית אוטונומיה ומסוגלות בקרב  המשתמשים.
אילנה מושקין, קו-פאונדרית של TA'AL, רונית שוסל, מנהלת החטיבה לפיתוח ידע, מחקר והכשרה ודדי עטאס, מנכ"ל אלו"ט, צילום: (יפעת פאר)

TYPE IT - אפליקציה ללימוד הקלדה, קריאה ואוצר מילים לאנשים עם אוטיזם ועם מוגבלויות אחרות. ״באיזה גיל כדאי ללמד ילד לקרוא ולכתוב?״ עבור הורים לילדים אוטיסטים ובעלי מוגבלויות אחרים, השאלה  הזה הרבה יותר מאתגרת. אפליקציית TYPE IT מסייעת בתהליך הלמידה החשוב, בזיהוי קשיים עבור אותם ילדים, והכי חשוב מאפשרת לימוד ברוגע ובכיף ללא תסכולים, תוך הפחתת חוויות של חוסר הצלחה.
המיזם כולל פיתוח של מקלדת וירטואלית ללמידה המותאמת עבור ילדים עם אוטיזם ומוגבלויות אחרים, כגון: מוגבלות שכלית-התפתחותית, דיסלקציה, דיספרקסיה, ADHD ועוד, ולילדים בגילאי טרום בי"ס. האפליקציה נשענת על מערכת אבחון מבוססת AI המנתחת מגוון רחב של נתונים הנאספים על ידי המקלדת ומאפשרת אבחון המוגבלויות והקשיים של כל משתמש, תוך בניית תהליך למידה מהנה, משמעותי ומותאם עבורו.
*TA'AL ו-TYPE IT הם מיזמים בפרוטפוליו של אקוטיזם Hackautism. השיטה שמגלה יכולות חבויות בילדים ובוגרים  על הרצף שאינם ורבליים – דרך הראייה. המחקר חושף קוגניציה נסתרת בקרב אנשים על הרצף, בעיקר מי שאינם מדברים או עם דיבור מינימלי. 
השיטה שפיתחו חוקרי קבוצת ראייה באונ' בר אילן בודקת יכולות קריאה באמצעות עקיבת עיניים, בדיקה שאורכת דקות ספורות ויכולה לשנות את עולמו של אדם על הרצף מקצה לקצה - היא פותחת למי שאינו ורבלי הזדמנות לתקשר עם העולם. בשיטה הזו ניתן לזהות את האוטיסטים שרכשו את מיומנות הקריאה, אבל בשל קשיי תפקוד, העדר שפה, וקשיים נוספים, היכולת הזו לא זוהתה אצלם עד כה.
למחקר ערך רב כיוון שהוא יאפשר הנגשת אמצעים טכנולוגים להבעה בהקלדה: על בסיס השיטה יותאמו טיפול ותוכנית לימודית בהתאם לחוזקות הנבדקים, מה שיביא לשיפור תקשורת בין-אישית ויתרום לאיכות חייהם. בנוסף, יאפשר שינוי חשוב באופן בו אנשים על הרצף שלא רכשו שפה, יתפסו ע"י הסביבה  כבעלי מסוגלות.   
שפה משותפת:  מיזם  שיגשר בין קהילת האנשים על הרצף לקהילת המטפלים והחוקרים בתחום. נכון להיום קיים פער לא מבוטל בתקשורת בין קהילת האוטיסטים לבין המטפלים והחוקרים בתחום. המיזם יצור גוף ידע משותף שיסייע לשתי הקהילות להבין טוב יותר אחת את השנייה, כדי לשפר את איכות החיים והמענה לאנשים על הרצף. 
המחקר מתמקד בבחינת מאפייני השפה והתקשורת האוטיסטית באמצעות שפה חיובית ואפירמטיבית במקום שפה "גרעונית". התוצר יכלול כתיבת מדריך לגישור בין השפה האוטיסטית לשפה הנוירוטיפיקלית (של אנשים ללא אוטיזם). מדובר במחקר ייחודי שבוחן את מאפייני השפה והתקשורת האוטיסטיים - המאפיינים המרכזיים עליהם מבוססת האבחנה (כהגדרתה על פי המודל הרפואי DSM'י) - לאור הנחות מודל הגיוון הנוירולוגי. ישתתפו בו יחד אוטיסטים ואנשי מקצוע.
"לפני 8 חודשים יצאה הקרן בקול קורא ובעקבותיו הגיעו 90 פניות של מיזמים פורצי דרך בתחומי המחקר, הטכנולוגיה והשירותים לטובת קהילת האנשים על הרצף האוטיסטי – במגוון גילאים ותפקודים", אומרת רונית שוסל מנהלת החטיבה לפיתוח ידע, מחקר והכשרה באלו"ט ומובילת הקרן.
שוסל המשיכה: "ארבעת המיזמים שזכו מבטאים מענים מקוריים למגוון צרכים , שביכולתם לתרום תרומה איכותית לאיכות חייהם של אנשים על הרצף האוטיסטי, מתוך התייחסות מכבדת המקדמת חווית אוטונומיה, מימוש יכולות והשתתפות מיטבית".  
 "אלו"ט החליטה על המהלך הזה ועל מימונו בעצמה כדי להביא את החדשנות לשטח ולממש הלכה למעשה את הרעיונות הזוכים לטובת אוכלוסיית היעד", אומר דדי עטאס, מנכ"ל אלו"ט.
"ראינו לא פעם רעיונות מצויינים שעלו בהאקתונים ובמהלכים מבורכים שעשו גופים אחרים, אך ללא השקעה אמיתית וליווי צמוד, הם נותרו בגדר רעיונות. היתרון של אלו"ט הוא בזכות המסגרות שאנחנו מפעילים, הידע הרב שנצבר בארגון ב-50 שנות ניסיון מקצועי, ופריסת המסגרות הארצית וצוותי עבודה מקצועיים מובילים במטה ובשטח", הוסיף עטאס.
ההכרזה על המיזמים הזוכים התקיימה באירוע ב-2.4 במכללה האקדמית תל אביב יפו, שכלל גם הצגת מבחר מיזמים מובילים וטקס חלוקת מענקים למיזמים הנבחרים של הקרן. כל אחד מארבעת המיזמים הציג את הפתרון שפיתח מול קהל של אנשי מקצוע, חוקרים ויזמים. בין המשתתפים באירוע היו גם אנשים על הרצף האוטיסטי, לכן האירוע היה מונגש.
במסגרת זו, במקום מחיאות כפיים, היושבים בקהל התבקשו בסיום כל הרצאה להחליף את מחיאות הכפיים הרגילות בהרמת ידיהם באוויר תוך תנועה סיבובית של פרק היד. זאת, על מנת להפחית חרדות והצפה חושית. 
כמו כן, נעשה שימוש בשיטת "רמזור תקשורת", לפיו המשתתפים השתמשו בתגי תקשורת צבעוניים, שמאפשרים לאנשים על הרצף להבהיר ללא מילים את העדפות התקשורת שלהם עם אחרים על גבי תגי שם: ירוק – ניתן לפנות אלי ולתקשר איתי באופן חופשי, צהוב – אני מעדיף לתקשר רק עם אנשים שאני מכיר, אדום – אני לא מעוניין שיתקשרו איתי בשלב זה. כמו כן, האירוע התקיים ללא פלשים של מצלמות ובעמעום אורות בזמן ההקרנה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה