בארץ

הדילמה של הנגיד: לפעול כדי לחזק את השקל או לא להתערב?

נגיד בנק ישראל צפוי לעמוד בפני דילמות רבות בימים הקרובים והעיקרי בהם הוא חיזוק השקל בצל הצניחה שלו. על הנגיד להחליט אם להמשיך להעלות ריבית, למכור מט"ח וכתוצאה מכך גם לשדר מסר לציבור שהוא מסכים עם דעות המומחים על הרפורמה
מערכת ice |  6
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל (צילום Magma Images, פלאש 90/ יונתן זינדל, shutterstock)
השבוע הרפורמה המשפטית עברה בקריאה ראשונה והעמיקה את החשש בקרב רבים מההשלכות של המצב על הכלכלה הישראלית. זה בא לצד יוקר המחיה הקיים בשטח עוד מלפני המשבר הפוליטי וכעת נדרש נגיד בנק ישראל להגן על השקל בעודו יורד. אך ההחלטה הזו לא פשוטה כמו שהיא נראית.
לפי N12 החודש השקל נחלש בכ-8% והדבר משאיר את הנגיד בפני שתי אופציות עיקריות והן העלאת הריבית וקנייה ורכישה של מטבעות. עד כה העלאות הריבית לא סייעו לשקל להתחזק וכאמור לאחרונה הוא אף ירד יותר. עם זאת מומחים מציינים כי אם בנק ישראל רוצה להישאר עצמי ולא נגרר לא תהיה לו ברירה אלא להמשיך להעלות ריבית.
עם זאת, גם פעולה זו המצביעה על עצמאות, מראה מן הצד השני כי הבנק מסכים עם חששות המומחים שהרפורמה תביא למשבר בכלכלה הישראלית. ועל כן, על הנגיד יהיה להחליט איזה מסר הוא ירצה להעביר ואיזה מסר הוא רוצה שיתקבל בשיח החברתי.
באשר לאפשרות השנייה של מכירה ורכישה של מטבעות חוץ, מומחים מצביעים כי ייתכן והבנק לא ימהר לעשות צעדים כאלו ולא ניתן להתייחס לפתרון זה בתור קבוע.
הערכת המומחים היא כי הנגיד יבחר תחילה להמשיך להעלות ריבית היות והיא לא מקושרת באופן ישיר רק לרפורמה, אלא גם ליוקר המחיה. אחר כך ייתכן ויעבור לכלי המט"ח תודות לעובדה שהוא לא חייב להצהיר מידית כמה נמכר ונרכש.
תגובות לכתבה(6):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    הלו הדולר כולה 3.65 מה קרה הוא כבר היה 5 לפני 20 שנה (ל"ת)
    יוסי 02/2023/26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    אם לא רוצים להגיע כאן לפת לחם
    תם 02/2023/26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בתוך חצי שנה הנגיד חייב להעלות כבר היום את הריבית בעוד 0.75% מיידית!!!
    סגור
  • 4.
    הסיבה לשחיקת השקל
    שלמה מנדל 02/2023/25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל זמן שהריבית על פקדונות דולריים גבוהה מאשר על פקדונות שקליים תהיה העדפת דולרים
    סגור
  • 3.
    בנק ישראל
    אלכס 02/2023/25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל מה יעשה . המשקעים הם שיקבעו את שער הדולר. אולי גם בתי השקעות ובנקים גדולים שילכו בראש נגד השקל.
    סגור
  • 2.
    נגיד חלש וחסר הבנה
    עזרא 02/2023/25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני בטוח שהא לא מבין בכלכלה.והוא עושה שרירים כדי לפגוע בממשלה צריך להדיח אותו
    סגור
  • 1.
    חייב להתערב כמו בעבר
    אזרח 02/2023/24
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כל המיליארדי דולרים שרכש כדי ''לתקן'' ליצואנים את ההכנסות ע''ח אזרחי ישראל
    סגור