דיגיטל וטק

סיגנל לא תישאר האביר על הסוס הלבן של הפרטיות

ה-COO של חברת וייבר בטור ל-ice: על אף שהמשתמשים התמכרו לאפליקציה שלא הייתה מוכרת עד לאחרונה, הנתיב שהיא בחרה לא מסתיר את העובדה שהיא גם מחפשת את ההכנסה. על כן, הנה הסיבות מדוע היא לא תמימה כמו שהיא נראית
אופיר איל |  12
אופיר איל (צילום יחצ וייבר)
מסביב לעולם, וגם בישראל, משתמשים נוהרים להוריד את אפליקציית ההודעות סינגל. הסיבה היא אפקט העדר שהתחיל החודש אחרי הציוץ של אילון מאסק, מנכ״ל טסלה ואחד המשפיעים הגדולים בעולם, בעקבות ההצהרה של וואטסאפ כי תגביר את שיתוף המידע של המשתמשים שלה עם חברת האם שלה, פייסבוק. ״Use Signal״, כתב מאסק, ומיליוני משתמשים הלכו בעקבותיו והורידו את האפליקציה.
כעת, אפליקציית מסרים, שלא הייתה מוכרת למרבית הישראלים עד לפני כמה שבועות, נהנית מתדמית ״אבירת פרטיות המשתמשים״. מבט קצר להיסטוריה של אפליקציות המסרים השונות מראה שסיגנל כנראה לא תישאר כזאת. יותר מכך - היא אפילו לא האפליקציה הראשונה שבנתה את מעמדה וכוחה על כרטיס ההגנה על הפרטיות, גם ווטסאפ התחילה ככה, וכולנו ראינו איך זה נגמר.
הודעות חינמיות זה עסק יקר
 מה שרבים לא מודעים אליו הוא עלויות התפעול הגבוהות של אפליקצית הודעות ושיחות כמו וואטסאפ, סיגנל, טלגרם או וייבר. מדובר על עשרות מיליוני דולרים בשנה רק עבור שירותי Hosting בענן, אלו חלילה לא עלויות אחסון ההודעות (אלו נמחקות מהשרתים, כמו במקרה של וייבר וחלק ממתחרותיה), אלא עלות השרתים המינימליים הנדרשים כדי לספק את תשתית השירות מלכתחילה. הוצאות של עשרות (ולעתים מאות) מיליוני דולרים בשנה, וזה לפני עלויות נוספות שיש לחברה כמו כח אדם ומשרדים, שגם כן מגיעים לעלויות של עשרות מיליוני דולרים בשנה כשמדובר בסדר גודל כזה של פעילות. 
החשבון בסוף כל חודש גבוה ומישהו צריך לשלם. במקרה של ווטסאפ, פייסבוק משלמת את החשבון. בעת הרכישה הבטיחו בפייסבוק שהאפליקציה תישאר חינמית, הבטחה שעד כה קוימה, והבטיחו שלא יעשו שימוש במידע של המשתמשים למטרות רווח - את ההבטחה הזאת פייסבוק הפרה, כפי שראינו שוב רק לאחרונה, כי בסוף זה עסק שצריך להרוויח כסף.
אפליקציה נוספת הנמצאת בכותרות בימים אלו היא טלגרם. טלגרם הוקמה על-ידי פאבל דורוב, מולטי-מיליונר שעשה את הונו ממכירת VK (הפייסבוק הרוסי) לתאגיד MAIL.RU. דורוב לקח את המיליונים שלו והקים את טלגרם במטרה לתת למשתמשים ׳מקסימום שליטה על פרטיותם׳, לטענתו. והנה, 8 שנים לאחר שהוקמה, הודיע דורוב בפוסט בבלוג הרשמי של טלגרם כי עלויות התפעול של טלגרם כבדות מדי, וכי החברה צריכה למצוא דרכים להכניס כסף. טלגרם בחרה באפיק ההכנסות דרך פרסומות שיוצגו ב"ערוצים" שלה, אלו הם צ'אטים לא מוצפנים שמכילים מאות אלפי משתתפים שבו מאוד פשוט למפרסמים (או כל אחד אחר) לראות את תוכן ההודעות. ראוי לציין כי גם הצ'אטים האישיים בטלגרם (אלו ביניכם ולבין החברים והמשפחה) אינם מוצפנים מקצה לקצה כברירת מחדל.
אם הסיפור על טלגרם מצלצל מוכר, זה בגלל שמדובר כמעט באותו סיפור רקע שהוביל להקמה של סיגנל. בריאן אקטון, שמכר את וואטסאפ לפייסבוק בשנת 2014 (אחרי שהצהיר בתחילת הדרך כי "ברגע שפרסומות מעורבות, המשתמשים הם המוצר"), חבר למוקסי מרלינספייק, ותרם 50 מיליון דולר מכספו (למרבה האירוניה ככל הנראה הון שצבר מהמכירה של ווטסאפ לפייסבוק) כדי לקחת את האפליקציה ׳TextSecure׳ של מרלינספייק לשלב הבא, והפך אותה לסיגנל שהיום כבר כולנו מכירים. השניים הגדירו אותה כארגון ללא כוונת רווח, וכך היא פועלת עד היום. בינתיים הממון שיש להם וכספי תרומות מאפשרים להם להתקיים, אבל עד מתי? 
מה יעשו כשיגיע צ׳ק עם 10 ספרות?
 סיגנל לא בהכרח חייבת לסיים כמו ווטסאפ. מה שבטוח הוא שלאורך זמן ארגון כה יקר יתקשה מאוד לחיות מכספי תרומות או מכספי נקיפות המצפון של אקטון על מכירת ווטסאפ לפייסבוק. כל עוד האפליקציה עצמה ניתנת ללא עלות לנו, המשתמשים, סיגנל בסופו של דבר תצטרך למצוא אפיקי הכנסה כלשהם.
אפשרות ראשונה היא שסיגנל תירכש על-ידי תאגיד טכנולוגי ענק שיניח צ׳ק שמן על השולחן שלא ניתן יהיה לסרב לו, והאפליקציה, עם כל המידע שיש בה עלינו, תועבר לגורם שלישי שתחילה יצהיר שכלום לא ישתנה, אבל כמו במקרה של ווטסאפ - גם זה כנראה ישתנה במוקדם או במאוחר.
אופציה נוספת היא האפיק שבחרה וייבר. בוייבר חשובה לנו מאוד פרטיות המשתמשים אבל אנחנו לא מסתירים את העובדה שכחברה עסקית אנחנו צריכים לייצר הכנסות, השאלה היא איך. בשנת 2016 החלטנו לחשוף את המשתמשים שלנו לפרסומות באפליקציה, ובמדינות מסוימות בהן אנו פעילים, בתי עסק יכולים לשלוח הודעות ללקוחות שלהם בדומה לאי-מייל או סמס (בדגש על העובדה שאנחנו מוודאים שהלקוח אישר לבית העסק לשלוח לו מידע ועדכונים), למעשה זה ערוץ ההכנסות העיקרי שלנו כיום. הפרסומות לא מוסוות, הן על פני השטח, כל משתמש מחליט מה לעשות איתן, ובסוף הן רק חלק קטן עוגת הרווחים שלנו. בניגוד לחברות כמו פייסבוק, שכל הרווחים שלהם מגיעים מפרסומות - כלומר מהמידע שהם צוברים עלינו, ולכן הם חייבים להמשיך ו׳להזין׳ את מפלצת ה"ביג דאטא" שלהם עלינו.
כשהוחלט שוייבר תתקדם בנתיב הזה, קבענו כללים מאוד ברורים של אתיקה ועשה ואל תעשה - כללים שאנו שומרים עליהם בחרדת קודש עד היום, ועדיין ממשיכים להיות חברה רווחית ששומרת על פרטיות המשתמשים שלה. קיבלנו החלטה עקרונית-אסטרטגית שאנחנו לא מוכרים את המידע של המשתמשים שלנו למרבה במחיר, על אף שלאורך השנים קיבלנו לא מעט הצעות כאלה. היינו הראשונים לעבור להצפנה מקצה לקצה של כל ההודעות והשיחות באפליקציה, כך שלאף אחד בעולם, מלבד השולח והמקבל, לא תהיה גישה לתוכן ההודעות, לקבוצות בהם המשתמשים שלנו חברים, עם מי הם עוד בקבוצה, מיקום אישי וכו׳.
ייתכן שסיגנל תצטרף לרשימה המצומצמת של חברות עם עשרות מיליוני משתמשים שמתקיימות לאורך שנים אך ורק מתרומות, דוגמת ויקיפדיה, אך זה לא סביר כי אפליקציית מסרים צריכה השקעה מתמדת ואינטנסיבית בתשתיות ועדכון של גרסאות בחנויות האפליקציות באופן תדיר כדי להישאר רלוונטית, מה שאינו נכון במקרה של ויקיפדיה ולכן יכולה להישאר ארגון ללא מטרות רווח לאורך זמן.
כשהמייסדים ומקבלי ההחלטות בסיגנל שוב יועמדו מול דילמה של משתמשים אל מול הון, כפי שעמדה מול מייסדי וואטסאפ בפברואר 2014, רק אז נגלה אם צבירת כמות המשתמשים האדירה, תעמוד בראש סדר העדיפויות שלהם, או שאנחנו המשתמשים שוב נחפש את אביר הפרטיות התורן.
תגובות לכתבה(12):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    סיגנל פאונדיישן רשומה בקליפורניה כארגון ללא כוונת רווח
    דודו 01/2021/30
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ארגון מסוג 501(c)(3) עם השלכות מס לרישום. אני מתקשה להאמין שלפי תחזית הכותב יצליחו לעבור מזה למודל מבוסס רווח
    סגור
  • 7.
    טור חשוב, אבל מה עם מדינות אחרות?
    גיא 01/2021/30
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לפי מה שכתוב וייבר לא עובדת בכל המדינות. זה אומר שגם אי אפשר להתכתב עם אנשים מכל המדינות? זוהי מגבלה בעייתית, במיוחד בעולמנו הגלובלי. אשמח להבין.
    סגור
  • 6.
    אז וייבר עושה פרסומות אבל כשטלגרם רוצים לעשות את זה...
    דרור 01/2021/29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה לא בסדר?
    סגור
  • 5.
    הבעיה האמיתית היא במקלדת של הטלפון שלנו שיודעת כל מה
    מיכה אלי 01/2021/29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שאנו מקלידים. קראו כאן https://www.geektime.co.il/telegram-signal-keyboard-apps/
    סגור
  • 4.
    בקיצור וייבר מנסה להרוויח גם מהנפילה של ווצאפ (ל"ת)
    שלמה 01/2021/29
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    כתבת יח"צ לוויבר במסווה של טור דעה
    מפתח ווב 01/2021/29
    הגב לתגובה זו
    16 3
    אין פה שום תוכן אמיתי. גם הטבלה ששמתם מציגה נתונים בצורה מניפולטיבית ובחלקה שקרית לגמרי. חבל שאתה לא מסוגל לקדם את וויבר בלי ללכלך על אחרים
    סגור
  • זה כתוב במפורש בכותרת המשנה. לא הבנתי איפה ההסוואה (ל"ת)
    קורא 01/2021/30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • יחצ וחובבנות (ל"ת)
    כל האתר הזה 01/2021/30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • איפה הוא ליכלך?
    נחום 01/2021/29
    הגב לתגובה זו
    3 4
    בסופו של דבר חשוב להבין שקיומה של אפליקציית מסרים זה לא דבר שבא בחינם ושסיגנל אולי חופשית והרמטית היום, אבל גם וואטסאפ היתה ככה בהתחלה עד שההוצאות הפכו כבדות והיא נמכרה וכשההוצאות הפכו כבדות על פייסבוק הם התחילו להשתמש במידע של המשתמשים כדי לייצר הכנסות. תשתמש בטלגרם, סיגנל, וייבר או וואטסאפ - הכל טוב כל עוד אתה מבין לאן אתה מכניס את הראש שלך. להגיד שעם סיגנל זה לא יקרה זו אטימות וחוסר הבנה בסיסי באיך העולם הטכנולוגי עובד.
    סגור
  • וואטסאפ התחילה בתור חברה ולא בתור ארגון ללא כוונת רווח (ל"ת)
    דודו 01/2021/30
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 2.
    יש לנו פה נביא? אם כן, לפחות תנסה לוודא נתונים
    אפי 01/2021/29
    הגב לתגובה זו
    11 2
    אפשר עד 1000 משתמשים בקבוצה בסיגנל. אתה אומר שסיגנל לא יכול להמשיך בלי להשתמש במידע שלך, כי אתה חושב שלא יהיה מספיק תורמים ומענקים מממשלות. איך אתה יודע את זה? הקימו את וייבר למטרות רווח, והבנתי שחברה יפנית קנו את החברה. הבנתי שוייבר כן לוקחים ושומרים את כל השמות ומספרים של האנשי קשר שלך. חיפוש פשוט בגוגל ואפשר לראות שוייבר לא נראה תמימה וזה אפילו יותר גרוע ממה שהיא נראית. סיגנל, לפחות לפי מה שהם אומרים, הוקם בגלל חברות כמו וייבר, ווצאפ, וכו. הם השקיעו 50 מיליון דולר משלהם, ולא מכרו את עצמם לחברה יפנית. אז היום, כולנו מסכימים שסיגנל לא מרוויחים עלינו, לפחות לא באותו דרך כמו וייבר וווצאפ. אתה אומר שעוד מעט לא יהיה ברירה לסיגנל אלא להתחיל לדפוק את כולנו, אבל לפחות הם לא עושים את זה היום כמוך. אני לא חושב שזה רעיון טוב לדבר ככה, ואוליי שווה לך לכתוב מחדש, אבל להיות יותר כנה.
    סגור
  • 1.
    נגע בנקודה למה ויבר לא מתרוממת לשום מקום
    שמואל 01/2021/29
    הגב לתגובה זו
    11 2
    כי דחפתם פרסומות, זה מאוש ושנוא ולכם יש לכם פחות משתמשים אפילו מסיגנל.
    סגור