אוכל
שבועות אלטרנטיבי: בלי חלב, בלי גלוטן ובלי ייסורי מצפון
המחירים עולים, המודעות גדלה – וחג הגבינות משנה כיוון. יותר ויותר ישראלים בוחרים לחגוג אחרת, עם מנות טבעוניות ונטולות גלוטן
בעבור רבים, חג השבועות הוא חג הגבינות, הלזניות, הפשטידות ועוגות הגבינה – אבל יותר ויותר משפחות בישראל בוחרות לחגוג אחרת. במקום מוצרי חלב וגלוטן – תמצאו השנה שולחנות עמוסים בקישים טבעוניים, מאפים ללא חמאה, עוגות נטולות ביצים וקינוחים שכוללים ממרחי קשיו, טופו ותחליפי שמנת. השינוי הזה אינו מקרי. מדובר במגמה מתמשכת שמתחזקת בשנים האחרונות: הרצון להפחית צריכה של מוצרים מן החי, להימנע מגלוטן מסיבות רפואיות או בריאותיות והצורך להתמודד עם עליית המחירים – כל אלו הופכים את שבועות לחג שהוא לא פחות חגיגי, רק קצת אחר.
"גבינות הן לא חלק מחג שבועות במקור," מדגיש דני, מייסד-שותף במותג "דני וגלית" שמתמחים באפייה טבעונית וללא גלוטן. "לקחו את הקטע הלבן של החג והשליכו אותו לגבינות, אבל ממש לא חייבים לשלב מאכלי גבינות בשבועות". לדבריו, אפשר לחגוג שבועות בצורה חגיגית, טעימה ומיוחדת – מבלי להתפשר על הבריאות או הערכים.
דני וגלית פתחו את המאפייה שלהם בעקבות שינוי תזונתי אישי: "רצינו להעשיר את הגוף ולחזק אותו. כל המאפים שלנו מבוססים על רכיבים איכותיים וטבעוניים, וחלקם אף ללא גלוטן – אבל אנחנו לא מתפשרים על הטעם".
לצד המודעות לאורח חיים בריא וטבעוני, גם הידע והכלים להכין תחליפים השתפרו פלאים. "לא חייבים לאפות דברים עם ביצים וחמאה," הוא מדגיש. "יש המון מוצרים טבעוניים שיכולים להחליף אותם – כמו שמן קוקוס בכבישה קרה ואפילו שמן זית בחלק מהדברים שיכולים להחליף את החמאה. את הביצים אפשר להחליף בזרעי פשתן – וזה לא רק טבעוני, אלא גם מאוד בריא".

פשטידת ירק טבעונית, צילום באדיבות ליאור בן משה
דני גם מציע טיפ מעשי: "יש היום המון אלטרנטיבות מבחינת גבינות טבעוניות, וכמו בכל מוצר – צריך לבדוק את רשימת המרכיבים. ככל שיש פחות מרכיבים – כך אני יודע שהמוצר יותר איכותי". לדבריו, "אפשר לאפות דברי מאפה טבעוניים, צריך להתנסות ולחקור ולגלות דברים חדשים. אל תצפו שזה יהיה בדיוק אותו הטעם – אלא תחפשו מה טעים, בלי השוואה למקור שהוא לא טבעוני. תבואו ממקום פתוח".
גם ליאור בן משה, קונדיטור טבעוני ובעל דוכן בשוק "רביעי טבעוני" בדיזינגוף סנטר, עבר תהליך אישי דומה. בזמן השירות הצבאי התאהב באפייה ובמטבח – וכשהכיר את אשתו, טבעונית אדוקה, החליט ללמוד כיצד להכין קינוחים ואוכל שמתאים לה. עם הזמן הפך לצמחוני, ולאחר לידת ילדיו – החליט לעבור לטבעונות מלאה.
"לא צריך ביצים בשביל להכין עוגות – ולמעשה לא צריך ביצים וחלב כדי לאכול משהו טוב וטעים," הוא אומר. "טבעוני זה לאו דווקא אומר אוכל לא טעים – יש לי המון לקוחות קבועים שהם בכלל לא טבעונים".
לדבריו, עולם הקונדיטוריה הטבעונית נמצא היום בשיא פריחתו. "לא חסר לנו כלום. אנחנו יודעים לייצר היום הכל. הרי רוב הדברים שאנחנו אוכלים ביום יום הם טבעוניים – ואנשים אפילו לא מודעים לכך". הוא מדגיש את תפקידם של העסקים הקטנים והיצרנים הביתיים במהפכה הזו: "יצרנים ביתיים, לא חברות גדולות בתעשיית המזון, מנסים להגיע למוצר שדומה למקור עד כמה שאפשר מבחינת טעם ומרקם".
כמו דני, גם ליאור מתייחס לירידה בצריכת גבינות: "אני חושב שבלי שום קשר לטבעונות – יש ירידה במכירות של הגבינות בשנים האחרונות". הוא סבור שהשילוב של מודעות בריאותית, ערכים אישיים ועלות גבוהה של מוצרי חלב – מביא יותר ויותר אנשים לחפש חלופות.
היום, כמעט כל מתכון לשבועות אפשר להפוך לטבעוני – בין אם מדובר בפשטידות, עוגות גבינה, בורקסים, פסטות או עוגיות. מגוון התחליפים שקיים בשוק, לצד מתכונים שמופצים אונליין ובאתרים של מאפיות כמו "דני וגלית", מאפשר לכל משפחה לבנות תפריט שבועות עשיר, חגיגי וטעים – גם בלי רכיבים מהחי או גלוטן. שבועות לא איבד את השמחה שבו – הוא פשוט לובש פנים חדשות.
כך נוצר חג שבו לא רק החלב נעלם מהצלחת – אלא גם תחושת ההקרבה. זה חג שאפשר להרגיש בו טוב, לא רק אחרי הארוחה – אלא גם לפני.
אם אתם טבעוניים, נמנעים מחלב או שבא לכם להפחית את מוצרי הגבינות, בן משה מפנק אותנו במתכון ל"עוגת גבינה" טבעונית:
עוגת גבינה טבעונית
ליאור בן משה
המתכון מתייחס לתבנית בקוטר 26
לתבנית אנגליש תחלקו את המתכון ב3.
ליאור בן משה
המתכון מתייחס לתבנית בקוטר 26
לתבנית אנגליש תחלקו את המתכון ב3.
שוברים 250 גרם פתיבר/עוגיות/מה שתרצו
ועליהם מוסיפים 100 גרם נטורינה/מחמאה מומסים.
מערבבים ומרפדים את תחתית תבנית העוגה בקוטר 26.
ועליהם מוסיפים 100 גרם נטורינה/מחמאה מומסים.
מערבבים ומרפדים את תחתית תבנית העוגה בקוטר 26.

עוגת גבינה טבעונית, צילום באדיבות ליאור בן משה
ממיסים 200 גרם שוקולד לבן פרווה (2 חפיסות)
200 גרם קרם קוקוס (ככוס)
200 גרם קרם קוקוס (ככוס)
מוסיפים לאחר ההמסה 750 גרם גבינה לבנה - איזה שתרצו! (3 גביעים בדר"כ) ממליץ על פלנטי גרידת לימון מלימון שלם! ומערבבים עם מזלג עד לאיחוד.
בצד מערבבים 375 גרם יוגורט - ממליץ על פלנטי
35 גרם אינסטנט פודינג וניל (3 וחצי כפות)
35 גרם קורנפלור (3 וחצי כפות)
5 גרם א.אפייה (כפית)
מיץ מחצי לימון (לא חשוב גודל כי לימון מוסיף המון)
35 גרם אינסטנט פודינג וניל (3 וחצי כפות)
35 גרם קורנפלור (3 וחצי כפות)
5 גרם א.אפייה (כפית)
מיץ מחצי לימון (לא חשוב גודל כי לימון מוסיף המון)
מוזגים חצי מכמות התערובת של הגבינה לתערובת היוגורט ומערבבים עד לאיחוד מוזגים את היתר ומערבבים שוב לאיחוד.
מכניסים תבנית עם מעט מים לתנור, ומחממים אותו ל125 מעלות.
מוזגים לתבנית העוגה את המלית ואופים כ70 דקות
ועוד רבע שעה על 150 מעלות.
מוזגים לתבנית העוגה את המלית ואופים כ70 דקות
ועוד רבע שעה על 150 מעלות.
העוגה תצא רוטטת, לא לדאוג היא מתייצבת במקרר!
עוד ב-
לאחסן במקרר, אסור במקפיא
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.רק לאנשים עם הפרעות קשות יש נקיפות מצפוןגדעון 06/2025/03הגב לתגובה זו0 1נא לא לשגע את אזרחי ישראל עם מסרי כת הטבעונותסגור
-
2.חג הביכורים חג קציר חיטיםרנה 06/2025/02הגב לתגובה זו0 0חג מקסים שכל השטראוסים והתנובות השתלטו עליו והרסוסגור
-
1.אין בלי ייסורי מצפון כששני מיליון ערביי ישראל מקופחיםמיוסר 06/2025/01הגב לתגובה זו4 2ובג״צ והיועצת המשפטית מונעים מהם את השוויון בנטל. בושה!סגור



