משפט

מכון התקנים יעביר 105 מיליון שקל: זו הסיבה לתשלום

ועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הפשרה שהציע היו"ר ביטן, מכון התקנים יעביר לאוצר 105 מיליון שקלים: "במצב הנוכחי כולם צריכים להיכנס מתחת לאלונקה"
מערכת ice | 
מכון התקנים הישראלי (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את פרק ב' מתוך הצעת חוק התכנית המאזנת לתקציב 2024, העוסקת בעודפי מכון התקנים. היו"ר ביטן הזכיר כי בדיון הקודם הציע כי המכון יעביר סכום של 110 מיליון שקלים, ואמר כי לאחר שקיבל עדכונים על התחייבויות המכון שוכנע להוריד את הסכום ל-105 מיליון שקלים מעודפי המכון. כאמור, הצעתו של היו"ר ביטן אושרה ונקבע כי הכסף יועבר תוך 180 יום לאחר אישור הצעת החוק בקריאה שנייה ושלישית.
כפי שציין היו"ר ביטן, לפי ההצעה המקורית של הממשלה שר האוצר יוכל לקבוע כי העודפים של מכון התקנים, בסכום שייקבע, יועברו לקופת האוצר במועד שייקבע. עם זאת, ההעברה תתאפשר לאחר שהחשב הכללי והממונה על התקציבים באוצר ישמעו את עמדת הוועד הפועל של המכון, ויקבעו כי ההעברה לא תמנע מהמכון לעמוד בהתחייבויותיו הקיימות והצפויות. בנוסף לכך, בדיון הקודם ציין רכז כלכלה ותעשייה באגף התקציבים באוצר, גל ברנס, כי למכון יש עודפים צבורים של כ-250 מיליון שקל, ובשנים האחרונות המדינה למכון בין 20-30 מיליון שקלים בשנה, וכיום יש למכון עודפים צבורים של כ-250 מיליון שקלים.
 
היו"ר ביטן שב והסביר היום, כי הציע לקחת 105 מיליון שקל מהמכון לאחר ששמע מהנהלת המכון כי ההתחייבויות שלו נאמדות בכ-120 מיליון שקל. "אני יודע שהאוצר תכנן לקחת 200 מיליון שקל, והמכון לא רצה לתת יותר מ-20-30 מיליון שקל, אבל במצב הגרעון הנוכחי כולם צריכים להיכנס מתחת לאלונקה, גם רשות שדות התעופה נתנה כסף למדינה וגם קק"ל נתנה 4 מיליארד שקל. כולם מבקשים כסף מהממשלה, אפילו בצורה בעייתית, והממשלה נכנעת כמעט לכל תכתיב ובמצב הזה רק נגדיל את הגרעון", אמר היו"ר ביטן.
בדיון היום אמר ברנס כי באוצר הסכימו להצעת הפשרה של היו"ר ביטן, וציין כי זה כנראה היה המספר המינימלי שיכול היה להתקבל לאחר בחינת ההתחייבויות שהציג המכון, שאינן מידיות. ח"כ שלום דנינו שאל האם הייתה פגישה בין הצדדים וברנס השיב כי הייתה פגישה כזו.
מנכ"ל מכון התקנים, ד"ר גלעד גולומב, אמר כי אין ויכוח על החשבונאות, אולם הוסיף כי המכון אחרי רפורמות משמעותיות ולפני רפורמה משמעותית נוספת בקרוב – מה שטוב לאירופה טוב לישראל. הוא הסביר, כי הדבר יצריך השקעות כבר בקרוב, שאם לא יבוצעו יביאו לכך שתוך 3-4-5 שנים המכון ידרדר ויקלע לקשיים כלכליים. "כרגע אנחנו מאוזנים ב-2023 בגלל רווחי הון, אבל להערכתי ב-2024 נהייה הפסדיים", אמר. היו"ר ביטן אמר בתגובה כי אם המכון יראה שהוא צריך עזרה ב-2026 ואילך הוא יוכל לפנות לאוצר לבקש עזרה, כפי שהיה בשנים האחרונות.
הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, איגור דוסקלוביץ אמר כי ההצעה החדשה לא מוכרת למשרד, ולכן השר, שנמצא בחו"ל, ביקש ללמוד אותה ולבדוק את זה מול המכון. היו"ר ביטן הזכיר כי הצעת הפשרה לא חדשה, ואמר כי "אחרי שנאשר את ההצעה השר יכול ללמוד את זה כמה שהוא רוצה, אני לא אמתין לכם".
נציג ההסתדרות, אלכס מילר, ביקש לאפשר לעובדים לקבל מענק, כפי שקורה בכל חברה ממשלתית שמושכת דיבידנד, ואמר כי צריך להסדיר את זה בצורה פורמלית. היו"ר ביטן אמר כי זה לא חלק מהצעת החוק. גולומב ציין כי כל חלוקת כספים לעובדים מחייבת אישור הממונה על השכר באוצר, וציין כי לא היה על זה דיון בדירקטוריון עדיין. ברנס ציין כי אין לאוצר התנגדות עקרונית אך הוא לא יודע לייצג את הממונה על השכר בעניין הזה. 
בתום הדיון התקיימה הצבעה על הסתייגויות סיעות האופוזיציה, שנדחו לאחר שהיו"ר ביטן וח"כ שלום דנינו התנגדו להן ורק ח"כ עופר כסיף תמך בהן. לאחר מכן התקיימה הצבעה על ההצעה בהתאם לפשרה שהציע היו"ר ביטן, והיא אושרה כאמור ברוב של שני תומכים – היו"ר ביטן וח"כ דנינו, לעומת התנגדות של ח"כ כסיף.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה