תקשורת ומדיה

אילנה דיין: "אני לא אויב רה"מ, זה הוא שהפך אותי לכזו"

דיין התייחסה בשיחה עם סטודנטים באוניבריסטת אריאל, לעימות התקשורתי עם נתניהו, כמו גם לתחקירים המשודרים ב'עובדה', איתי אנגל ולחצים כלכליים שמופעלים על התקשורת
כתבי אייס | 
אילנה דיין מקריאה ב'עובדה' את תגובת ראש הממשלה נגדה (צילום מסך)
"תגובתו של ראש הממשלה כלפיי הייתה רק עוד סימן לכך שיש רוחות רעות שמנשבות, ומנסים להצר את צעדיה של התקשורת בישראל", כך אמרה השבוע מגישת עובדה בערוץ 2, אילנה דיין, במהלך שיחה עם סטודנטים לתקשורת באוניברסיטת אריאל. "אני לא האויבת של ראש הממשלה, זה הוא שהפך אותי לאויבת שלו. אומנם התקשורת היא חופשית, חיה, בועטת ואגרסיבית, אבל ההתנהלות היא בעייתית. כאוס בתאגיד, תגובות מופרכות כלפי תחקירים, מערכת פוליטית שמסכנת את התקשורת החופשית, לצד בעיות בתחומים נוספים מלבד התקשורת".
דיין אמרה לסטודנטים: "העימות של נתניהו עם התקשורת התחיל בבחירות של 1996. צריך להבין שנתניהו נכווה מהתקשורת כי הוא חש שהוא קיבל סיקור לא הוגן לאחר הניצחון, ובצדק. אומנם הוא לקח זאת לקיצוניות בשנה האחרונה, אבל צריך להבין גם מאיפה הוא מגיע".
למרות הרוחות הרעות, הדגישה דיין, "יש בישראל תקשורת עם דנ"א בריא, על אף שיש בעיות. מספיק להסתכל על מערכות החדשות בערוץ 2 ו-10 ורואים שאלו מערכות חדשות משובחות שעושות עבודה עיתונאית מקצועית ברמה גבוהה, וכל זאת כי הציבור בישראל רוצה לדעת ולא יסתפק בפחות מזה".
כזכור, לפני כחצי שנה שודר בתחקיר פתיחת העונה של 'עובדה' תחקיר על התנהלות לשכתו של ראש הממשלה נתניהו. התגובה לתחקיר הייתה מתקפה שלוחת רסן נגד דיין, שכונתה "אשת שמאל קיצוני" ש"אין לה טיפת יושרה מקצועית" ו"בעלת כוונות להפיל את ממשלת הימין ולהביא להקמת ממשלת שמאל". להעצמת האפקט, בחרה דיין להקריא את התגובה במלואה, בקולה, במשך 6.5 דקות - כולל שלל השמצותיה כלפיה. הרשת סערה בעקבות כך. הנה התגובה לפניכם.
 
דיין התייחסה בשיחה עם הסטודנטים באריאל לירידה התלולה באמון הציבור כלפי התקשורת אמרה דיין: "חלק מכך התקשורת הרוויחה ביושר, בזה אין ספק. יחד עם זאת, אפשר לא לאהוב עיתונאים מסוימים, אבל כמכלול, אנשים עדיין צופים וצורכים תקשורת. יש עיתונאים שאני מעריכה וכאלה שפחות, אבל לכולם יש סקרנות ורעב, וזה מה שחשוב". 
על התחקירים המשודרים ב'עובדה', אמרה דיין: "למרות מה שאנשים חושבים, אנחנו לא מסמנים מטרות ואז מחפשים חומרים. אנחנו לא מסמנים אנשים אלא פועלים לפי האינפורמציה שאנחנו מקבלים". לדבריה, התחקירים משודרים רק לאחר מאמץ יסודי לאמת את המידע ולהבטיח את אמינותם: "אנחנו עובדים קשה כדי לעשות תחקיר שמבשיל לכתבה. דברים לא טובים לא יגיעו לצילום". 
דיין נשאלה אם יש הצדקה למסעותיו של איתי אנגל לסוריה, לעיראק ולאזורי לחימה אחרים, כמו גם למסעותיה לפקיסטן ולאפגניסטן, למרות הסיכון הרב הכרוך בכך. "אין לכך תחליף כי אנחנו מביאים זווית ישראלית שאין בשום מקום אחר", ענתה. "כשאני סיקרתי ממוצב קדמי באפגניסטן, יכולתי לדבר איתם ממקום של חוויה ישראלית בעזה והתחככות עם אוכלוסייה אזרחית וזה אחרת לגמרי מכל מה שהצופה יראה בתחנות שידור אמריקאיות. זו לא דרמה, אלא עיתונאות. אנחנו סומכים על איתי ויש לנו הכרה עמוקה בכך שהוא מסוגל לספר סיפור, לסקר אזור מלחמה ולהעביר תמונת קרב כפי שמעט מאוד אנשים יודעים". 
בדיון עלתה סוגיית השפעת הון על השיקולים העיתונאים, כמו בפרשת התחקיר על ישראייר ששידורו נדחה בסוף שנת 2005 בשל לחצים מצד בעלי החברה דאז, נוחי דנקנר. "תחקיר ישראייר שודר בדחיה של שבועיים ובעקבותיו נוצרה חומה בצורה שעומדת עד היום בין האינטרסים העסקיים של הארגון לבין התכנית 'עובדה'. החומה הזאת מתפוררת בעיקר בעיתונות הכתובה. יחד עם זאת, הקונפליקט בא לידי ביטוי בשאלה של הרייטינג. לנו יש פריבילגיה לשדר מה שאנחנו רוצים אבל המבחן הוא בלעשות טלוויזיה מעניינת שתמשוך את הצופים". 
התכנית 'מפגשים עם התעשייה' המתקיימת זו השנה השלישית בבית הספר לתקשורת באריאל, מארחת אנשי תקשורת בולטים באולפן הטלוויזיה של בית הספר. בין היתר התארחו עד עתה דן שילון, ירון לונדון, נחום ברנע, אמנון אברמוביץ', מיקי חיימוביץ', קלמן ליבסקינד, דרור גלוברמן, גדעון לוי, צבי יחזקאלי, ארז טל, נוי אלוש, ליאת רון, דידי הררי ועוד. 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה