כסף וצרכנות

כמעט אסון: סכנה בפריט התחפושת הפופולארי, "נזק בלתי הפיך"

ברקע ימי התחפושות שמתחילים מדי שנה עוד לפני חג פורים עצמו, מקרי קשה של פגיעה בעין הגיע למרכז הרפואי שערי צדק אחרי שצעירה כמעט איבדה את ראייתה בשימוש שגוי בעדשות קוסמטיות. איך ניתן למנוע אסונות דומים?
שירה יום טוב | 
תחפושות (צילום pixabay)
פורים בפתח, ואיתו מנהג התחפושות שהולך ומשתדרג בשנה לשנה. בשנים האחרונות, נכנסו לשימוש יותר ויותר עדשות מגע קוסמטיות שמשוות גוון עיניים אחר למי שמרכיב אותן. צעירים רבים רוכשים ומשתמשים במוצרים אלה במטרה לשדרג את התחפושת.
עדשות מגע אלו מוצגות לעיתים קרובות כאביזרי אופנה במדיה החברתית, ומשכנעים צרכנים רבים, רובם צעירים, לרכוש עדשות דומות. עם זאת, רופאי עיניים מזהירים מפני שימוש בעדשות אלו, ומסבירים כי הן מהוות סכנה לעיניים ולראיה. 
 
"עדשות ללא מרשם הנמכרות בחנויות תחפושות או באינטרנט, עלולות שלא לעבור בקרת איכות נאותה, מה שמוביל לעדשות שעשויות לגרום לנזק בלתי הפיך לעין" מסביר ד"ר ישי ווייל, רופא עיניים ומומחה לניתוחי קרנית במרכז הרפואי שערי צדק.
 
ד"ר ווייל מצא את עצמו מטפל במקרה כמעט בלתי הפיך שנגרם עקב שימוש לא נכון בעדשות כאלו, כאשר לשערי צדק הגיעה א', צעירה בת 36 שהיתה רגילה להרכיב מידי פעם עדשות צבע קוסמטיות, ונפגעה מכך. 

לפני מספר שבועות רכשה סוג חדש של עדשות צבעוניות. ארבע שעות לאחר שהרכיבה אותן, החלה להרגיש כאב עז בשתי העיניים, טשטוש ראייה והעיניים הפכו אדומות ודומעות. היא הסירה את העדשות, אך מכיוון שלמחרת הסימפטומים החמירו והראיה התדרדרה, פנתה למיון עיניים במרכז הרפואי שערי צדק.
 
"בבוקר נבהלתי, הראיה שלי היתה גרועה, לא יכולתי לתפקד, שלא לדבר על נהיגה, והעיניים כאבו לי נורא עד שלא יכולתי לפקוח אותן. הבנתי שהעיניים שלי בסכנה ואני חייבת לרוץ לראות רופא". 
 
במיון אבחנו רופאי העיניים פגיעה משמעותית בראיה, דלקת קרנית (קרטיטיס) קשה, שמלווה בבצקת ועכירויות מרובות בקרנית. היא אושפזה מיד במחלקת עיניים לצורך קבלת טיפול אנטיוביטי ולאחר מכן גם בסטרואידים.
 
"בעדשות קוסמטיות לא תקניות, הצבע שמקנה להן את המראה הייחודי מכיל כימיקלים וחומרים מזיקים אחרים שעלולים לגרום לתגובה דלקתית קשה בעין. בנוסף, אי סדירות של החלק האחורי של העדשה או אי התאמה למבנה הקרנית של המשתמש, יכולים לגרום לשריטות בקרנית ולהוביל לכאבים עזים, כיב זיהומי, ואובדן ראיה".
 
ד"ר ווייל מוסיף כי מכיוון שמדובר בצרכנים שלא מרכיבים עדשות באופן קבוע, ולא קיבלו הדרכה מתאימה, הם נוטים להשתמש בעדשות באופן שמסכן את העין, "אותם נערים, ולעיתים אף מבוגרים, לא מקפידים על הגיינה בסיסית של העדשות. הם ישנים עם העדשות, שוטפים עם מי ברז במקום עם תמיסה ייעודית, ולפעמים גם מעבירים את העדשות מאחד לשני. שימוש לא נכון בעדשות מגע עלול לפגוע בראייה באופן בלתי הפיך״.
 
"הסיפור של א׳ היה יכול להיגמר אחרת, עם אובדן ראייה משמעותי בשתי העיניים ונכות אמיתית" מסכם ד"ר ווייל. "בזכות הערנות של א׳ הצוות במחלקת  עיניים, וקצת מזל, העיניים החלימו וא׳ חזרה לתפקד באופן מלא". 
 
אז מה צריך לעשות אם בכל זאת רוצים להרכיב עדשות מגע צבעוניות הפורים הזה מבלי לפגוע בעיניים? יש לפנות לאופטומטריסט או רופא עיניים לבדיקה להתאמת עדשות מגע ולרכוש עדשות מגע רק לאחר שרופא או אופטומטריסט בדק שהן מתאימות למי שמרכיב אותן.
 
- לוודא שעדשות המגע אינן פגות תוקף, וכן לא לחלוק את עדשות המגע עם אדם נוסף באף מצב. לשמור על כללי ההגיינה והרכבה נכונה של עדשות מגע. במידה ומרגישים חוסר נוחות או אם העין הופכת אדומה, להסיר מיד את עדשות המגע, ולפנות לרופא עיניים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה