כסף וצרכנות

הוזלה במחירי מוצרי החשמל? רפורמת הייבוא יצאה לדרך

הקלה ביוקר המחייה? שר האנרגיה והתשתיות ישראל כץ מקדם את השלמת הרפורמה בייבוא מכשירי חשמל שיזמה הממשלה הקודמת. אמורה להוזיל את המחירים, להגדיל את מגוון המכשירים הנמכרים בישראל ולצמצם את צריכת האנרגיה
מערכת ice | 
מוצרי חשמל (צילום shutterstock)
שר האנרגיה והתשתיות ישראל כ"ץ, הגיש היום (רביעי) לוועדת הכלכלה של הכנסת בקשה לאמץ את הרגולציה האירופית כרגולציה הבלעדית לייבוא מכשירי החשמל לישראל, תוך ביטול הרגולציה הישראלית הייחודית.
מדובר בהשלמה של רפורמה משמעותית בשוק מכשירי החשמל בישראל ביוזמת הממשלה הקודמת, הנאמד במעל ל-10 מיליארד שקל בשנה. הרפורמה מתוכננת לגרום להוזלת עלות ייבוא מכשירי חשמל, להגביר את התחרות במשק זה ולהקל על ייבוא מקביל של מכשירים. בנוסף, בזכות הרפורמה יגיעו לישראל מכשירי חשמל עם רמת נצילות אנרגטית גבוהה יותר, דבר שיביא לצמצום צריכת החשמל של משקי הבית, הקלה ביוקר המחייה והפחתת הזיהום והפליטות.
 
הרפורמה לייבוא מכשירי חשמל נכנסה לתוקף כבר ב-1.9.22, והיא מאפשרת לכל יבואן המעוניין לייבא מכשיר חשמלי לישראל (שנכלל ברפורמה) לעשות זאת ללא דרישת חובה של בדיקה פיסית במעבדה מאושרת להתאמה לתקן הישראלי טרם הייבוא, כפי שהיה נדרש.
כחלופה לבדיקה הפיסית, על היבואן להצהיר כי המכשיר המיובא עומד בדרישות החוקיות האירופית ולספק למשרד האנרגיה והתשתיות מסמכים המעידים על כך. כמו כן, עליו לספק תווית דירוג אנרגיה, היכן שנדרש. לאחר מתן ההצהרה, וככל שלא קיים חשש כי המכשיר אינו עומד בדרישות החלות עליו, יקבל היבואן באופן אוטומטי את האישור הנדרש לצורך הייבוא.
לאחר ביטול התקנות עליהם חתם שר האנרגיה והתשתיות, ישראל "תיישר קו" עם האיחוד האירופי ותאמץ את הרגולציה האירופית באופן בלעדי, דבר שייצור אחידות בשוק ויקל על היבואנים ועל הצרכנים.
על מנת להקל על יבואני ויצרני מכשירי החשמל הוחלט לאפשר תקופת הסתגלות לייבוא בהתאם למסלול האירופי, ואשר במסגרתה יינתן פרק זמן של שנה, במהלכו ניתן יהיה לשווק מכשיר חשמלי שיובא או יוצר בישראל בהתאם לרגולציה הישראלית, ובמקביל ניתן יהיה לייבא ולשווק מכשירים בהתאם לרגולציה האירופית. בתום השנה, ניתן יהיה לייבא, לייצר ולשווק אך ורק מכשיר חשמלי על פי הרגולציה האירופית.
הרפורמה חלה, בין השאר, על מכשירי החשמל הבאים: מזגנים, מקררים, מכונות כביסה, מייבשי כביסה, מדיחי כלים, תנורי אפייה, תנורי מיקרוגל, טלוויזיות, גופי תאורה, נורות, ציוד טכנולוגיית מידע וציוד שמע.
הרפורמה מקלה משמעותית על הבירוקרטיה הנלווית לתהליך הייבוא ומוזילה את עלויות הבדיקה ליבואן. ההערכה היא כי שינוי הרגולציה, עשוי לחסוך ליבואן עד 7% מהעלות של הליך הייבוא. כפועל יוצא מכך, בכוחה של הרפורמה לשפר את רמת התחרות בשוק, להוזיל מחירים לצרכן ולהגדיל את מגוון המכשירים הנמכרים בישראל.
בנוסף, הרפורמה צפויה להניב חיסכון משמעותי באנרגיה, ובכך להביא לצמצום בהוצאות החשמל של הצרכן ולתרומה סביבתית רבה, כתוצאה מהפחתה בפליטות לאוויר. משרד האנרגיה והתשתיות צופה שהשינוי לטובה בנצילות באנרגיה של מכשירי החשמל כתוצאה מהרפורמה יביא לכך שיצרכו בישראל 200 ג'יגה וואט שעה פחות כבר בשנת 2025, ו-1,200 ג'יגה וואט שעה פחות בשנת 2030, כמות חשמל השווה לצריכה של מעל ל-150,000 משפחות בישראל או לייצור של 7 שדות סולאריים ענקיים בהספק של 100 מגה-וואט כל אחד.
השר ישראל כ"ץ: "מה שטוב לאירופה - טוב גם לאזרחי ישראל. התחייבנו להוריד את יוקר המחיה והצעד הנוכחי הוא צעד בכיוון הנכון. השלמת הרפורמה בייבוא תגביר את התחרות, תסיר רגולציה מיותרת, תוזיל את מחירי מוצרי החשמל והכי חשוב - תילחם במונופולים. אלו הקווים המנחים שלפיהם אני פועל כעת, ושלפיהם פעלתי כשר תחבורה, עם רפורמות חסרות תקדים בנמלים, בתעופה, ברכבות, וכשר האוצר עם רפורמות של תחרות מול היבואנים והמונופולים הגדולים. אני מצפה לראות את ההשפעה החיובית של השלמת הרפורמה בטווח הזמן המיידי".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה