דיגיטל וטק
בעזרת ה-AI: פריצות הדרך הישראליות שישנו את המאבק בסרטן
מטיפולים מבוססי בינה מלאכותית ועד חימום מדויק של תאים סרטניים - הסטארטאפים הישראלים הללו מציגים גישות חדשניות שיכולות להפוך את המחלה הקטלנית לנשלטת יותר. לרגל יום הסרטן הבינלאומי, האם אחת מהטכנולוגיות האלו תהיה זו שתוביל למהפכה ברפואה האונקולוגית?

בשנים האחרונות, סטארטאפים וחברות ביוטכנולוגיה ישראליות מפתחים פתרונות חדשניים שעשויים לשנות את פני הטיפול במחלת הסרטן, לשפר את איכות חייהם של חולים ואף להביא לפריצות דרך בטיפול בסוגים שונים של סרטן. לרגל יום הסרטן הבילאומי, להלן שלושה פיתוחים ישראלים שעשויים להשפיע על עתיד הרפואה האונקולוגית.
Biolojic Design – נוגדנים חכמים מבוססי בינה מלאכותית
חברת Biolojic Design מפתחת נוגדנים חכמים, המתוכננים באמצעות בינה מלאכותית, כדי להעניק טיפול מדויק וממוקד בתאי סרטן. בניגוד לתרופות מסורתיות שפוגעות גם בתאים בריאים, הטכנולוגיה של החברה מאפשרת לנוגדן לזהות תאים סרטניים ולפעול נגדם בלבד. נכון להיום, החברה נמצאת בשלב השני של ניסוי קליני בבני אדם בארה"ב ובאוסטרליה – לראשונה בעולם עבור נוגדן שתוכנן לחלוטין בעזרת AI. תוצאות ראשוניות הראו כיווץ גידולים בקרב מטופלים עם מלנומה, סרטן הריאות, סרטן הכליה וסרטן בדרכי השתן.
היתרון המרכזי של ביולוג'יק טמון בגישה שלה – במקום לפתח תרופות חדשות בשיטות מסורתיות, היא מתכנתת את הנוגדנים כמעין "תוכנה ביולוגית", ומפתחת אותם כך שיתאימו למטרות ספציפיות. צוות המומחים של החברה, הכולל ביולוגים, אימונולוגים ומדעני מחשב, עובד על יישום הפלטפורמה גם עבור מחלות נוספות.
NewPhase – טיפול בסרטן גרורתי באמצעות חימום מבוקר
הסטארטאפ NewPhase פיתח טכנולוגיה ייחודית לטיפול בסרטן גרורתי המבוססת על ננו-חלקיקים מתחממים. הרעיון מאחורי הפיתוח מבוסס על הבדל עמידות בחום בין תאים סרטניים לבריאים – תאים סרטניים נהרסים בטמפרטורה של 45 מעלות, בעוד שתאים בריאים עמידים עד 55 מעלות.
החברה משתמשת בננו-חלקיקים על בסיס ברזל, המוזרקים לגוף ומחוממים לשיא של 50 מעלות באמצעות שדה אלקטרומגנטי בתדר נמוך – בטכנולוגיה הדומה למכשיר MRI. כדי לשלוט על החום המדויק, החברה עושה שימוש בתופעה פיזיקלית הנקראת "חום כמוס", שמבטיחה שהננו-חלקיקים לא יתחממו מעבר לרף הרצוי. נכון להיום, הטכנולוגיה של ניו פייז נמצאת בניסוי קליני פאזה ראשונה בבית החולים בילינסון. אם יצליח, הטיפול עשוי להוות פתרון משמעותי עבור חולים בשלב 4, בהם הסרטן כבר שלח גרורות בגוף.
פלורי – שימוש בתאי MAIT למלחמה בגידולים סרטניים
חברת פלורי מפתחת טיפולים מבוססי תאי MAIT, תאים חיסוניים נדירים שנמצאו כמתאימים במיוחד לטיפול בגידולים סרטניים מוצקים – תחום שבו הטיפולים הקיימים עדיין מוגבלים ביעילותם.
היתרון של פלורי טמון ביכולת לגדל תאי MAIT בתנאי מעבדה, תוך שימוש בשליות שנתרמות על ידי נשים בריאות. התאים המיוחדים הללו מסוגלים לחדור לאתרי גידול בגוף ולפעול במספר מנגנונים לחיסול התאים הסרטניים. יתרון נוסף הוא שהתאים מאופיינים בפרופיל בטיחות גבוה ומפחיתים את הסיכון לתופעות לוואי חמורות כמו מחלת GvHD (מחלת השתל נגד המאכסן), אשר עלולה להיגרם בטיפולים חיסוניים מסורתיים.
באמצעות טכנולוגיה מתקדמת לריבוי תאים, פלורי הצליחה להתגבר על אתגרים שהקשו בעבר על שימוש נרחב בתאי MAIT, מה שעשוי להפוך את הפיתוח שלה לגורם משמעותי בעתיד האימונותרפיה האונקולוגית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.בהצלחה מלאה למדענים, ורפואה שלמה לחולים.יהודה קפלן 02/2025/04הגב לתגובה זו0 0יבורכו המפתחים.סגור