בעולם

מעל הראש של ישראל: הכל על הסכם הגרעין המסתמן בין ארה"ב לאיראן

ביוזמת איראן ומעל הראש של ישראל: בוושינגטון מתקדמים במו"מ במהירות מדאיגה, והדרגים הבכירים בישראל עוקבים בחשש: "אנחנו לא יודעים מספיק" 
מערכת ice | 
אילוסטרציה (צילום shutterstock)
השיחות בין ארה"ב ואיראן בנושא הגרעין החלו מוקדם יותר החודש, זאת עקב איומים מצד טראמפ שבלי הסכם חדש מתקני הגרעין יופצצו, והוראה ממשית על היערכות כוחות צבא ארה"ב במזרח התיכון למקרה שהדיפלומטיה תיכשל. איראן הציע לארה"ב לדון על הסכם ביניים בנושא, והנשיא הביע אופטימיות בשיחה עם כתבים בבית הלבן: "ההסכם עם איראן יהיה טוב, הרבה חיים ינצלו".
בשבועות האחרונים התרבו האינדיקציות, הן ממקורות מודיעיניים והן ממקורות דיפלומטיים, שהשיחות מתקדמות בקצב מואץ, עד כדי חשש ממשי בצמרת המדינית הביטחונית בירושלים.
לפי ההצהרה העומאנית, איראן וארה"ב עובדות על "הסכם הוגן, מתמשך ומחייב שיבטיח שאיראן תהיה ללא נשק גרעיני וללא סנקציות, ותשמור על יכולתה לפתח אנרגיה גרעינית בדרכי שלום". לא ברור מהניסוח האם הכוונה שארה"ב אכן מסכימה לכך שאיראן תמשיך להעשיר אורניום. 
וככלל, ממשל טראמפ משתף בפרטים חלקיים בלבד ואינו מרחיב בפרטים שישראל מבקשת לדעת, זאת על אף הקשר הישיר של השגריר דרמר עם השליח המיוחד לענייני המזרח התיכון בממשל טראמפ, סטיב וויטקוף.
לאור ההתפתחויות, בתחילת השבוע התכנסו לדיון מצומצם ראש הממשלה, שר הביטחון וראש אגם המודיעין באמ"ן. בדיון, שהצטרף לשורה של דיונים נוספים שהתקיימו לאחרונה בנושא - עולה באופן חוזר חשש משמעותי ש"ישראל לא יודעת מספיק".
בישראל מודאגים מהאפשרות שהשיחות יובילו להסכם שלא יביא לפירוק מוחלט של תוכנית הגרעין האיראנית, בפרט אחרי ההצהרות של וויטקוף שאותת על נכונות לפשרה בנושא. מוקדם יותר החודש נפגש השר רון דרמר, עם שליחו של טראמפ בפריז וגם ראש המוסד דדי ברנע השתתף בשורה של פגישות עם וויטקוף.
על אף שאי הוודאות מטרידה את מקבלי ההחלטות, היא נרגעה מעט, בעיקר לאחר שיחה ישירה שהתקיימה בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא דונלד טראמפ, בה הציג נתניהו בפני טראמפ שורה של קווים אדומים מבחינת ישראל.
הוא הדגיש: ישראל אינה מתנגדת להסדר מדיני, אך רק אם זה יבטיח שלאיראן לא יוותר אף מרכיב או יכולת בתחום הגרעין. טראמפ, בתגובה, הבהיר שזו גם עמדת ארה"ב. הנשיא האמריקני הדגיש כי הדד ליין שהוצב לאיראנים עדיין בתוקף: אם טהראן לא תעמוד בו, השיחות יתפוצצו והאפשרות הצבאית תונח שוב על השולחן. לדבריו: "לאיראן לא יהיה נשק גרעיני - לא ניתן לזה לקרות".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה