משפט

כמה פיצוי מגיע לאזרח שקיבל קנס קורונה מופרך? זה מה שנפסק

בית המשפט קבע כי שוטר רשם דו"ח קורונה בחוסר סמכות לאדם שישב לבדו בתוך רכבו הפרטי וכי יש לפצותו לאחר מסכת טרטורים של למעלה משנה
דוד לוי | 
קנס קורונה (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל, shutterstock)
בפסק דין תקדימי שניתן השבוע בבית משפט השלום בקריות, קבע השופט צבי כוחן כי משטרת ישראל תפצה אזרח לאחר שהוציאה לו דו"ח קורונה בחוסר סמכות כאשר ישב לבדו ברכבו במגרש חניה פתוח בעכו. 
התביעה, חשפה מסכת "טרטורים" ארוכה שעבר התובע בניסיונותיו לבטל את הדו"ח שניתן לו שלא כדין, כאשר רק לאחר שהגיש תביעה נגד המשטרה, זו הסכימה לבטל את הקנס.
ביום 9.1.2022 ישב התובע ברכבו במגרש חניה פתוח בעכו, כאשר ניגש אליו שוטר וביקש ממנו להזדהות. לאחר זמן מה, קיבל התובע בדואר דו"ח בסך 500 שקלים בגין אי עטית מסיכה, דו"ח שנשלח אליו בהתאם לצו בריאות העם שהיה בתוקף באותה עת.
הבעיה המרכזית, כפי שקבע השופט כוחן, הייתה שהדו"ח ניתן בניגוד לחוק, שכן הצו החריג במפורש "אדם השוהה בכלי רכב" מחובת עטית המסכה. זאת ועוד, בנסיבות ביצוע העבירה שתוארו בדו"ח נכתב: "במהלך אכיפת קורונה זיהיתי אדם לבוש שחור רץ למתחם שמוכר לי כמקום פגישה של עבריינים, רצתי אחריו ונכנסתי למקום וזיהיתי מספר אנשים יושבים במקום סגור ללא מסכה, הוסבר להם את מהות העבירה וקיבלו דוח זה". התובע טען כי תיאור זה לא תאם כלל את נסיבות המקרה שלו, שכן הוא ישב לבדו ברכבו בשטח פתוח.
לאחר קבלת הדו"ח, פנה התובע לעורך דין שהבטיח לו כי טיפל בביטול הדו"ח. אולם לאחר זמן מה, הופתע התובע לקבל דרישת תשלום מהמרכז לגביית קנסות, עם תוספת פיגורים. עורך הדין, כך טען התובע, "נעלם", ולכן הוא פנה בכתב למשטרה, למדור תלונות הציבור ולתחנת עכו, אך ללא הועיל.
בצר לו, הגיש התובע תביעה לבית משפט השלום בחיפה, אך זה הורה לו למצות תחילה את ההליכים מול המשטרה. רק לאחר שהגיש את התביעה הנוכחית בבית משפט השלום בקריות, החליטה המשטרה לבטל את הדו"ח.
המשטרה טענה מצידה כי התובע לא פעל על פי ההנחיות הרשומות בדו"ח להגשת בקשה לביטולו, וכי הבקשה הראשונה לביטול הדו"ח הוגשה רק ביום 5.3.2023, יותר משנה לאחר שקיבל את הדו"ח, ולכן נדחתה בשל השיהוי.
ראש מוקד קנסות מנהליים של המשטרה העידה בבית המשפט: "אילו התובע היה פועל לפי ההנחיות בגב הדוח ומגיש בקשה לביטול, מיד היה מקבל מענה בהתאם. התובע פנה אליי רק לאחר שנה".
נקודה מעניינת בפסק הדין הייתה כי השוטר שרשם את הדו"ח העיד בבית המשפט כי אינו זוכר כלל את האירוע. הוא אישר בעדותו כי "היה מותר לו [לתובע] לשבת לבד בלי מסיכה באוטו" בשנת 2022, וגם לא ידע לתאר האם הפגישה עם התובע הייתה כשישב בתוך הרכב או מחוצה לו.
גם ראש מוקד הקנסות העידה: "הייתי מצפה שיצרף דו"ח פעולה ויפרט את שמו של הנקנס או האנשים שהיו נוכחים במקום אבל זה לא נעשה".
השופט כוחן קבע כי הדו"ח ניתן בחוסר סמכות, וכי "התובע הרים את הנטל הנדרש הימנו במאזן ההסתברויות, והמסקנה המתבקשת היא כי הדו"ח נשוא התביעה הוצא לו ע"י המשטרה בחוסר סמכות".
עם זאת, קבע השופט כי לתובע "אחריות לא מבוטלת להשתלשלות האירועים... ולהימשכותם", וזאת בשל העובדה שלא פעל על פי ההנחיות שהופיעו בגב הדו"ח להגשת בקשה לביטולו.
"כאמור, הדו"ח שניתן לתובע, לא צריך היה להינתן", כתב השופט כוחן. "יחד עם זאת, בבואו של בית המשפט להטיל אחריות נזיקית על המשטרה בגין רשלנות לכאורה בהפעלת סמכויותיה השלטוניות... נידרש הוא לנקוט במשנה זהירות, פן תהפוך המדינה ל'מבטחת על' בכל תחומי החיים שלגביה יש לה סמכויות כאלה".
לאחר שקל את מכלול הנסיבות, קיבל השופט כוחן את התביעה באופן חלקי. בפסק דינו קבע השופט: "המשטרה תשלם לתובע פיצוי בסך 7,000 שקלים, החזר אגרת משפט ושכ"ט עו"ד בסך 15% בתוספת מע"מ".
קנסות הקורונה הכניסו כסף רב למדינה וכי מאז כבר נעשו לא מעט צעדים על מנת להקל על אזרחים או עסקים שקיבלו את הקנסות.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה