משפט

עבד 27 שנים בלי תלושי שכר: המעסיק עבר על החוק?

לאחר שאיבד את כושר עבודתו עקב העבודה הפיזית גילה כי המעסיקים ניצלו לדבריו את תמימותו ולא שילמו לו לכאורה במשך 27 שנים את זכויותיו הסוציאליות. כעת הוא הגיש תביעה בבי"ד לעבודה
מערכת ice | 
שכר (צילום shutterstock)
במשך 27 שנים עבד א' בנאמנות אין קץ במפעל נירוסטה. כמעט כל חייו הבוגרים שירת העובד (62) בעבודה פיזית קשה את בעלי המפעל, רק כדי לגלות בסיום העסקתו במפעל, שבכל אותה תקופה הוא נוצל לכאורה קשות כשלא רק שלא שולמו לו זכויותיו הסוציאליות במשך כל אותן שנים אלא בעלי המפעל אף מתנער מחובותיו לשלם לו את המגיע לו, כך הוא טוען לפחות.
בתביעה שהגיש לבית הדין האזורי בבת ים באמצעות עו"ד שלמה יעקובוביץ העוסק בדיני עבודה, בסך 400 אלף שקלים, טוען א' כי בעלי החברה העוסקת בייצור מתכות, ניצלו את תמימותו כביכול ומסירותו לעבודה של התובע ואת אמונו בנתבעים כי יקבל את כל זכויותיו והכספים שמגיעים לו, דבר שלא קרה.

א' סיים את עבודתו לאחר שעקב עבודתו הפיזית הקשה במשך כל השנים סבל מבעיות בריאותיות ועבר ניתוח גב שבעקבותיו איבד את כושר עבודתו והחל לקבל קצבה מביטוח לאומי. מאז 1994 א'  עבד במפעל במשרה מלאה, בין 8-12 שעות עבודה ביום, 5 ימים בשבוע א'-ה' כשאת שכרו בסך 7,000 שקל נטו קיבל במזומן מאחד  הבעלים.
לאחר עזיבתו ביקש לקבל את תלושי השכר ומסמכים שונים הנוגעים לעבודתו על מנת להסדיר את הזכויות המגיעות לו, אולם פניותיו הרבות נותרו ללא שום מענה.  אבל רק כשקיבל את תלושי השכר בעקבות דרישתו גילה כי שכרו בתלושי השכר היה 5,000 שקל, והופרשו כספים לפנסיה בסך 300 שקל, אלא שמבדיקת חסכונותיו הפנסיוניות משנת 1994 עולה כי פרט לסכום של 16,713 שקל שהופרשו לו מאחת מהחברות המעסיקות בתקופה שבין 2004-2009, הנתבעים מעולם לא הפרישו כספים לקרן פנסיה עבור התובע, מה שמוכיח ללא צל שספק כי תלושי השכר פיקטיביים ולא שולמו לו הזכויות המגיעות לו ובכלל זה הפרשות פנסיוניות החל משנת 2015.
לטענת א', הוא קיבל לאורך כל התקופה את שכרו במזומן כאשר אחד הבעלים הבטיח לו אישית כי הוא לא צריך לדאוג כל הכספים שמגיעים לו ישולמו לו, דבר שלא קרה וזאת תוך התעלמות בוטה מהוראות החוק ומחוקי מדינת ישראל.
לדברי עו"ד שלמה יעקובוביץ, העוסק בדיני עבודה, לא פעם אנו נתקלים בתופעה של ניצול עובדי צווארון כחול אשר אינם מודעים לזכויותיהם ורק בסיום העסקתם כאשר הם מגלים שמטה לחמם נשבר והם נזקקים לביטוח לאומי, הם מגלים שזכויותיהם קופחו. המקרה של אנטולי הוא חריג שכן מדובר בעובד ששירת בנאמנות במשך כל חייו הבוגרים את המפעל, רק כדי לגלות בשעת מצוקה קשה שאלה ניצלו את תמימותו. הכספים שלא שולמו לו כל אותה תקופה הם ההבדל בין חיי עוני לבין חיים בכבוד בערוב ימיו.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה