מהו חוזה שכירות ומה חשיבותו? מה כלול בחוזה שכירות סטנדרטי? מהן הזכויות והחובות של שוכרים ומשכירים? אילו מחלוקות נפוצות יש בין שוכרים למשכירים ומהן הדרכים היעילות ביותר לפתרון מחלוקות אלו? אם אתם שוכרים דירה או מתכננים להשכיר דירה – כתבה זו נועדה עבורכם
תוכן מקודם|
חוזה שכירות (צילום pexels)
יסודות חוזה השכירות חוזה שכירות למגורים הוא חוזה בכתב בין המשכיר והשוכר, במסגרתו המשכיר מעניק את זכות השכירות בדירה למטרת מגורים, וכל צד לעסקה מקבל עותק חתום של ההסכם, למרות שגם אם ההסכמות היו רק בעל פה – יש לכך משמעות כמו חוזה חתום.
חוזה שכירות למגורים כולל פרטים על הנכס, פרטים של שני הצדדים לעסקה, תיאור של הדירה המושכרת, תקופת השכירות, דמי שכירות ומועד התשלום, תשלומים נוספים החלים על השוכר, ביטחונות ותנאים שונים שאינם מנוגדים להוראות החוק. כמו כן, חוזה שכירות כולל זכויות וחובות החלים על כל אחד מהצדדים לעסקה, לרבות תיקון ליקויים, תשלומי ועד בית, שימוש בשטח משותף, הגבלת רעש, שינויים ותיקונים יזומים בדירה המושכרת, מטרת ההשכרה (מגורים, עסק וכו') ועוד.
כדאי לדעת כי יש סוגים שונים של חוזי שכירות, ובהם: חוזה שכירות לתקופה קצובה – הסכם שכירות למגורים לתקופה קצובה, בדרך כלל ל-12 חודשים, אך ניתן לערוך חוזה שכירות לתקופה קצובה הנקבעת מראש למספר חודשים או שנים, ויש גם אפשרות לערוך חוזה על בסיס שעתי או חודשי.
חוזה שכירות לתקופה בלתי קצובה – חוזה שכירות לתקופה בלתי קצובה על פי סעיף 19 לחוק השכירות, כאשר החוזה מתחדש מדי חודש ותנאי השכירות נשארים זהים לתנאים שנקבעו בחוזה המקורי, למעט הגדרת תקופת השכירות, וכל צד רשאי לסיים את השכירות בהודעה מראש, ובכפוף לתנאים שנקבעו.
חוזה שכירות אופציה – חוזה שכירות הכולל אופציה להארכת משך השכירות לתקופה הנקבעת מראש בהסכם, והשוכר יכול לממש את האופציה להמשך השכירות בכפוף לתנאים שנקבעו מבחינת הודעה מראש למשכיר.
זכויות וחובות של שוכרים בכל חוזה שכירות סטנדרטי שניתן להוריד בחינם מהאינטרנט או מהאתר של וויצק, חייבים לכלול זכויות וחובות של השוכר והמשכיר. חוזה שכירות מקצועי ועדכני מפרט את החובות והזכויות החלות על שוכרים בדרך הבאה:
זכויות השוכר – בתוספת השנייה לחוק השכירות והשאילה מופיעים התנאים שיש לכלול בחוזה שכירות למגורים, תיקון פגמים וליקויים שהם באחריות המשכיר בתוך זמן סביר עד 30 ימים, תיקון פגם הדורש תיקון דחוף בתוך 3 ימים, אופציה להארכת החוזה ועוד.
חובות השוכר – חוזה שכירות תקני חייב לפרט מהן החובות החלות על השוכר, למשל תשלום דמי השכירות במועד ובאופן שנקבעו בהסכם, שמירה על הדירה והתכולה, כיבוד תנאי החוזה לרבות מטרת השימוש בנכס, תשלומי ועד בית וחשבונות במועד, הגבלת רעש, ביטחונות למשכיר וכו'.
טיפים לשוכרים ● חשוב לבדוק היטב את הדירה לפני עריכת חוזה השכירות.
● יש לתעד את הנכס המושכר לפני המעבר ובסיום תקופת השכירות.
● מומלץ לשמור על קשר תקין ותקשורת טובה עם המשכיר.
● יש לקרוא ביסודיות את החוזה ולבצע בו שינויים בהתאם לצורך.
סוגיות נפוצות ופתרונות המחלוקות הנפוצות ביותר שגורמו לסכסוכים בין שוכרים ומשכירים הן: איחור או אי תשלום שכר דירה – מומלץ לשמור על תקשורת פתוחה וטובה בין הצדדים כדי לפתור סוגיה זו, ובהתאם לצורך יש ליישב את המחלוקת בבית המשפט, בגישור או בשיח בין הצדדים.
נזקים לדירה – אם השוכר גרם לנזקים לדירה החוזה מחייב אותו לתקן את הפגמים ולהחזיר את הנכס כפי שהתקבל.
סיום מוקדם של השכירות – החוזה מפרט את התנאים לסיום החוזה לפני הזמן ויש לתת התראה מראש של 60 ימים לפחות על ביטול החוזה לפני הזמן.
הדרך היעילה והבטוחה ביותר למניעת סכסוכים נפוצים בין שוכר למשכיר היא לבצע בדיקה מקדימה של השוכר, באמצעות שירות דאבל צ'ק, וכדאי להבטיח את תשלומי הדייר באמצעות שירות צ'ק בטוח מבית וויצ'ק.