השוק

הבנקים בישראל מתחמקים? זה מה שקורה ל-3 מיליארד שקל שלכם

בחודש מרץ יצא לדרך מתווה חסר תקדים, במסגרתו יחזירו הבנקים סכום עתק של 3 מיליארד שקלים במזומן ללקוחותיהם במהלך השנתיים הקרובות. אבל מה קרה בפועל ואיך זה שאתם לא נהנים מהכסף הגדול?
מערכת ice | 
בנקים-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
כבר מספר חודשים, בנק ישראל דורש מהבנקים המסחריים להרחיב את מערך ההטבות לכלל הציבור, ולא להסתפק בסיוע ממוקד לנפגעי המלחמה, למפונים ולמשרתי המילואים. אבל כמה תקבלו? כשלושה מיליארד שקלים בסך הכל. אבל האם באמת הכסף מגיע אליכם?
בימים אלה מערכת הבנקאות הישראלית רושמת רווחי עתק של 29 מיליארד שקל רווח נקי בעוד הפיקוח על הבנקים מנסה לאזן בין יעדי היציבות, ההוגנות והתחרות. בנק הפועלים לבדו דיווח על רווח נקי של 2.4 מיליארד שקל, כאשר למעלה ממיליארד שקל ברבעון מגיעים מעמלות - עלייה של 8% בהכנסות מעמלות וכרטיסי אשראי. על פי הפרסום של ביזפורטל גלגלי הפיקוח אמנם נעים, אך בקצב איטי מדי ביחס למציאות הכלכלית המשתנה.
בעוד כ-24% מיתרות הציבור עדיין "תקועות" בחשבונות עו"ש ללא ריבית וכאשר עסקים קטנים רבים נסגרים על רקע הריבית הגבוהה, מומחים מציעים כי ניתן לנקוט בצעדים משמעותיים יותר כמו פטור מעמלות למשך שנה עבור לקוחות שעוברים בין בנקים, קביעת ריבית מינימלית על יתרות עו"ש, ואף הקמת קרנות סיוע ייעודיות לעסקים קטנים שזקוקים לייעוץ תזרימי ולא רק לאשראי נוסף. פרסום טבלת הריביות על חשבונות העו"ש היה צעד בכיוון הנכון, אך נדרשים מהלכים נוספים ואגרסיביים יותר כדי להגביר את התחרות ולהבטיח הוגנות אמיתית במערכת הבנקאית הישראלית. לא הוגדר לבנקים מתי ואיך לחלק את ההטבות ולכן ה-3 מיליארד שקל לא נראים בעין והלקוח צריך לעבוד כדי להשיג.
כזכור, בחודש מרץ האחרון יצא לדרך מתווה חסר תקדים, במסגרתו יחזירו הבנקים סכום עתק של 3 מיליארד שקלים במזומן ללקוחותיהם במהלך השנתיים הקרובות. המהלך, שגובש בהנחיית בנק ישראל בעקבות הרווחיות החריגה של המערכת הבנקאית בתקופת האינפלציה והריבית הגבוהה, היה אמור להיות מופעל באמצעות חלוקה רבעונית ישירה לחשבונות הבנק. אלא, שכאמור בשטח לא ממש מגיע הכסף ללקוחות.
המתווה החדש, שצפוי היה להיות בתוקף עד סוף השנה הבאה בעלות מוערכת של 1.5 מיליארד שקל לשנה, כולל שורת הטבות משמעותיות: תשלום ריבית על חשבונות עו"ש, שיפור הריביות על פיקדונות קצרי טווח, הפחתת ריביות האוברדרפט, מנגנון אוטומטי להסטת כספים למסלולי השקעה מניבים, ופטורים או הנחות משמעותיות בעמלות לקבוצות אוכלוסייה מוגדרות. 

במהלך 2024, בנק ישראל הציב לעצמו למטרה להמשיך ולסייע לאוכלוסייה בהקלות התזרימיות לצד ההיערכות לחזרת הלקוחות לשגרת תשלומים סדרה, בבנק ישראל הוחלט להאריך את המתווה שאומץ ע"י הבנקים בשלושה חודשים נוספים עד לסוף שנת 2024, ולבצע התאמות באוכלוסיית המעגל הראשון באופן הבא.
הוארכה כזכור תקופת המתווה בשלושה חודשים נוספים (עד ה- 31.12.2024), בכפוף להחרגות: ביצוע התאמות באוכלוסיית הזכאים במעגל הראשון בהתייחס לתושבי הדרום - ההקלות הניתנות במסגרת המתווה יינתנו לאוכלוסייה המתגוררת או בעלת עסק הממוקם בטווח של עד 7 ק"מ מרצועת עזה (במקום עד 30 ק"מ מרצועת עזה).
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה