בעולם

בינתיים, זה על הולד: החזון הכלכלי והעולמי של טראמפ 2.0 נחשף

יו"ר המועצה לייעוץ כלכלי של הבית הלבן מציג סדר עולמי חדש בהובלת דונלד טראמפ ומציע למדינות לשלם תמורת "הטובין הציבוריים" שארה"ב מספקת: ביטחון עולמי והדולר
שרון בירקמן | 
דונלד טראמפ (צילום shutterstock)
סטיבן מירן, יו"ר המועצה לייעוץ כלכלי של הבית הלבן (CEA) ויועצו הכלכלי הבכיר של טראמפ, נחשב ל"מוח" מאחורי המדיניות הכלכלית של טראמפ, כולל תכנית המכסים שהוקפאה בינתיים. באירוע של מכון הדסון השמרני, נראה היה שמירן מדבר על מהפכה גלובלית שהממשל מתכנן.
מירן, לשעבר אסטרטג השקעות בכיר ב-Hudson Bay Capital Management, ארה"ב מספקת לעולם שני "טובין ציבוריים" גלובליים שכל מדינה יכולה ליהנות מהם גם אם לא שילמה עליהם: המטריה הביטחונית שמאפשרת שלום יחסי חסר תקדים, והדולר האמריקאי שמאפשר מערכת מסחר ופיננסים גלובלית. מי שמשלם את מחיר השפע הזה, לדבריו, הם לא הגרמנים, לא הסינים, לא הישראלים. לדברי מירן, אלה הם הפועלים האמריקאים, אלה שבמפעלים שנסגרו, בעיירות שתלויות בייבוא מסין, ובעובדי צווארון כחול שראו איך החלום האמריקאי נשאר מאחור.
מנקודת מבט כלכלית, היותו של הדולר מטבע רזרבי עולמי יוצר ביקוש קבוע לנכסים אמריקאיים כמו אגרות חוב של ממשלת ארה"ב. התוצאה: שער דולר נשאר גבוה - וזה פוגע בכושר התחרות של התעשייה המקומית. במילים אחרות, כדי לאפשר לעולם לסחור בדולר, ארה"ב סובלת מייבוא זול שמחסל מפעלים, מקומות עבודה וקהילות שלמות. "אנחנו חייבים לדעת לייצר בעצמנו, כפי שלמדנו בקורונה – כששרשראות האספקה שלנו קרסו עקב תלות ביריב המרכזי שלנו – סין. לא ייתכן שנסתמך על יריבינו לאספקת ציוד חיוני, ולא ייתכן שהם ייהנו ממערכת ביטחונית ופיננסית שאנו מממנים", אמר מירן.
מירן יצא נגד הקונצנזוס הכלכלי לפיו מכסים מזיקים לכלכלה. לדבריו, רוב המודלים הכלכליים מניחים שהגירעון המסחרי של ארה"ב יתאזן מעצמו – אבל בפועל ארה"ב סובלת מגירעון מתמשך מזה חמישה עשורים. "המציאות מוכיחה שהמודלים שגויים. הסיבה: הם לא לוקחים בחשבון את מעמד הדולר כמטבע רזרבה עולמי. הביקוש לדולר חזק מדי מכדי שהשוק יאזן את עצמו", אמר.
מכסים, אמר מירן, הם הכלי שבאמצעותו אמריקה תגבה תשלום ממי שנהנה משוק עצום, חופשי וחזק – אבל לא נותן כלום בתמורה. לדבריו הבית הלבן דורש כעת את מה שהוא מכנה "שותפות אמיתית". "אם אנחנו רוצים להמשיך לספק את אותם טובין ציבוריים לעולם, העולם צריך לחלוק איתנו בנטל", אמר מירן. "אם מדינות רוצות ליהנות מההגנה ומהמימון שלנו – שיתרמו את חלקן. אי אפשר לצפות מהאזרחים האמריקאים להמשיך לשאת לבדם בעול".
כיצד תיראה "שותפות האמת"?
מירן הציג רשימה מכובדת אפשרויות למדינות שירצו להימנע ממכסים אמריקאיים, שכל אחת מהן משקפת צורה שונה של "שיתוף בנטל". הן יכולות להסכים לשלם מכסים על הייצוא שלהן לארה"ב – גם ללא תגמול – וכך לתרום ישירות למימון ההגנה והסדר הכלכלי הגלובלי שארה"ב מספקת. דרך אחרת היא להפסיק פרקטיקות סחר לא הוגנות, לפתוח שווקים למוצרים אמריקאיים ולהגדיל את היקפי היבוא מארה"ב.
מירן הציע גם אמצעים מוחשיים יותר: מדינות יכולות להגדיל את ההוצאה הביטחונית שלהן – במיוחד אם היא מתורגמת לרכישת ציוד צבאי אמריקאי, שיקל על תקציב הפנטגון ויחזק את התעשייה המקומית. הן יכולות לבנות מפעלים בתוך ארה"ב – כך הן גם יתרמו לכלכלה האמריקאית וגם יחמקו מהמכסים. ואפילו, לפי מירן, הן יכולות פשוט "לכתוב צ’ק" לאוצר האמריקאי – כלומר, להכיר בכך שארה"ב מממנת את יציבות העולם ולשלם על כך ישירות.
עוד אמר מירן כי " קיצוצי מיסים לאמריקאים, שממומנים על ידי זרים – יובילו לצמיחה כלכלית, חדשנות והזדמנויות – עידן זהב חדש. הפחתת הגירעון תוריד את הריביות – כולל על משכנתאות וכרטיסי אשראי – ותיצור בום כלכלי".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה