בריאות

אבחון סרטן באמצעות כלבים: פריצת הדרך של הסטארט אפ הישראלי

סטארטאפ מעוטף עזה מאמן כלבי רפואה לזיהוי נקודתי של 7 סוגי סרטן, ביניהם מסוג השחלות, האשכים והלבלב, הנחשב קשה במיוחד לגילוי בשלבים ראשוניים
מערכת ice |  1
צילום איתן ברנט
חברת "דיאגנוז", הממוקמת בקיבוץ גבים בעוטף עזה, מובילה מהפכה בתחום אבחון הסרטן באמצעות כלבי רפואה מאומנים. החברה נמצאת במגעים מתקדמים עם גופים שונים, במטרה לאמן כלבים לגילוי מוקדם של סוגי סרטן שונים, ביניהם סרטן השחלות, האשכים והלבלב, הנחשב קשה במיוחד לגילוי בשלבים ראשוניים.
מנתוני רישום הלאומי לסרטן של משרד הבריאות עולה כי בשנת 2017 חיו בישראל 909 בני אדם שאובחנו עם סרטן חודרני של הלבלב. סרטן הלבלב הוא הסרטן החודרני השביעי בשכיחותו מבחינת מספר המקרים החדשים שאובחנו בישראל בשנת 2017, בשנה זו היה סרטן הלבלב רביעי בשכיחותו כגורם תמותה מסרטן בגברים ונשים יהודים ואחרים, ובנשים ערביות. בגברים ערבים היה סרטן חודרני של הלבלב שלישי בשכיחותו.
סרטן הלבלב ממוקם גבוה ברשימת הגידולים הגורמים לתמותה, בין היתר בשל הנטייה לאבחנה המאוחרת, ולכן גם בשלב מתקדם, של הגידול, ושיעור ההישרדות הנמוך. שיעור ההישרדות היחסית מסרטן הלבלב הוא הנמוך ביותר מכל סוגי הסרטן העיקריים. ולכן, גילוי מוקדם עשוי במקרה זה ובמקרים אחרים, להציל חיים.
פתרון מציל חיים מחוץ לסל התרופות
ההתפתחויות האחרונות בתחום אימון הכלבים לגילוי סרטן מגיעות על רקע החלטות של וועדת סל התרופות, אשר דחתה בקשות רבות לתרופות מצילות חיים בתחום הסרטן. אמנם ההודעה שיצאה מטעם הוועדה המחליטה, אמרה שהוכללו תרופות חדשניות לטיפול עבור חולים אונקולוגיים והמטאונקולוגיים לשיפור ניהול המחלה ואיכות החיים ובדיקות אבחון וטכנולוגיה קרינתית לטיפול בגרורות, אך בפועל חלה ירידה דראסטית בתקציב התרופות לסרטן. 
הכלבים המאומנים מסוגלים לזהות את הסרטן בדיוק גבוה, אפילו בשלבים מוקדמים של המחלה, כאשר סיכויי ההחלמה גבוהים משמעותית ולעיתים בשלבים בהם הרפואה הקונבנציונאלית לא יכולה לזהות את הסרטן. חברת "דיאגנוז" פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם עמותות וגורמים רפואיים שונים כדי להנגיש את שירותי האבחון המוקדם באמצעות כלבים למטופלים הזקוקים לכך. 
אורי בקמן, המנהל המקצועי של "דיאגנוז", אמר: "עד עתה אימנו כלבים לגלות הימצאות סרטן בבדיקות כשלאחר מכן הפננו לגורמים אחרים להמשך בדיקות. כיום אנו עובדים באימון כלבי רפואה, אשר יוכלו לזהות סוגי סרטן ספציפיים כבר בהרחה הראשונה שלהם. כך שגם שאין עדות לסרטן בגוף ברפואה הקונבנציונלית, ישנם כלבים שיוכלו לזהות קיומו של סרטן אצל חולה בגילוי מוקדם". 
עוד אמר בקמן: "אנו יודעים שגילוי מוקדם משמעותי, עשוי להציל חיים ברוב סוגי הסרטנים ואם לא מציל, אז מייטיב את מהלך הטיפול במחלה והתמודדות האדם החולה. לפיכך יש משנה חשיבות גדול לבדיקה המוקדמת, שנעשית בצורה עצמאית, יעילה, זולה, מהירה וישירה אל מול החברה שלנו". 
מאות מיליוני דולרים מושקעים בעולם בפיתוח תרופות למחלת הסרטן ועד היום לא הצליחו. מוסכם על כל העוסקים בנושא שגילוי מוקדם הוא בעצם "התרופה" הרלוונטית היום לטיפול בחולי סרטן ו"דיאגנוז" השכילה להעמיד לרשות הציבור את הפתרון הזה בצורה פשוטה, נגישה וזולה הזמינה לכל אחד.
אוריאל בקמן מבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן באמצעות כלבי הרחה משנת 2019, כש"דיאגנוז" הוקמה לפני שנה והבדיקות מתבצעות במעבדת החברה בקיבוץ גבים בעוטף עזה, עשרות בדיקות ביום לאבחון מוקדם של מחלות, באמצעות כלבי רפואה המריחים דגימות נשיפה המגיעות אליהם מכל הארץ.
כל דגימה המגיעה למעבדה, נבדקת על ידי מספר כלבים, כדי להגיע לרמת דיוק גבוהה ככל האפשר. הכלבים של דיאגנוז מצליחים לאבחן 8 סוגי סרטן ומחלות נוספות ברמת דיוק של 90% ויותר.
אוריאל בקמן, המנהל המקצועי של "דיאגנוז" מתמחה למעלה מ-40 שנה באילוף כלבים. לאחר שנחשף למחקרים רבים וגם סיפורים אישיים מחו"ל, המעידים שכלבים יכולים לגלות סרטן באמצעות חוש הריח, בשלבים שהרפואה הקונבנציונלית מתקשה לגלות, זאת אומרת בשלב שעוד לא קיימים תסמינים המעידים על נוכחות מחלה, ובעקבות מחקרים אלה, התמקד והתמקצע בשיטות וטכניקות מיוחדות באילוף כלבים לצורך אבחון מחלות ביניהם 7 סוגי סרטן: סרטן שד, מעיים, לימפומה, בלוטת התריס, ערמונית(פרוסטטה), לבלב וריאות וזאת ברמת דיוק של 90%.
ב"דיאגנוז" מיישמים את מה שאנחנו יודעים על מדע חוש הריח של כלבים, לטובת אנשים, על ידי הכשרת כלבי רפואה לאבחון. שינויים מזעריים בריח האישי של נבדקים שנגרם על ידי מחלתם, עשויים להתריע עוד בהתחלה, על אירוע רפואי צפוי. ניתן להתייחס או להיות קשובים למהלך המחלה שנתגלתה מוקדם ובכך לעזור לשפר את איכות חייהם, לצד טיפול במצבים רפואיים מורכבים נדרשים.
כלבי האיתור הרפואי של החברה הם כלבי לברדור, שנבחרו בקפידה, ורמת האבחון שלהם מאומתת באופן שוטף. ב"דיאגנוז" אמורים כי הם מתייחסים ברצינות רבה לרווחתם של הכלבים שלנו ומקפידים על סביבה המאפשרת זמני מעבדה קצובים, לצד זמני מנוחה ומשחק ארוכים.
הבדיקות של "דיאגנוז" משולבות כעת במספר מחקרים פעילים המנוהלים על ידי פרופסור יצחק אביטל מנהל מחלקת אונקולוגיה בסורוקה; פרופ' ארי זימרן, מומחה למחלות גושה ופרקינסון, בית חולים שערי צדק; ופרופ׳ יהונתן שרעבי, מומחה ללחץ דם, מחקר אי סבילות בעמידה, בית חולים תל השומר.
 
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מדוע לא משתמשים בכלבי ביגל להם חוש ריח מפותח יותר ? (ל"ת)
    ביגלון 03/2025/19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור