משפט

הטיסה בוטלה שבוע וחצי אחרי המתקפה האיראנית: האם מגיע פיצוי?

זוג נוסעים הגיש תביעה בשל עיכוב של שעות ארוכות בטיסה - חברת התעופה טענה כי העיכוב נגרם בשל מתקפת הטילים האיראנית שהתרחשה כעשרה ימים לפני כן. זה מה שהחליט השופט
דוד לוי | 
בלו בירד איירווייז (צילום shutterstock)

ההשלכות של מתקפת הטילים האיראנית על ישראל באפריל 2024 ממשיכות להדהד גם שנה לאחר מכן. הפעם - בפסק דין שניתן בבית המשפט לתביעות קטנות בחיפה, שקבע כי בשל המתקפה והשיבושים שהיא גרמה בתעופה הבינלאומית, חברת התעופה בלו בירד אינה חייבת לפצות נוסעים על עיכובים משמעותיים בטיסותיהם.

אם ובנה, תבעו את חברת התעופה בלו בירד אירווייז על עיכוב של כמעט 8 שעות בטיסתם מתל אביב ללרנקה ב-25 באפריל 2024, ועל הקדמה של 4.5 שעות בטיסת החזור. הם דרשו פיצוי של 8,000 שקלים.
הנוסעים רכשו את הכרטיסים רק כשבוע וחצי לאחר המתקפה האיראנית על ישראל. לטענתם, טיסתם המקורית הייתה אמורה לצאת בשעה 13:00, אך יום לאחר הרכישה קיבלו הודעה על עיכוב לשעה 20:55. בהגיעם לשדה התעופה גילו על עיכוב נוסף - לשעה 22:15 - ובסופו של דבר המריאה הטיסה רק בשעה 22:45.
לטענת התובעים, "במהלך ההמתנה לטיסה לא סופקו להם שירותים או פיצוי". הם גם טענו כי הקדמת טיסת החזור גרמה להם "לאבד עוד חצי יום טיול" ו"פגע משמעותית" בתכוניותיהם.
אולם הרשם הבכיר מילאד תלחמי קבע כי אין מקום לחייב את חברת התעופה בפיצוי, מאחר שהאירועים סביב מתקפת הטילים האיראנית על ישראל והמלחמה המתמשכת הם בגדר "נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטת הנתבעת".
השופט כתב כי עיכוב של 8 שעות בטיסה זה כבר נכנס בגדר של ביטול טיסה, אך "הנתבעת הוכיחה כי בעקבות המתקפה האיראנית נוצרו נסיבות מיוחדות שלא היו תלויות בה, דבר שגרם לשינויים בלוח הטיסות", כתב תלחמי בפסק הדין.
חברת בלו בירד, שהיא חברת תעופה זרה שמקום מושבה ביוון, הציגה בפני בית המשפט שורה של אילוצים שנכפו עליה בעקבות המתקפה: איסור על צוותי האוויר, שכולם אזרחים אירופאים, ללון בישראל, צוותים שסירבו לטוס לישראל בכלל, ירידה במספר המטוסים העומדים לרשותה מארבעה לשלושה, לאחר שחברה ספרדית אסרה על הטסת מטוס חכור לישראל, וחברות ביטוח שגבו "פרמיות כבדות" עבור כל נחיתה בישראל - "הוצאות המסתכמות במאות אלפי דולרים".
עוד הוצג מקרה שבו טייס שהיה אמור להטיס טיסה לישראל "יצא מהקוקפיט והכריז: 'אני לא טס לישראל, כדאי שתורידו את המטען, כי אני עוזב עם הצוות'".
מר עומרי אלישע, נציג החברה, העיד בבית המשפט: "כדי לקיים טיסות חברת תעופה צריכה צוותים, ואם אין צוותים אי אפשר לקיים טיסות. מספיק שיש איש צוות אחד שלא קיים לא ניתן לקיים את הטיסה, זה אסור".
בנוגע להקדמת טיסת החזור, כתב תלחמי כי הוא "חולק על טענת התובעים" שהדבר גרם להם לאבד "חצי יום של טיול", וקבע כי "דווקא מדובר בחזרה בשעה סבירה ולא בשעות לפנות בוקר, ולא הוכח בפניי כל נזק שנגרם לתובעים".
השופט הזכיר גם כי במוצאי שבת ה-14 באפריל 2024 "החלה מתקפת טילים חסרת תקדים על ישראל. עקב מתקפה זו נסגר המרחב האווירי של ישראל למשך שעות ארוכות ונרשמו ביטולי טיסות ושיבושים רבים". בעקבות המתקפה, "מרבית חברות התעופה הזרות ואף המובילות בעולם התעופה (KLM, SWISS, איר קנדה ועוד), ביטלו את טיסותיהן לישראל בתקופה זו".
תלחמי ציין כי "אין מדובר במקרה שהתובעים הפסידו את חופשתם, אלא מדובר בעיכוב טיסה כתוצאה מאותה מתקפה ואותה מלחמה מרה שכולנו חווים".
פסק הדין הסתמך על תיקון שפורסם לחוק שירותי תעופה בפברואר 2025, לפיו התקופה שבין 12 באפריל 2024 ל-18 באפריל 2024 הוגדרה כתקופה שלא יחולו עליה פיצויים בהתאם לחוק. השופט ציין כי "הצורך בתיקון החוק מראה כי גם המחוקק ראה במתקפה האיראנית כאירוע חריג אשר פגע בצורה דרמטית בלוח הטיסות".
פסק הדין גם מצטט החלטה אחרת בעניין דומה שבו נקבע: "לדאבון כולנו, באותן נסיבות מיוחדות, משמע המתקפה רבתי על ישראל וכל שהתחולל באותם ימים סביבה, אין אתה יכול לבוא בטרוניה לחברת תעופה זרה על שביטלה טיסה ארצה". בסופו של דבר דחה בית המשפט את התביעה וחייב את התובעים לשלם לחברת התעופה הוצאות בסך 1,000 שקלים.
רק אתמול פרסמנו אודות ענקית התעופה שחטפה תביעה כי נוסעות לא עלו לטיסה רק בגלל מגן דוד. גם דיווחנו אודות עובד שהציע למכירה את כרטיסי הטיסה הסודיים של חברת התעופה. כמו כן, פרסמנו על היעדים שאליהם אפשר לטוס במאה דולר בלבד.

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה