משפט

"את יכולה לרכב עליי": כך קצין משטרה הטריד שוטרות צעירות

הוא ליטף את שיערה של שוטרת צעירה, נגע בחובשת ללא הסכמת והציע לאחת מהן "לרכב עליו". זה העונש שנגזר על קצין רפואה מחוזי במשטרת ישראל 
דוד לוי |  1
שוטר. אילוסטרציה (צילום דוברות המשטרה)
פקד יובל ניסים, קצין ארגון רפואה מחוזי במשטרת ישראל, הורשע בשתי עבירות של התנהגות שאינה הולמת שוטר בגין מעשים ואמירות שביצע כלפי שתי חובשות צעירות בשירות חובה שהיו תחת פיקודו. הפרשה המטלטלת חושפת דפוס התנהגות פוגעני שנמשך לאורך תקופה ממושכת, ובסופה הורד ניסים באופן זמני בדרגה.
בהכרעת הדין קבע בית הדין למשמעת של המשטרה כי ניסים ניצל את מעמדו כמפקד ישיר של שתי המתלוננות, כשהוא מבוגר מהן בכ-25 שנים. האירועים המתוארים בכתב האישום התרחשו במרפאה בה שירתו המתלוננות.
"הנחת יד על ראש, ליטוף שיער וליטוף כתפיים של שוטרת שח"מ על ידי מפקדה, קצין, המבוגר ממנה בעשרים וחמש שנים, במספר הזדמנויות רב, מקימה עבירה של התנהגות שאינה הולמת שוטר ובוודאי פוגעת בתדמית המשטרה", קבע בית הדין בהכרעתו.
אחת המתלוננות, ת.א., שוטרת חובה בת 19 ששירתה כחובשת במרפאה, העידה כיצד הקצין נהג לגעת בה באופן קבוע: "כשהנאשם היה רוצה לבקש לעשות פעולות של המשרד, כמו לכתוב, היה עושה את זה כאילו בליטופים", העידה ת.א. והדגימה – "ליטוף על כתף ימין, ליטוף על השיער בראש". במקרה אחד לאחר שת.א הפקידה את הנשק שהיה ברשותה, ועבדה על המחשב במרפאה, ניסים התקרב אליה, טפח לה על המותן ושאל: "איפה הנשק שלך?".
עוד נקבע כי באחד האירועים, כאשר ת.א. שוחחה עם ניסים במרפאה ואמרה שהיא רוצה לרכב על סוסים בחוות המשטרה, ושאלה אותו מתי אפשר ללכת לשם. בתגובה, ענה ניסים שהיא יכולה לרכב עליו, ת.א השיבה: "לא, אני ארכב על סוס", וניסים ענה "את יכולה לרכב עליי אני חמור".
בבית הדין העידה המתלוננת השנייה, מ.א., אף היא בשירות חובה, על שורת אירועים שהתרחשו במשך כשנה. היא סיפרה כי הקצין נהג להתקרב אליה בזמן עבודתה על מחשב ולהצמיד את ראשו לראשה, ואף בעט בישבנה באחת ההזדמנויות.
"הרבה פעמים שהייתי עובדת על אותו סטטוס הוא תמיד היה ניגש, הייתי יושבת על כיסא, הוא היה מתכופף ומצמיד את הראש שלו ממש ליד הראש שלי במקביל", העידה מ.א., "עד שהייתי שומעת את הנשימות שלו... זה היה תדיר כל הזמן". באירוע נוסף, חסם הנאשם את דרכה של מ.א. בעת שביקשה לצאת מהמרפאה, וכאשר ביקשה לעבור מאחר שהיא מאחרת לרכבת, הניח את ידיו על מותניה ודחף אותה קלות.
אחד הממצאים המטרידים בתיק עוסק באירוע שבו הוריד הנאשם את מכנסיו מעט לצורך סידור חולצתו, בנוכחות מ.א. וחובש נוסף. בית הדין קבע כי "סידור חולצה בתוך מכנס בפני אחרים ובמיוחד בפני המין הנגדי, באופן בו העומדים מול המסדר ראו את תחתוניו, מקים עבירה של התנהגות שאינה הולמת שוטר".
במהלך המשפט, הכחיש ניסים את רוב הטענות, וגרסתו, כך קבע בית הדין, הייתה "מתפתחת ומשתנה". הוא ניסה לטעון כי ליטוף ראשה של אחת המתלוננות נבע מרחמים, וכי ההתקרבות למתלוננת אחרת נעשתה לצורך הדרכה במחשב.
המתלוננת ת.א. סיפרה בעדותה על ההשלכות ארוכות הטווח: "מאז שהשתחררתי החיים שלי הפכו לסיוט. אין יום שאני לא קמה מחלומות, ולא זוכרת שישנתי לילה שלם מאז שהשתחררתי". צוין כי היא אף שוחררה משירות סדיר בעקבות האירועים.
יש לציין שניסים זוכה מחלק מהאישומים החמורים יותר שיוחסו לו, בהם אירוע שהתרחש לכאורה במפגש גיבוש בביתו של אחד החובשים, שם על פי האישום ניסה לגעת באחת המתלוננות מתחת לחצאיתה. האישום נדחה בשל היעדר ראיות מספיקות וסתירות בעדויות.
יחד עם זאת, הדיינים ציינו בהכרעת הדין כי מהעדויות עלתה תמונה מטרידה של אווירה במרפאה עם "שיח גברי, מיני, עם הערות סקסיסטיות", שלדעת הדיינים "היו לא ראויים, לא הולמים ולא מתאימים להישמע בארגון אוכף חוק כמשטרת ישראל".
במסגרת הטיעונים להקלה בעונש העיד ניסים כי בניגוד לנאמר עליו הוא מעולם לא התנהג בחוסר כבוד או ביהירות. הוא הסביר שהעבודה בתקופת הקורונה הייתה קשה מאוד, הוא ניסה להיות חבר ופחות מפקד וכי חלק מהדברים שעשה היו שגויים ואין לילה שהוא לא חושב על כך. הוא ציין כי לאחר שלוש שנים, חייו המקצועיים בארגון נהרסו, הפך להיות אדם מוקצה, עבר לתפקיד שהוא מזכירה עם דרגות וחייו האישיים התרסקו".
בגזר הדין, שניתן לאחרונה, ציין בית הדין כי "כישלונו של הנאשם בעבירות בתיק זה מחייב ענישה הולמת לשם העברת מסר ברור לשוטרים בארגון, שגופן וכבודן של חיילות בשירות חובה המשרתות במשטרה אינו הפקר".
על ניסים הוטלו העונשים הבאים: נזיפה חמורה והורדה בדרגה אחת למשך 12 חודשים, מתוכם 4 חודשים בפועל והיתרה על תנאי שלא יעבור עבירה דומה במשך שנה.
לא פעם, דווקא השוטרים שהם אנשי חוק מסתבכים עם החוק בעצמם, כפי שפרסמנו על הגשת כתבי אישום נגד שני שוטרים. היו גם שוטרים שתקפו באלימות אנשי תקשורת כמו השוטר שתקף את העיתונאי חיים לווינסון, או כמו במקרה של העיתונאי משה נוסבאום.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הוא זכאי
    אבנר בן נר 04/2025/23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא מאמין לשוטרות נקודה! מה זה לא ישנה בלילות מאז הוא לא עשה לך כלום רק ליטף את שיערך וזה דבר טיבעי במשטרה ובצבא!
    סגור