עסקי ספורט

אלימות במגרשים: זו הדרך היעילה לפתרון הבעיה בעולם הספורט

על רקע הפחתת הנקודות לקבוצת מכבי חיפה ולבית"ר ירושלים השבוע בשל אלימות האוהדים, מציין ד"ר עופר מוכתר, קרימינולוג ומרצה בכיר במכללה אקדמית אשקלון, מדוע אותה פעולה לא יעילה למיגור התופעה
מערכת אייס |  1
אוהדי ביתר ירושלים (צילום פלאש 90)
אלימות מילולית ופיזית בעולם הספורט הפכה לתופעה נפוצה בשנים האחרונות.  הפחתת הנקודות למכבי חיפה ולבית"ר ירושלים השבוע, שהצטרפה להפחתת הנקודות להפועל תל אביב, בני סכנין ומכבי תל אביב העלתה על סדר היום שוב את הניסיונות לטפל באלימות האוהדים באמצעות בתי הדין של ההתאחדות לכדורגל. 
ביטול הענישה הקולקטיבית  על אוהדי הקבוצות והמעבר להפחתת נקודות, לא גרמה להרתעת אוהדי הקבוצות אשר ממשיכים בהתנהגות  שמובילה את מועדוני הכדורגל שוב ושוב אל בתי הדין.
מחקרים שנערכו במדינות שונות בעולם המחישו כי ההתמקדות בהרתעה בלבד לא מסייעת בהתמודדות עם תופעת האלימות במגרשים, במידה ולא נעשית פעולה הוליסטית רב מערכתית  וכי יש צורך ביצירת תוכנית למניעת אלימות האוהדים על ידי מניעה אכיפתית ומניעה קהילתית.
ראשית, יש צורך ליצור בקרב אוהדי הספורט אפקט  של הרתעה אישית והרתעה כללית. פעילות זאת נעשית בעיקר ע"י מערכת אכיפת החוק, הכוללת את המשטרה הפרקליטות, ובתי המשפט.
מטרת הפעילות הזו היא לעצב בקרב כלל האוכלוסייה אקלים חברתי בעל שני מאפיינים עיקריים: ציות לחוק והגנה על קורבנות פוטנציאליים. הדבר יתבצע על ידי שיתוף פעולה עם המשרדים השונים למשל באופנים הבאים: צמצום הענישה הקולקטיבית ומעבר לענישה פרטנית במישור הפלילי והאזרחי והדרך השנייה היא שינוי חקיקה בנושאים שונים של אלימות אוהדים הכוללים הרחקה לצמיתות ממגרשי הכדורגל אוהדים אלימים.
מניעת פשיעה קהילתית היא בעיקרה מניעה ראשונית שמטרתה לחזק את הקהילה, כך שיצטמצמו גורמי הסיכון הקהילתיים ויחוזקו גורמי החיסון הקהילתיים, שיבלמו את התפתחות ההתנהגות העבריינית.
במקביל , מועדוני הכדורגל בעולם הבינו כי החלק הארי של האוהדים אינו אלים ובעייתי ויש להימנע מתיוג של יציעים וקהילות שלמות ויש לקיים שיח משותף הבנוי על אמון הדדי במסגרתו ניתן להגיע להסכמות מקובלות, לכן יש לערב את האוהדים בנושא מניעת האלימות והפשיעה ולקיים עימם דיאלוג וסיעור מוחות. 
יש לשפר את תנאי הצפייה במגרשים, את דרכי ההגעה למשחקים ולקבל החלטה משותפת, עם האוהדים עצמם, בנוגע לשעות המשחקים ומחירי הכרטיסים. בנוסף יש לחזק את הנוכחות של גורמים נורמטיביים ביציעים תוך עידוד הגעה של משפחות ליציעים, הוזלת כרטיסים לבני הגיל השלישי ולנשים.
דרך נוספת היא יצירת שיתופי פעולה מול משרד החינוך על מנת ליצור תוכנית משולבת משרדים על מנת לסייע בהפחתת האלימות על ידי ביקורים של שחקנים בבתי ספר במערכי שיעור ייעודיים שמטרתם לצמצם אלימות וגזענות ולעודד סובלנות.
על המועדונים, רשויות הספורט והמשטרה לעשות כל שביכולתם על מנת  לסכל את רצונם של אוהדים  לבצע פעולות אלימות ועברייניות, החל מהצבת מצלמות וידאו לזיהוי הפנים, מצלמות טלוויזיה חכמות ועוד.
בנוסף, להגביר את הפיקוח והמעקב באמצעות אמצעים פיזיים וטכנולוגיים בזמן אמת. בהולנד ובגרמניה הראו כי שיתופי פעולה רב מערכתיים  בין המשרדים השונים ,סייעו בטיפול באוהדים אלימים והובילו ליצירת אקלים משפחתי ונעים  ביציעים.
הכותב הוא ד"ר עופר מוכתר, קרימינולוג ומרצה בכיר במכללה אקדמית אשקלון
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    ענישה דרך הפחתת הנקודות
    אריה 03/2024/12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל הדברים שבכתבה יפים אך ישימים בעבודה קשה למשך זמן רב. אין למנהלת הליגה או כל גוף אחר לעבוד קשה. לכן בעזרת השיטה של הפחתת הנקודות רוצים לקבוע שמכבי חיפה לא תהיה אלופה ובית״ר ירושלים תרד ליגה (נזכיר שלבית״ר הורידו לא פחות מ-5 נקודות!). הליגה הופכת לזירה בירוקרטית.
    סגור