פרויקטים

הפורום: מדיניות התכנון בערים המרכזיות בישראל – שדרות

אתר ice בשיתוף פורום שרת, מציג בפרויט מיוחד את תמונת המצב התכנונית בערים המבוקשות בישראל. והפעם: על ההווה והעתיד של שדרות, עם האדריכלית רותי שרת ומהנדס העיר חגי כהן

הפורום: מהנדס העיר שדרות, חגי כהן (מימין) ואדריכלית רותי שרת (צילום באדיבות עיריית שדרות)
"הפורום" הוא פרויקט של אתר ice, בשיתוף פורום שרת, הסוקר את תמונת המצב התכנונית בערים מרכזיות בישראל. מהן עיקרי המדיניות שמובילים ראשי הערים וכיצד משתלבים בה שיקום השכונות הוותיקות ובנייתן של שכונות חדשות? אלו פתרונות היא מציעה בתחומי התעסוקה והמסחר, וחשוב לא פחות – איזו בשורה היא מייצרת עבור הדור הצעיר? את סימני השאלה נפזר ביחד עם האדריכלית רותי שרת, מנכ"לית פורום שרת, המייעצת למגוון רשויות מקומיות בנושאי תכנון ורישוי; ועם גורם מוניציפלי בכיר בעיר הרלוונטית.
את הפרק השלישי של "הפורום" נייחד לשדרות. אחת הערים הבולטות בדרום, חווה בשנים האחרונות תנופת פיתוח מרשימה, בצל התמודדות מול אתגרים ביטחוניים מתמשכים – כששיאם בימיה הראשונים של מלחמת חרבות ברזל. כיום מתגוררים בשדרות למעלה מ-36 אלף תושבים, עם צפי לגידול משמעותי בעשורים הקרובים. כיצד נערכת העירייה לאתגר ומה כבר מתקדם בשטח? מהנדס העיר שדרות חגי כהן והאדריכלית רותי שרת, עושים סדר.
"שדרות שואפת למתג עצמה כעיר מחוז מובילה בנגב וכמרכז מטרופוליני שמשלב איכות חיים, חדשנות וקהילה חזקה", מצהיר כהן. "העקרונות המנחים כוללים פיתוח שכונות חדשות המותאמות לצרכים מגוונים, התחדשות עירונית, חיזוק התשתיות הקיימות, הרחבת אזורי תעסוקה ומסחר, ושדרוג התחבורה הציבורית. מיתוג העיר מתמקד בחיזוק החיבור בין התרבות המקומית הייחודית לבין חדשנות וקדמה – וזאת במטרה למשוך אוכלוסיות חדשות, לצד שימור קהילה הוותיקה. העירייה בוחנת כיצד לשלב היערכות ביטחונית כחלק בלתי נפרד מהפיתוח העירוני, תוך דגש על בניית שכונות עמידות ובטוחות, מיגון מרחבים ציבוריים ושיפור תשתיות החירום".
שכונות חדשות
החזון: אחת התוכניות העתידות לסמל את שדרות המתרחבת, היא שדרות דרום (תמ"ל 1121) – כאשר הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), אישרה בדצמבר האחרון את התוכנית שיזמו העירייה המקומית ומשרד הבינוי והשיכון. היעד: הקמת רובע מגורים חדש בהיקף של כ-5,000 יחידות דיור חדשות, הכולל גם שטחי מסחר ותעסוקה, מבני ציבור, פארקים ופיתוח סביבתי. התוכנית מהווה המשך רציף של העיר הוותיקה לכיוון דרום-מערב, כשהרובע החדש יחולק למספר מתחמים המייצרים מעבר הדרגתי מתכנון עירוני אינטנסיבי לאזור עירוני אקסטנסיבי, המותאם יותר למרחב הכפרי הסמוך.
חגי כהן: "עיריית שדרות פועלת להגדלת היצע הדיור באמצעות הקמת שכונות חדשות – בדגש על תכנון מתקדם, נגישות תחבורתית ושמירה על חיי קהילה איכותיים. שדרות דרום תציע אלפי יחידות דיור המיועדות למשפחות צעירות ולמשפרי דיור. הרובע החדש ישלב שטחים ירוקים, מוסדות חינוך מתקדמים ומרכזי קניות, ויציע סביבה הממזגת בין מגורים, פנאי ותעסוקה".
בצפון העיר מקודמת תוכנית תמ"ל צפון (תמ"ל 1122) לפיתוח שכונה חדשה, שתיתן גם היא מענה לגידול האוכלוסייה הצפוי. השכונה תכלול מבני ציבור, פארקים ושילוב אזורי מסחר ותעסוקה לצד מגורים, במטרה לעודד יצירת קהילה פעילה ומעורבת. ראוי להזכיר גם את תוכנית פלח 11, המיועדת להרחבת השכונות בצפון-מזרח שדרות ולהציע יחידות דיור חדשות ומודרניות. האזור יפותח עם תשתיות תחבורתיות משופרות, חיבור ישיר לצירי תנועה מרכזיים, מוסדות ציבור ושטחים פתוחים לרווחת התושבים. כל אחת מהתוכניות נועדה לא רק להרחיב את היצע המגורים בשדרות, אלא גם להבטיח תכנון שמחזק את איכות החיים, משמר את אופייה של העיר ומעודד התיישבות חדשה".
עוד מוסיף כהן: "לאור הפיתוח המואץ שעוברת העיר עם הקמת שכונות מגורים חדשות, ולאור תהליכי ציפוף והתחדשות עירונית בשכונות הקיימות, צרכי הציבור נדרשים לעבור באופן תדיר שינויים והתאמות. כאן נכנסת לתמונה גם תוכנית מספר 611-1207679 או בשמה הרשמי: תוכנית לשטחים פתוחים ולמבנים ומוסדות ציבור, שמטרתה לאפשר גמישות תכנונית וניצול יעיל יותר של השטחים הציבוריים המיועדים למבני ציבור ושל השטחים הפתוחים – בין היתר על ידי תוספת זכויות, הגדרת מנעד שימושים רחב לצרכי ציבור, לרבות שימושים מסחריים וקביעת הוראות בנייה ופיתוח".
רותי שרת: "שדרות ממשיכה קדימה, ונחושה להשאיר את טראומת המלחמה מאחור. בקנה שורה של יוזמות ותוכניות הנמצאות בשלבי התקדמות שונים, ומשתלבות בחזון למיצוב שדרות כמטרופולין האזורי. פרויקט בסדר גודל משמעותי, הוא שדרות דרום, כשהתוכנית צפויה להגדיל את שטח השיפוט של שדרות – וכאן חשוב לומר כי מהלך כזה חייב להיעשות בשיקול דעת ובאחריות. הכרחי לייצר איזונים, שיאפשרו לעיר להתבסס כמטרופולין אך לא יבואו על חשבון הצמיחה של יישובי הסביבה.
עוד פרויקט בנפח גבוה הוא שדרות צפון, שבניגוד למקבילו הדרומי, נדרש לעבור עוד כברת דרך מול גופי התכנון. הפרויקט הזה גם הוא מאופיין בעירוב שימושים, ומבקש לספק מעטפת תומכת של מבני ציבור, מסחר, תשתיות וריאות ירוקות, לצד מבני המגורים שיתווספו לעיר.
התוכנית לשטחים פתוחים ולמבנים ומוסדות ציבור, מצביעה על ראייה הצופה פני עתיד ועל הבנה מקבלי ההחלטות לכך שהגדלת היצע דיור והציפוף מחייב ניצול יעיל וענייני של שטחי הציבור. תוכנית זו תאפשר מרחב תמרון רחב יותר לעיריית שדרות בניהול שטחי הציבור שלה, ותעזור לעיר להתפתח באופן שקול וממוקד".

בנייה חדשה בשדרות (צילום שלמה רודד, מתוך אתר פיקיויקי)
התחדשות עירונית
החזון: כעיר ששורשיה בשנות ה-50 של המאה הקודמת, הרי שמתיחת פנים יסודית לשכונות הוותיקות היא צורך מתבקש. בהתאם לכך, אושר בין היתר תקציב ייעודי בסך 15 מיליון שקלים לתכנון פרויקטים להתחדשות עירונית בשדרות. מינהלת ההתחדשות העירונית בשדרות, שהחלה את פעילותה בשנה החולפת, היא עוד נדבך חשוב בקידום התחום. המינהלת פועלת לייצר שיתוף פעולה עם דיירים, יזמים ורשויות, כדי להבטיח ביצוע יעיל ושקוף של הפרויקטים. 
המיזם החלוצי, זה המבשר על כניסתה של שדרות למפת ההתחדשות העירונית, הוא הפינוי-בינוי במתחם הפלמ"ח, בשכונת נאות אביב. הפרויקט עתיד להוסיף לשכונה מאות יחידות דיור חדשות, כשהרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ועיריית שדרות מלוות את התהליך והדיירים.
חגי כהן: "התחדשות עירונית היא מהכלים המרכזיים להיערכות לשינויים הדמוגרפיים ולהגדלת היצע הדיור בשדרות. מדובר במהלך אסטרטגי לשיפור איכות החיים בשכונות הוותיקות, לחיזוק התשתיות ולהגברת החוסן החברתי בעיר. באמצעות הפרויקטים הללו, שדרות לא רק מתמודדת עם הצרכים הדחופים, אלא גם בונה מוניטין כעיר צומחת ומתקדמת, המושכת אליה אוכלוסייה איכותית וצעירה. בזמן הקרוב אנו נפרסם תוכנית אב מקיפה להתחדשות עירונית, שתגדיר חזון לטווח ארוך ותספק מפת דרכים ברורה לקידום פרויקטים בשכונות הוותיקות". 
רותי שרת: "בעוד באזור המרכז היינו עדים בעשור האחרון לתנופה של פרויקטים בתמ"א 38 ובפינוי-בינוי, השכונות הוותיקות בערים פריפריאליות דוגמת שדרות נותרו מאחור – אף כי הן משוועות להתחדשות עירונית מקיפה. בהקשר הזה צריך להבין בחשבון כי תמ"א 38 – שבתכליתה המקורית נועדה למגן מבנים ותיקים מפני רעידות אדמה – הפכה עם השנים, על כל שינויה וגווניה, לסממן להתחדשות עירונית. המשמעות בפועל: פרויקטים רבים שקודמו תחת תמ"א 38 במתכונתה המקורית, אופיינו בלא מעט בעיות – ובראשן חוסר הלימה בין המבנים שחודשו, לבין מחסור בתשתיות תומכות כמו מוסדות חינוך, תשיתו תחבורה או מוקדי תעסוקה.
תוך כדי תנועה תחום ההתחדשות העירונית התפתח והשתכלל, כשהיום ההעדפה היא לפנות לפרויקטים במסגרת פינוי-בינוי. כאן חשוב להבין: פינוי-בינוי לא חייב להיות פרויקט בומבסטי, אלא יכול להתבצע גם בהיקפים צנועים יותר. 'חלופת שקד' לדוגמה, פתחה אופציות נוספות לקידום התחדשות עירונית, מה שאני מכנה 'פינוי-בינוי קטן'.
בשדרות מתכתבים עם השינויים שעבר תחום ההתחדשות העירונית ופועלים להימנע מטעויות העבר. במתחם הפלמ"ח, את מקומן של 131 דירות ישנות יתפסו 515 דירות חדשות. המספרים הללו מעידים על היתכנות כלכלית לביצוע הפרויקט, ויחס של 4 דירות שייבנו על כל אחת שתיהרס – ערך גבוה יחסית למה שהיה לפני עשור. עוד נקודה שיש להתייחס אליה נוגעת למעבר לחנייה תחת האדמה, כשהפרויקט יכלול חניון תת קרקעי – עניין לא אופייני לשדרות וליישובי הפריפריה, המצביע על שינוי בגישה וחשיבה עתידית גם בהיבט הזה".
תעסוקה ומסחר
החזון: כחלק מההיערכות לזינוק באוכלוסיית שדרות, מבקשת העירייה להרחיב ולפתח מוקדי תעסוקה ומסחר שיספקו מקומות עבודה לתושבים, הן החדשים והן הוותיקים, יתמכו בצמיחתה הכלכלית של העיר ויהפכו אותה למוקד משיכה לעסקים והשקעות.
חגי כהן: "הרחבת אזורי התעשייה, חיזוק תחום ההייטק, ופיתוח מרכזים מסחריים ושירותים עירוניים הם חלק מתפיסה כוללת, שנועדה לשפר את איכות החיים בשדרות ולחזק את מעמדה כעיר מובילה בדרום. בהתאם לכך, מקדמת העירייה מיזמים משמעותיים בתחומי התעשייה, ההייטק והמסחר. דוגמה מייצגת מהווה אזור התעשייה הדרומי שעובר הרחבה משמעותית, מתוך יעד למשוך לעיר עסקים ותעשיות חדשות שיספקו מקומות עבודה מגוונים לתושבים. ההרחבה כוללת פיתוח תשתיות מתקדמות, שדרוג דרכי הגישה והכשרת שטחים נוספים למפעלים ולמרכזים לוגיסטיים". 
"עוד מתכננת העירייה להקים אזורי תעשייה חדשים שיתאימו לצרכים המשתנים של שוק העבודה", מעדכן כהן. "אזורים אלו צפויים לכלול מגוון תעשיות, מפעלים ומרכזים ליזמות עסקית, ויצירת סביבה עסקית מתקדמת וחדשנית. בקיץ האחרון נחנך בשדרות מרכז הייטק חדש, שנועד לשמש כמרכז לפיתוח טכנולוגי. המרכז מציע סביבת עבודה מודרנית, תשתיות מתקדמות, ותוכניות תמיכה ליזמים צעירים".
רותי שרת: "פיתוח מוקדי תעסוקה ומסחר, מהווה פלטפורמה למשיכת עסקים חדשים וחברות מובילות מבחוץ אל העיר שדרות –  ויש לו תפקיד מכריע בפרנסתם של תושבי העיר, ובהמשך לכך גם ברצון וביכולת שלהם להמשיך להתגורר בה גם בעתיד.
הפרויקטים השונים מצביעים על היערכות משמעותית בגזרה הזו – כשחשוב לזכור שמוקדי תעסוקה פירושם גם הכנסות מארנונה לעסקים, שיסייעו לעירייה המקומית לספק לתושבים את כלל השירותים הנדרשים. בהרחבת מוקדי התעסוקה הוותיקים והקמת חדשים, על שדרות להתנהל באופן מושכל ובתשומת לב מירבית – אחרת, החזון לייצר מתחמים שוקקים, עלול להביא להיפך הגמור: פילים לבנים ברחבי העיר".  

תחנת הרכבת בשדרות (צילום ויקיפדיה, בועז לוי)
תחבורה ותשתיות
החזון: אחד המפתחות בהתפתחותה של שדרות – ואת זה מבינים קברניטי העירייה היטב – טמון בשיפור דרכי הגישה אל העיר וממנה, וחיבור אפקטיבי לאזור המרכז. קו הרכבת בין שדרות למרכז, שהושבת לזמן ממושך בעקבות המלחמה, חזר לפעול בראשית החודש. במקביל, כך מציינים בעירייה, מושקע מאמץ בשיפור הניידות בצירים ובדרכים בתוך שדרות. 
חגי כהן: "העירייה והממשלה פועלות לשדרוג מערכת הכבישים ולחיזוק התחבורה הציבורית. קו הרכבת לשדרות, שנחנך לפני מספר שנים, שיפר משמעותית את הקישוריות של העיר למרכז הארץ ולדרום. כעת, המטרה היא הרחבת השירות באמצעות הגדלת תדירות הקווים ושיפור הנגישות לנוסעים. כמו כן כמתוכננת הפעלת קו רכבת שיחבר את העיר עם אזור הצפון – צעד שיקל על תושבים, סטודנטים ועובדים המתגוררים בשדרות ומעוניינים להגיע לאזורים מרוחקים יותר. 
העירייה פועלת לשדרוג הכבישים בעיר ובסביבתה, כולל הרחבת צירי גישה מרכזיים ושיפור הבטיחות בדרכים. פיתוח תשתיות תחבורה חדשות יסייעו להקל על עומסי התנועה ויבטיחו חיבור יעיל בין אזורי העיר השונים. אנו פועלים לקידום תוכניות להוספת קווי אוטובוסים ושיפור השירות בתחבורה הציבורית המקומית, שיאפשרו לחבר בין שכונותיה. קידום פרויקטים נעשה תוך התייחסות לתחבורה ירוקה, שבילי אופניים ואמצעים חשמליים, כחלק מחזון עירוני מודרני ומתחשב בסביבה". 
רותי שרת: "החזרת קו הרכבת המחבר בין העיר שדרות למרכז הארץ היא בהחלט בשורה חשובה ומבורכת. נקווה שכעת, כלקח ממלחמת חרבות ברזל, יתבצעו הפעולות הבטיחותיות הנדרשות שיאפשרו שגרת פעילות רציפה לאורך זמן.
פרויקטים גדולים, בטח כאלו הנוגעים לתחום התחבורה, מחייבים שיתוף פעולה וסנכרון בין כלל הגורמים הרלוונטיים – ובראשן משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וגופי התכנון – כבר מראשית הדרך. לצערנו, אנחנו עדים במקרים לא מעטים לחוסר תיאום בין השחקנים השונים, אשר גורם לעיכובים ודחיות בלוחות הזמנים, ומביא לא אחת גם לזינוק בהוצאות הכספיות הכרוכות במימוש הפרויקטים. טוב תעשה הממשלה אם תרים את הכפפה ותקים משרד ייעודי לתיאום פרויקטים. משרד כזה, יקשר בין כלל הגופים הקשורים לקידום מיזמים בנפח גבוה, ובאמצעותו יבטיח כי הם יעבדו יחדיו לאורך כל שלבי התהליך".  
צעירים וסטודנטים
החזון: עוגן מרכזי בתוכניות הפיתוח של שדרות טמון ביצירת תנאים שיגרמו לצעירי העיר להישאר בה ולבנות בה את עתידם. התוכניות כוללות כאמור פיתוח אזורי מגורים מותאמים לזוגות צעירים ומשפחות צעירות, הקמת מרכזי חינוך והעשרה מתקדמים, הרחבת אפשרויות התעסוקה בתחומי חדשנות וטכנולוגיה, וחיזוק חיי התרבות והקהילה.
בזכות קרבה למכללה האקדמית ספיר, שואפת שדרות לבסס עצמה גם כמרכז סטודנטיאלי שוקק ומוביל. העניין מתורגם לאינטראקציה הדוקה מול קהל הסטודנטים בעיר ובסביבה, ותוכניות שמטרתן למשוך אותם להתגורר בשדרות עם סיום לימודיהם. 

המכלל האקדמית ספיר (צילום עמיר טרקל יח"צ ספיר)
חגי כהן: "העירייה פועלת במגוון ערוצים – ובהם: הקמת פרויקטים לדיור ייעודי לסטודנטים במחירים נגישים, תוך שיתוף פעולה עם יזמים וקרנות ממשלתיות; מענקים, מלגות ותוכניות תמיכה לסטודנטים שבוחרים להשתקע בשדרות; חיזוק הקשר עם מכללת ספיר באמצעות תוכניות התמחות ויזמות, וכן ייזום אירועים סטודנטיאליים במרכזי העיר בשיתוף אגודת הסטודנטים של המכללה. אנו שמים דגש על מעורבות של סטודנטים בפרויקטים עירוניים וחברתיים, שיסייעו לחבר בינם לבין התושבים הוותיקים ויטפחו תחושת שייכות ושילוב; פיתוח חיי קהילה ותרבות על ידי יצירת מוקדי בילוי, תרבות ופנאי המותאמים לצעירים וסטודנטים – כגון הופעות, פסטיבלים, ופאבים מקומיים". 
"נוסף על כך", ממשיך כהן, "פועלת העירייה לקידום תעסוקה בתחומי ההייטק, התעשייה והמסחר, במטרה ליצור הזדמנויות עבודה המתאימות לצעירים ובוגרים אקדמיים.  העירייה מקדמת קהילות צעירים בשכונות חדשות וקיימות, ומספקת מעטפת תמיכה באמצעות תוכניות חברתיות ותעסוקתיות". 
רותי שרת: "שימור האוכלוסייה הצעירה בעיר, לצד קליטת אוכלוסייה חדשה וחזקה, יעניקו רוח גבית לשדרות המתחדשת. הרושם שלי הוא שבעירייה ידעו לזהות מבעוד מועד את הצורך ולספק לו מענה הולם באמצעות פעילות רב זרועית – מדיור בייעוד מוגדר לצעירים, דרך הידוק הדיאלוג מול מכללת ספיר לצד שיתופי פעולה עם יזמים וקרנות ממשלתיות, ועד פיתוח תרבות בילוי ופנאי עבור הצעירים. אין ספק, שדרות הולכת להיות אחת הערים המסקרנות בישראל. מעניין יהיה לעקוב האם שלל התוכניות השאפתניות לשדרוג העיר יגיעו לידי הבשלה".
לכל  הפרקים של הפורום לחצו כאן
(בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן)