כסף וצרכנות

עוקץ המיליונים באשראי קורס: "נסגור לנוכלים את צינור החמצן"

הצעת החוק למניעת הונאות סחר באוכלוסיות חלשות, עברה היום (רביעי) בקריאה ראשונה. עם אישור החוק הסופי ייכנסו לתוקף מספר סעיפים שיסייעו בעצירת התופעה
שירה יום טוב | 
הונאת החבילות (צילום freepik, pexels, shutterstock)
מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק להגנה על הצרכן מפני עוסקים המבצעים הפרות בנסיבות מחמירות (תיקוני חקיקה), התשפ"ד-2024, אליה הוצמדה הצעה פרטית של חברת הכנסת מירב כהן וקבוצת חברי כנסת. 12 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים או נמנעים, והיא תועבר לדיון בוועדת הכלכלה.    
החוק עוסק במקרים חוזרים ונשנים של עוקץ שהופנה בשנים האחרונות כלפי אנשים רבים, לרוב קשישים, אנשים בודדים או עולים חדשים שמתמודדים עם פערי שפה. הנוכלים עימם החוק מנסה להתמודד, הפעילו לחץ שיווקי על קהלי היעד שלהם וגרמו להם להוציא אלפי שקלים ולעיתים עד עשרות אלפי שקלים עבור מוצר שלא תואם את הסכומים שנגבו עבורו ובאופן שגרם ללקוחות להעביר כספים רבים שלא תכננו.
מוצע לתקן את חוק הגנת הצרכן באופן שיסמיך את הממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן לקבוע כי עוסק הוא מפר בנסיבות מחמירות ובאופן שיסמיך אותו לעדכן בקביעה זו חברות אשראי וסליקה וכן את למנהל מערכת ההוצאה לפועל. עוד מוצע לתקן את חוק שירותי תשלום כך שיסדיר את חובותיהם של נותני שירותי תשלום, מקום בו ניתנה הודעה על ידי הממונה על כוונה לקבוע כי עוסק הוא מפר בנסיבות מחמירות. 
מוצע כי לאחר מתן הודעה על כוונה כאמור, תיבחן האפשרות להפסיק להעביר לעוסק את הכספים שנסלקים עבורו ואלו יוחזקו אצל הסולק לטובת העוסק עד שתינתן קביעה סופית בתום הליך שימוע. כמו כן, מוצע לתקן את חוק ההוצאה לפועל כך שאם נקבע כי עוסק הוא מפר בנסיבות מחמירות, לא ייפתחו תיקים חדשים וייסגרו תיקים פעילים לטובתו של הזוכה לגביו נקבע כי הוא מפר בנסיבות מחמירות.
 
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "ביום 18 באוקטובר 2020 החליטה ממשלת ישראל בהחלטה מס' 450 לאשר תוכנית חירום לחיזוק המאבק נגד עוקץ וניצול צרכנים אזרחים ותיקים וצרכנים פגיעים אחרים במיוחד בעידן משבר הקורונה. החלטת הממשלה התקבלה לאחר זיהוי תופעה של עוקץ ועושק אזרחים ותיקים וצרכנים אחרים הנמצאים בעמדת חולשה, הן בשגרה והן תוך ניצול משבר הקורונה, באמצעות שיטות שיווק אגרסיביות שיש בהן משום הטעייה של צרכנים, השפעה בלתי הוגנת עליהם או הפרה אחרת של חוק הגנת הצרכן. 
כדי להתמודד עם התופעה ולמגר אותה נקבע בהחלטת הממשלה על פעולה בכמה מישורים: חיזוק האכיפה הפלילית, חיזוק כוחו של הצרכן במישור האזרחי וחיזוק האכיפה המנהלית. בהתאם, נקבע בהחלטת הממשלה, בין השאר, כי משרדי הממשלה הרלוונטיים יחד עם בנק ישראל יבחנו את האפשרות לחזק את האכיפה המינהלית באמצעות תיקוני חקיקה שונים. 
התיקון המבוקש בחוק הגנת הצרכן מרחיב למעשה את הסמכויות הנתונות לממונה ומאפשר לו לקבוע כי עוסק המפעיל שיטות שיווק אגרסיביות תוך הפרה  של הוראות החוק באופן חוזר ונשנה בנסיבות מחמירות כפי שהן מפורטות בהצעת החוק, הוא עוסק מפר בנסיבות מחמירות. משמעויותיה של קביעה כאמור מוסדרת בתיקון של חוק נותן שירותי תשלום, הקובע בין השאר כי נותן שירותי תשלום יחויב להפסיק את הסליקה מרגע קביעת הממונה, וכן בתיקון חוק ההוצאה לפועל, המסמיך בין השאר את מנהל מערכת ההוצאה לפועל לסגור תיקים שבהם עוסק מפר בנסיבות מחמירות הוא הזוכה ולא לפתוח תיקים חדשים לטובתו".   
ח"כ מירב כהן: "הצעת החוק הזו מוקדשת לכל אותם אלפי קשישים שנעשקו כלכלית. וגם הביטחון האישי שלהם והכבוד שלהם נרמסו ברגל גסה ע"י נוכלים. הצעת החוק הזו באה למגר תופעה קשה של עושק קשישים באמצעות הפסקת סליקה מחברות האשראי לאותן חברות עושקות. כך נסגור לנוכלים את צינור החמצן ואת הגישה שלהם לארנקים של זקנים".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה