כסף וצרכנות

חומרי הדברה בפירות וירקות, אלה הסוגים שנושאים שאריות חריגות

משרד החקלאות מפרסם דו"ח מעודד לפיו רוב מוחלט של הדגימות נמצאו עומדות בתקן הישראלי המחמיר. יחד עם זאת נמצאו חריגות במספר סוגים פופולאריים במיוחד. תות שדה דווקא נדגם ללא שאריות חומרי הדברה לעומת 4% בבדיקה הקודמת
שירה יום טוב |  1
פירות וירקות (צילום פלאש 90/ מרים אלסטר)
משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפרסם את תוצאות בדיקות הסקר השנתיות שמבצעים השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד. לפי הממצאים, מגמת הירידה בחריגות שאריות חומרי ההדברה של השנים האחרונות נשמרת. תות שדה נמצא לפי הדגימה עם אפס שראיות חומרי הדברה - תוצאות מפתיעות לטובה לנוכח הסטיגמה שמדובר באחד הפירות המודברים ביותר.
בתוך כך, מתוך 1,467 דגימות של 77 גידולים שונים, כ-54% נמצאו נקיות מכל שאריות חומרי הדברה, קרי אפס חומרי הדברה. 93.3% מכל הדגימות נמצאו תקינות, בעוד שרק ב-6.7% נמצאו חריגות. מתוך כלל הדגימות שנמצאו עם שאריות חומרי הדברה (45.9% מהדגימות), התגלו 1,726 ממצאים (96.8%) בטווח התקין - מתוכם למעלה מ- 1,161 בטווח הנמוך של התקן בין 0 ל-25 אחוזים (כ-67%). רק 56 מהממצאים נמצאו מעל התקן (3.2% בלבד).
במשרד מדגישים כי מתוך 6.7% הדגימות שנמצאו חריגות, כ-0.7% נמצאו כחריגות קלות ברמות נמוכות מאוד שנבעו ככל הנראה מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות, סטייה נמוכה מאוד מערכי השארית המרבית המותרת ועוד. עוד עולה כי כמחצית מהחריגות (3.6%) נבעו משימוש בתכשירים מאושרים בארץ, אך לא מורשים לסוג הגידול שנדגם (בעיקר בגידולים בהיקפים מזעריים, כמו: בצל ירוק, דובדבן, כוסברה, כרפס (סלרי), מנטה, פטרוזיליה, ושמיר), ולאו דווקא בשל שיעורים גבוהים בשאריות חומרי הדברה. יותר משליש של אותם ממצאים התגלו בריכוזים נמוכים מאד (כל שארית של החומר ככל שאינו מאושר לשימוש אפילו בשיעורים אפסיים נחשבת כחריגה). 
בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מדגישים כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה. המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה", והמשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו. בכל מקרה שבו נמצאות חריגות, מועבר לטיפול היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח) לבירור נסיבות האירוע.

יתרה מכך, במשרד מדגישים כי חלק ניכר מן החריגות נבע מכך שהתקנים של שאריות חומרי הדברה (MRL) בארץ מחמירים יותר בהשוואה אפילו לתקן האירופי הנחשב למחמיר במיוחד בעולם המערבי, ובנוסף בישראל חסרה תקינה בנוגע לגידולים שהיקפם בישראל קטן ביחס לאירופה, ארה"ב ומדינות המפותחות. 
מתוך 1,467 הדגימות בסקר, 710, כ-48.4%, הן דגימות של ירקות וגידולי שדה; כ-43.7%, 641 דגימות, הן דגימות של פירות (כולל הדרים), וכ-7.9% נוספים (116) הן תבלינים. כאמור, רוב מוחלט של הדגימות, כ-93.3% נמצאו ללא כל שאריות חומרי הדברה, או בטווח התקין שלהן: אבוקדו, אבטיח, אגס, אנונה, אננס, אספרג, בטטה, אפרסמון, בננה, בצל, ברוקולי, גויאבה, גזר, דלורית, כרוב, כרובית, ליצ'י, מנגו, מנגולד, משמש, נקטרינה, עשב לימון, קורנית, קיווי, קינרס (ארטישוק), רוזמרין, רוקולה, שסק, שעועית ירוקה, שקד, תאנה, תות שדה, תירס, תמר, תפוח אדמה ותרד. בלטו לטובה בסקר השנה, כאשר לא נמצאו חריגות כלל בתות שדה (0 חריגות) וירידה בשיעור החריגות במלפפון (2% חריגות).
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    התקן הישראלי לא רק שאינו מחמיר אלא אף מתירני ביותר
    מסביר פנים 05/2024/20
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ומאפשר חומרים וריכוזים שאסורים בעולם לחלוטין! תשאלו חקלאי שמייצא ותראו את ההבדל בריסוסים. כל זה פרי תרעלה של שרי חקלאות מטעם שהיו בעצם שרי החקלאים והתירו להם כל גזל וכל פשע. מפא״י עדיין פה.
    סגור