כסף וצרכנות

בעקבות השנה האחרונה: זו ההחלטה החדשה של משרד החקלאות

ממוצע צריכת המים עלה בחודשי החורף בכ-18% על פי דיווח של חברת מקורות, משרד החקלאות החליט לשנות את תעריף החריגה
מערכת ice | 
משרד החקלאות ופיתוח הכפר (צילום פלאש 90/ הדס פרוש, shutterstock)
מיעוט המשקעים בעונת החורף האחרונה הוביל חקלאים רבים להשקיית יתר בחודשים הראשונים של השנה, זאת בעידוד רשות המים כדי להגדיל את כמות המים בקרקע.
חברת מקורות דיווחה כי החקלאים העלו את צריכת המים בחודשים ינואר עד מרץ 2025 בכ-18% בממוצע. לפי גורמי המקצוע במשרד החקלאות וביטחון המזון, קיים חשש כי השימוש במים מעבר להקצאת המים השפירים לצרכן החקלאי, יוביל לעלייה בעלויות ייצור הגידולים החקלאיים, ועלול לגרום להיעדר כדאיות כלכלית לגידולם בפועל עד כדי ביטול זריעות מתוכננות.
חקלאים בחריגת שימוש במים עשויים לוותר על גידולי השדה בסוף השנה בחודשי נובמבר ודצמבר, דבר שישליך על ביטחון המזון הלאומי בתחילת שנת 2026. על פי ההחלטה במועצת רשות המים, תעריף החריגה למים שפירים נקבע על 2.93 ש״ח למ״ק לכל כמות חריגה, ומשקף ירידה של בין 25% ל-57% מתעריף החריגה אשתקד, לכדי מחיר עלות ממוצעת של מ״ק מים שפירים.
מחיר זה תואם את שינוי בחוק המים, אשר אפשר לרשות המים להקדים את החלת התעריף כבר מחודש יולי השנה. בנוסף, תעריף השקיית אדמות הכבול נקבע על 1.8 אגורות למ״ק מעל העלות המוכרת להפקת המים להשקיית אדמות הכבול, גם זאת בהתאם לתעריף שנקבע בתיקון לחוק. 
מנכ״ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא התייחס: "החלטת מועצת רשות המים מגלמת הטבה משמעותית לעומת תעריף החריגה בשנה שעברה, ומשכך תייצר כדאיות לחקלאים להמשיך לשתול, לזרוע ולגדל, דבר שיבטיח את ביטחון המזון של אזרחי המדינה. מדובר בהקדמת החלת התיקון לחוק מינואר 2026 לעתה. 
עוד הוסיף על ההחלטה: "תעריף החריגה משפיע על כדאיות החקלאים לגדל גידולים, כך שהחקלאים ידרשו להחליט האם לגדל, לעיתים אף בהפסד, או לייבש שטחים. שינוי תעריף החריגה כעת ישפיע בעיקר על השקיית גידולי השדה בסוף השנה בחודשים נובמבר-דצמבר. דבר שיקרין על ביטחון המזון בתחילת 2026".
לביא חשף את האיש שעומד מאחורי ההחלטה ואת סיבותיה: "ההחלטה התקבלה בזכות מאמצים רבים וממוקדים של שר החקלאות וביטחון המזון, אבי דיכטר, להשפיע על תעריף החריגה, כחלק מתפיסה שלמה שמוביל המשרד בשנתיים האחרונות להוזיל את גורמי הייצור החקלאיים, לעודד את הגדלת התוצרת הצמחית המקומית, ולהביא בסופו של דבר להוזלת מחירי המזון לציבור הרחב״.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה