השוק
האיום הגדול על טיקטוק הוסר - זו המשמעות להשקעות שלכם
הסאגה הגדולה שאיימה על פעילות טיקטוק בארה"ב ככל הנראה לקראת סיום, והמשקיעים נושמים לרווחה. מי עשויה לרכוש את פעילות החברה בארה"ב ולמה זה טוב לשוק ההון?
נראה כי סופה של אחת הסאגות הארוכות ביחסי סין-ארה"ב מתקרב: אפליקציית טיקטוק, או יותר נכון הפעילות האמריקאית שלה, שבמשך שנים הייתה תחת לחץ בין רגולטורים אמריקאים בגין חששות ביטחוניים, צפויה להיפרד מחברת האם הסינית ByteDance ולעבור לבעלות אמריקאית.
הסכם עקרוני בין הממשלות, שעליו דווח השבוע, עשוי להכשיר את הקרקע לעסקה דרמטית שיש לה השלכות רבות על השווקים.
במילים פשוטות - סין מאותתת שהיא מוכנה לוותר על קלף מיקוח משמעותי, אולי כהכנה להסכם סחר רחב יותר עם ארה"ב. על פניו, מדובר בוויתור נדיר, במיוחד כאשר סין עצמה ממשיכה במקביל להפעיל לחצים על חברות אמריקאיות כמו אנבידיה, בטענה להפרות חוקי תחרות.
אך מבחינת המשקיעים, עצם הסיכוי להסדרה אמיתית מהווה איתות חיובי ומוריד את מפלס הסיכון להסלמה בין שתי המעצמות.
בית הנבחרים האמריקאי אישר בעבר חקיקה שתאלץ את טיקטוק למכור את פעילותה בארה"ב או לחילופין להיחסם לחלוטין. על הפרק: אפליקציה עם 150 מיליון משתמשים בארה"ב, הכנסות של 20 מיליארד דולר מפרסום בשנה החולפת וצפי לצמיחה של 50% נוספים ב-2024 - עד ל-30 מיליארד דולר.
מדובר בנכס טכנולוגי ענק, ולכן מכירתו עשויה להיות אחת מעסקאות המדיה הגדולות בעשור האחרון. אך לא מדובר רק במספרים: הסיפור של טיקטוק נוגע במתח שבין ביטחון לאומי, השפעה על דעת קהל, ושליטה על דאטה של מיליוני אזרחים. ולכן, מעבר לבעלות אמריקאית הוא תנאי הכרחי מבחינת הקונגרס.
הטענות המרכזיות של הרגולטורים בארה"ב הן שטיקטוק, תחת בעלות סינית, עשויה לשמש ככלי איסוף מודיעין - או גרוע מכך, ככלי להשפעה פוליטית מבפנים. אלו לא תיאוריות קונספירציה, מספיק להזכיר את הביקורת הקשה שהוטחה בפייסבוק סביב הבחירות לנשיאות 2016, ואת הפרקטיקות של רוסיה בזירה הזו.
גם בטוויטר (כיום X) נרשמו מקרים רבים של תעמולה, כולל של חמאס, בעיקר מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל.
העיקרון של חופש הביטוי אמנם מקודש בארה"ב, אבל כאשר מדובר בפלטפורמות שמגיעות לכיסים של מיליונים, וקובעות במידה רבה את סדר היום - הממשל דורש פיקוח. וכך, כבר ב-2020, תחת ממשל טראמפ, עלתה יוזמה דומה למכירת טיקטוק, אך היא נפלה מסיבות פוליטיות.
ברשימת הרוכשות הפוטנציאליות בפעם הקודמת הופיעו שמות גדולים כמו מיקרוסופט, וולמארט ואורקל, והאחרונה אף זכתה במירוץ ההוא, אך העסקה כאמור לא התממשה.
כעת, טיקטוק גדולה בהרבה, עם שווי מוערך של מעל 200 מיליארד דולר, מה שהופך את הרכישה למורכבת פי כמה. לשם השוואה, זו עסקה שדומה רק למגה-עסקאות כמו רכישת טיים-וורנר ע"י AOL או מנסמן ע"י וודפון, שתיהן בתחילת שנות ה-2000.
ברוב החברות הגדולות קיים או ניגוד עניינים (גוגל, מטא, מיקרוסופט) או מגבלות רגולטוריות שיקשו עליהן להשתלט על טיקטוק. אפל, למשל, אמנם לא מפעילה רשת חברתית, אך מדיניות הפרטיות הקפדנית שלה לא מתיישבת עם ניהול אפליקציית פרסום דוגמת טיקטוק.
למיקרוסופט אמנם יש הרבה מזומנים בקופה (כ-95 מיליארד דולר נכון לעכשיו), אך לא ברמה שתאפשר קנייה בכוחות עצמה. אופציה ריאלית יותר היא שילוב כוחות בין שחקניות - למשל אורקל יחד עם וולמארט, או אפילו הנפקה חלקית של טיקטוק בוול סטריט, שתאפשר גיוס הון מהציבור למימון העסקה.
בינתיים, הוודאות שמשתפרת סביב טיקטוק מקטינה את הסיכון הגיאופוליטי שהעיב על חברות טכנולוגיה רבות. מעבר לכך, כל הסכם שמוביל להורדת מתחים בין סין לארה"ב, במיוחד לקראת פקיעת "הפסקת האש" בנושא המכסים בנובמבר, מהווה רוח גבית לוול סטריט.
בנוסף, עסקת רכישה אפשרית של טיקטוק עשויה להזרים ביקושים חדשים למניות טכנולוגיה שקשורות לתחומי הענן, הפלטפורמות החברתיות והפרסום הדיגיטלי. במיוחד אם אחת הרוכשות תהיה חברת ציבורית, שיכולה ליהנות מהשבחת שווי ומהכנסות נוספות.
אבל צריך לזכור: כל חברה שתיכנס תצטרך להתמודד עם רגולציה נוקשה, ביקורת ציבורית ועם האחריות לשמירה על פרטיות של מאות מיליוני משתמשים. עבור המשקיעים, זה אומר פוטנציאל לרווח, אך גם עלייה בפרופיל הסיכון.
עוד ב-
בין אם טיקטוק תירכש על ידי ענקית טכנולוגיה אמריקאית ובין אם תונפק כחברה עצמאית בוול סטריט, הסיפור הזה כבר משפיע על השוק. והוא עוד עשוי להפוך לאחת העסקאות הגדולות של העשור עם משמעות עצומה למשקיעים. מי שידע לזהות בזמן את השחקניות שירוויחו מהמהלך, עשוי להרוויח בגדול.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



