השוק
לובשת כיפה: יוון מתחזק ורוכשת מערכות הגנה אוויריות מישראל
ישראל ויוון חתמו על עסקת ביטחון חסרת תקדים בהיקף של 10 מיליארד שקל. מה כוללת מערכת ההגנה האווירית הישראלית, ומדוע המתיחות הגוברת בין יוון לטורקיה הופכת את העסקה למשמעותית כל כך
ישראל ויוון חתמו על עסקת ביטחון בהיקף של כ־3.6 מיליארד דולר, הגדולה ביותר שנחתמה אי פעם בין שתי המדינות. במרכז העסקה עומדת מערכת הגנה אווירית רחבת היקף, המכונה ביוון "מגן אכילס", שתכלול יכולות להתמודד עם מגוון איומים החל בטילים בליסטיים ותקיפות אוויריות ועד כלי טיס בלתי מאוישים.
העסקה כוללת שלוש מערכות הגנה ישראליות, והאספקה צפויה להתבצע בתוך כ־35 חודשים. מדובר בעסקה שחורגת מהיקף של עסקאות נשק נקודתיות, שכן לראשונה ישראל צפויה לספק ליוון מערכת הגנה משולבת המיועדת להתמודד עם כמה סוגי איומים במקביל.
המערכת שתימכר ליוון תשלב בין שלוש מערכות ישראליות מרכזיות: "קלע דוד" של רפאל, מערכת SPYDER של רפאל ומערכת Barak MX של התעשייה האווירית. במסגרת ההסכם ישולבו גם חברות יווניות בפרויקט, בהיקף עבודה של כ־700 מיליון אירו שהם כ־22.5% משווי העסקה.
המשמעות היא שההסכם אינו מסתכם ברכישת מערכות ישראליות, אלא צפוי ליצור גם פעילות תעשייתית משותפת בין המדינות. העסקה מגיעה בתקופה שבה מדינות אירופה מגדילות את השקעותיהן בביטחון ומחפשות דרכים לחזק את יכולותיהן הצבאיות. מבחינת ישראל, מדובר גם בהישג משמעותי לתעשיות הביטחוניות, שממשיכות להרחיב את פעילותן בשווקים באירופה על רקע הביקוש הגובר למערכות הגנה אווירית.
אבל מאחורי העסקה נמצא גם הקשר גיאופוליטי רחב יותר. היחסים המתוחים בין יוון, כאשר שתי המדינות חלוקות בין היתר סביב סוגיות טריטוריאליות בים התיכון. לפי דיווח ב"גלובס", המתיחות האחרונה בין אתונה לאנקרה, לצד ההתקרבות הביטחונית בין יוון לישראל, היא אחד הגורמים המרכזיים לרקע שבו נחתמה העסקה.
עוד ב-
מבחינת ישראל, יוון נתפסת גם כשער אסטרטגי לאירופה, והתחזקות הקשרים הביטחוניים עם אתונה עשויה לפתוח את הדלת לעסקאות נוספות עם מדינות ביבשת. מעבר להיבט הכלכלי, שיתוף הפעולה עשוי בעתיד להתפתח גם לחיבור בין מערכות הגנה, מכ"מים ומרכזי שליטה של ישראל, יוון וקפריסין. מהלכים אלו שעשויים ליצור יכולת רחבה יותר לזהות ולעקוב אחר איומים אוויריים באזור.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



