השוק

אספקת הנפט מהמזרח התיכון התאוששה, אז למה המחירים עדיין גבוהים?

למרות שיצוא הנפט מהמזרח התיכון התאושש כמעט לחלוטין ומצר הורמוז פתוח לתנועה, מחירי האנרגיה זינקו מחדש לרמות תלת-ספרתיות. בנק ההשקעות יוליוס בר מבהירים כי המחירים כיום גבוהים מדי ביחס למציאות בשטח, ומשערים כי מדובר בדינמיקה זמנית 

מערכת ice | 
טראמפ נפט איראן דלק (צילום shutterstock)
מחירי הנפט הגלובליים שוב נסחרים ברמות שיא של מעל 100 דולר לחבית, בעיקר בצל המשך הסכסוך במזרח התיכון. אלא שעל פי ניתוח חדש של נורברט ריקר, ראש מחקר כלכלה והדור הבא בבנק ההשקעות השוויצרי יוליוס בר, הזינוק הנוכחי במחירים מציג נתק משמעותי מנתוני היסוד הכלכליים (Fundamentals) של שוק האנרגיה.
בבנק מציינים כי בניגוד לתחזיות המוקדמות על גירעון מתמשך, אספקת הנפט האזורית התאוששה במהירות ומתקרבת לרמות שקדמו למשבר. מצר הורמוז נותר פתוח לחלוטין לתנועת כלי שיט, והעברת הנפט בשיירות המוגנות על ידי צבא ארצות הברית נמשכת כסדרה. במקביל, ערב הסעודית חידשה במהירות את פעילות צינור הנפט מזרח-מערב לאחר המתקפות, ומכליות נפט שוב יוצאות מנמלי הים האדום.
השיבוש בפועל בשרשרת האספקה התברר כנמוך בהרבה מההערכות הראשוניות בשוק. המלחמה מול איראן לא העבירה את שוק הנפט העולמי לגירעון חריף, אלא בעיקר מחקה את המלאים העודפים שנצברו במהלך שנת 2025. גם החששות ממחסור בסולר ובקרוסין לא התממשו, ורמות המלאים של מוצרי הזיקוק נותרו יציבות יחסית מאז חודשי הקיץ.
הגורם המרכזי שהפתיע את השווקים והתייצב כמנוע לעליית המחירים הוא הזינוק החד בעלויות ההובלה הימית. להערכת יוליוס בר, העלייה בעלויות השילוח אינה נובעת מכשל לוגיסטי או מהתייקרות רכיבי הביטוח בלבד, אלא ממהלך אסטרטגי של חברות נפט לאומיות הממהרות לרכוש מכליות ולהרחיב את צי הרכב שלהן על מנת להבטיח עצמאות תפעולית.
בשורה התחתונה, בביוליוס בר מעריכים כי מחירי הנפט הנוכחיים מופרזים ונסחרים בפרמיית סיכון גבוהה מדי. פרמיות אלו, יחד עם תוספות המחיר בזיקוק, נוטות להיות תגובה רגשית וזמנית המונעת מהתנהגות עדרית. בבנק דבקים בתחזית זהירה לפיה מחירי הנפט אמורים להתמתן בהדרגה לכיוון 70 דולר לחבית, ומציינים כי הנתונים בשטח יצטרכו לאושש מגמה זו עוד לפני סוף השנה.
בנק יוליוס בר (Julius Baer) הוא אחד ממוסדות הניהול הפיננסי והבנקאות הפרטית הוותיקים והמובילים בשווייץ ובעולם. הבנק הוקם בשנת 1890 בציריך, ומתמחה במתן שירותי ניהול עושר, ייעוץ השקעות ומחקר כלכלי גלובלי עבור לקוחות פרטיים ומוסדיים. כיום פועל הבנק בעשרות מדינות ברחבי העולם, מנהל נכסים בשווי מאות מיליארדי פרנקים שווייצריים, ונחשב לאחד הגופים המשפיעים ביותר בשווקים הפיננסיים הבינלאומיים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה