השוק

פסגות מזהיר: הטלטלה הכלכלית בעולם תגיע לישראל בקרוב

הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, גיא בית אור, מעריך שמדד אפריל עלה ב-0.9% מה שיביא את קצב האינפלציה השנתי ל-4.1%, הקצב הגבוה בעשור האחרון; "את הזעזוע שהעולם חווה עכשיו, נרגיש בישראל בחודשים הקרובים"
ניצן כהן |  8
אביגדור ליברמן (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, גיא בית אור, מעריך שהאינפלציה בחודש אפריל, שתתפרסם הערב, תצביע על עליית מחירים של 0.9% מה שיביא את קצב האינפלציה השנתי לרמה של 4.1%, הקצב הגבוה ביותר בעשור האחרון.
"מדד המחירים לצרכן בישראל על פי תחזית הקונצנזוס צפוי לעלות ב-0.8% ובכך לדחוף את קצב האינפלציה השנתי ל-4% ועל פי התחזית שלנו צפוי לעלות מעט יותר ב-0.9% כאשר קצב האינפלציה השנתי יעלה ל-4.1%. כך או אחרת, קצב האינפלציה בישראל צפוי לזנק לרמתו הגבוהה מאז יוני 2011, שיא של כמעט 11 שנים.
 
"על פי התחזית הנוכחית שלנו, האינפלציה צפויה להגיע לשיאה במהלך חודשי הקיץ ומאז להתחיל ולהתמתן. עם זאת, אנו מעריכים כי הסיכונים האינפלציוניים מולם מתמודד המשק הישראלי צפויים להתגבר במהלך החודשים הקרובים.
"עליית מחירי המזון בעולם רק החלה לחלחל אל המשק הישראלי בו מחיר המזון עלה בשנה האחרונה ב-4.8% כאשר במדינות אחרות כמו ארה"ב הוא זינק ב-10.8% בגרמניה מחירי המזון עלו ב-6.7%, ובאירופה כולה ב-6.4%. אמנם, יש טענה שמחירי המזון עולים כאן בקצב איטי יותר מאחר וליצרנים והיבואנים יש שולי רווח שמאפשרים להם לספוג חלק מההתייקרות, אך בסופו של דבר, חלחול עליות המחירים בעולם אל ישראל כבר החל וצפוי להמשך גם בחודשים הבאים.
"חשוב להדגיש כי עליות מחירי המזון שאנו רואים היום הן ממש לא תוצאה של המלחמה, זה עוד לפנינו. עליות המחירים של היום הן תוצאה של השיבוש המתמשך בשרשראות האספקה בשילוב עם ביקושים יוצאי דופן עוד משנה שעברה באופן שהקפיץ את מחירי הסחורות החקלאיות ביותר מ-35% ואת התעשייתיות בכמעט 30% עוד ב-2021. ואם זה לא מספיק, עלויות ההובלה הימית זינקו בשנה שעברה ביותר מ-100%.
 
"את הזעזוע שהעולם חווה בימים אלו אנו עוד צפויים להרגיש בכיס במהלך החודשים הבאים. המלחמה באוקראינה והסגר הקיצוני בסין הביאו לזעזוע נוסף במחירי הסחורות ב-2022 כאשר בפרט מעמדה של רוסיה כמעצמת אנרגיה וסחורות עולמית והסנקציות שהמערב הטיל עליה צפויים להוביל למחסור של ממש בחלק מהסחורות ולשמור על מחירים גבוהים לאורך זמן. על מנת לסבר את האוזן, מחירי הסחורות החקלאיות עלו בעוד 22% רק מתחילת השנה, מחירי הפחם זינקו ב-130%, הנפט ביותר מ-40% ומחירי הגז הטבעי באירופה בכמעט 50%.
"ומאחר ועוברים חודשים רבים מהשלב המוקדם של תהליכי הייצור ועד השלב בו אנו נתקלים במוצרים אלו בסופר, אנו נרגיש את התמורות האחרונות במחירי האנרגיה והסחורות רק לקראת סוף השנה.
"אך זה לא מסתיים כאן שכן המלחמה ואי הוודאות הגבוהה שהיא מביאה לשוקי הסחורות מובילה מדינות נוספות לנקוט באמצעים פרוטקציוניסטים על סחורותיהם וזאת על מנת להבטיח את הביטחון התזונתי של האוכלוסיה המקומית שלהן. כך לפני חודשיים אינדונזיה, יצרנית שמן הדקלים הגדולה בעולם (בסדרי גודל) לאסור על יצוא שמן דקלים – תבדקו בסופר, שמן דקלים נחשב לשמן הנפוץ ביותר בענפי המזון המתועש ומחסור בחומר גלם זה צפוי להוביל להתייקרות כללית.
 
"והחדשות הטריות ביותר מגיעות מצד הודו, שבסוף השבוע החליטה על איסור גורף ומיידי של יצוא חיטה מהמדינה. עם זאת, שלטונות הודו הודיעו כי מדינות שיצוא חיטה אליהן נדרש על מנת לשמור על הביטחון התזונתי שלהן יימשך וזאת בכפוף לבקשה ספציפית מצד אותן מדינות. על פי השלטונות בהודו, מהלך זה נדרש על מנת לשמור על הביטחון התזונתי של האוכלוסייה המקומית בהודו.
"הודו היא יצרנית החיטה השנייה בגדולה בעולם אך אינה שחקנית מרכזית ביצוא החיטה העולמי. עם זאת, בעקבות המלחמה הודו הודיעה כי תגדיל באופן דרמטי את היקף היצוא שלה לעולם כאשר על פי תוכנית הממשלה היא הייתה אמורה לייצא השנה כ-10-15 מיליון טון של חיטה, קפיצה דרמטית ביחס לשנה שעבר בה ייצאה כ-2.5 מיליון טון (על פי נתוני ה-USDA). לשם ההשוואה, רוסיה היא היצואנית הגדולה בעולם עם יצאו של כ-44 מיליון טון וארה"ב וקנדה, היצואניות הבאות בגודלן, מייצאות כ-22-23 מיליון טון בשנה.
"על כן, תוכנית זו של הודו הייתה אמורה להפוך אותה לשחקנית מרכזית בתחום. עם זאת, גל חום חריג בחודש מרץ הוביל לפגיעה משמעותית ביבולים ברחבי הודו מה שהוביל את הממשלה לעשות חישוב מסלול מחדש בסוף השבוע – ובכך להכניס עוד מימד עצום של אי וודאות בשוקי הסחורות החקלאיות.
 
"בשורה התחתונה" אומר בית אור "עלייה במחירי הסחורות החקלאיות צפויה להמשיך לחלחל אל מחירי המזון בעולם ובישראל. אנו מעריכים כי סבב נוסף של עליות מחירי מזון עוד נמצא לפנינו כאשר את האפקט המשמעותי יותר עקב המלחמה אנו מעריכים שנתחיל להרגיש הרבה יותר לקראת סוף השנה. להערכתנו, גם לאחר שהאינפלציה הכללית תתחיל להתקרר, העלייה במחירי המזון כאן כדי להישאר וזה עוד מבלי שבכלל דיברנו על השיבושים האחרונים בשוק המקומי עקב זיהומים בפסי הייצור (שטראוס, תנובה) וההשפעות שלהם בטווח הקצר.
"אגב זיהומים בפסי הייצור, בארה"ב יש כיום מחסור חמור במזון לתינוקות גם כתוצאה מהמשבר בשרשראות האספקה, אך גם עקב זיהומים שנתגלו במספר מפעלים אשר הובילו להשבתתם לפרק זמן ארוך. על פי ההערכות בארה"ב מדובר על מחסור של עשרות אחוזים בהיצע וענקיות קמעונאיות כמו וולגרינס ובתי מרקחת של CVS כבר החלו בהקצבת מכירת הפורמולה פר לקוח. אפשר רק לקוות שלא נחווה תופעה דומה גם כאן".
בית אור מזהיר ממחירי הדיור שממשיכים להכות בכיס של הציבור הישראלי "אי אפשר להתעלם ממחירי הנדל"ן שממשיכים לזנק. נציין כי התופעה שאנו רואים בשוק הנדל"ן הישראלי בשנתיים האחרונות אינה חריגה ביחס למה שקורה בעולם – גם כאן השפעות הקורונה עדיין ניכרות שכן שילוב של ריביות שפל ביחד עם הכנסה פנויה גבוהה ושינויים בטעמי הצרכן הובילו לזינוק בביקוש לדירות בישראל ובעולם וכך גם לעליית מחירים.
 
"נזכיר כי בחישוב האינפלציה הלמ"ס אינו כולל את מחירי הדירות אלא את השכירות. לאורך זמן, מחירי הדירות נוטים להקדים את המגמות בשוק השכירות כך שהחדשות הרעות הן שככל הנראה עדיין לא ראינו את השיא בשכירויות בישראל.
"עם זאת, תהליך עליית הריבית של בנק ישראל כבר בא לידי ביטוי בעלייה משמעותית בריביות על המשכנתא וביחד עם מחירי הדירות הגבוהים, כבר ניתן לראות האטה בכמות הדירות המבוקשות לפחות על פי נתוני חודש מרץ. הזינוק במשכנתאות ביחד עם האטה מסויימת בפעילות הכלכלית בהמשך השנה צפויים לתמוך בהתקררות שוק הנדל"ן אך עד שנראה הקלה בשכירויות, זה ייקח עוד זמן רב וככל הנראה רק עמוק אל תוך 2023".
תגובות לכתבה(8):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    רציתם יאיר ובנ, קיבלתם. (ל"ת)
    בונו 05/2022/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    כמו ב2008 - נצלח את המשבר הכלכלי העולמי ללא השפעה
    ארמי דילו 05/2022/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שר האוצר הטוב ביותר בתולדות המדינה, כאז כן עתה, יציל אותנו. רגע...בעצם... אגב, פעם בעל סמכות אמר לכפיף שלו לגבי בעל אינטרס: "ותטפל בו כמו שצריך" והרים את היד צוואר והכפיף הבין שצריך "לשחוט" אותו ובדיעבד התברר שהממונה התכוון ליחס מפנק ובדיוק לחצה לו העניבה. מי האחראי הבלעדי לפרשנות?
    סגור
  • 6.
    חייבים את ביבי שיציל את המדינה מהחבורה הסאת (ל"ת)
    ממ 05/2022/15
    הגב לתגובה זו
    4 5
    סגור
  • 5.
    יוקר המחיה
    טיפשים 05/2022/15
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סך הכל, ישנם כ700,000?עובדים במגזר הציבורי בישראל - גם אנשי חינוך בריאות ביטחון אנרגיה תחבורה , אבל גם עובדים בשלל תפקידים אחרים : ?? חלוקת הג'ובים למקורבים אבטלה סמויה תקציבים מנופחים בזבוז של מיליארדים בשנה , כל שנה ?? ?? מערכות המגזר הציבורי רקובות ותקועות בשנות ה70 , אין נגישות אין יעילות והשיחתות חוגגת, חוסר פיקוח , כשלונות חוזרים ונשנים שימת הזין ועוד ... ?? "צריך להבין שלמדינה אין משילות על העובדים שלה, וזה לא נערי האוצר או היועצים המשפטיים שמעכבים תהליכים, אלא ה ת ר ב ו ת הארגונית במגזר הציבורי שמאפשרת לרבים מהעובדים להתנגד לכל מהלך שלא נראה להם, ולהתנות את יישומו ב'שוחד חוקי' של תוספות שכר ותנאים אחרים" . "זה פוגע בסוף גם בעובדים הטובים וגם בשירות עצמו". ?? מדובר במשכורות בהיקף של כ- 1??9??0?? מיליארד שקל בשנה, כל שנה ?? שממומנות מכספי המסים של כולנו. ?? תקציב מדינת ישראל הוא 2??5??4?? מיליארד ?? יוקר המחיה ?? טיפשים
    סגור
  • 4.
    יבול החיטה ברוסיה השנה צפוי להיות פנומנלי (ל"ת)
    מיימוצה 05/2022/15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 3.
    בטחון תזונתי הוא משהו שלא לוקחים פה בחשבון ואנחנו בעתיד
    רני 05/2022/15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כולם אומרים להפשיר קרקעות ולבנות בינתיים לפי מה שאני רואה זה שאדמות חקלאיות במדינה מצתמצמות באופו דרמתי לטובת פיתוח תשתיות בניני משרדים ומגורים מה שקורה באינדונזיה ובעוד מדינות שפתאום סוגרים את הברז של חומרי גלם חיוניים בשניה אחת. צריך ר"ג ללמוד מזה שאסור לנו יותר להפשיר קרקעות להטיב עם החקלאים כי בשנים הקרובות בעקבות שינוי האקלים ומגפות בראש ובראשונה חייב לשמור על הביטחון התזונתי של מדינת ישראל לגבי תשתיות: תחבורה ציבורית משוכללת שתמנע הרחבת כבישים או בניית כבישים על עמודים על מנת לשמר את האדמה החקלאית סביב בנייני מגורים ומשרדים- 70 אחוז מהבניינים בישראל ישנים מאוד ובני ארבע קומות- להוציא מידי ראשי הערים את הסמכות התכנונית ושתיהיה ראשות תכנונית בלתי תלויה אחת לכל הארץ עם ראיה של מאה שנה קדימה ולא אורך חיי קדנציה של ראש עיר להרוס שכונות ומקבצי בניינים ולהעלות לחמישים ושישים קומות וכך לחסוך בניינים שיפלו ברעידת אדמה אין דרך אחרת!!! אדמות חקלאיות אמורות לספק לנו מזון ולא שנייבא אותו מחו"ל
    סגור
  • 2.
    צודק. אפילו אם עליית מחירי הדירות תתמתן,
    דני צור 05/2022/15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מחירי השכירות שאמורים לבוא לביטוי במדד, עולים ויעלו בחדות.
    סגור
  • 1.
    תחזית עליות המחירים
    חנה 05/2022/15
    הגב לתגובה זו
    1 4
    להערכתי המדינה מתפקדת לא נכון במישור הבטחוני מה שמביא להוצאות ביטחוניות גבוהות. לאורך זמן זה פוגע בכלכלה שלנו. להבהיר לערבים יד קשה מאד !!!וטיפול אינטנסיבי מהאוויר בכל נקודות הטרור בארץ. עד לכניעה מלאה שלהם ופירוקם מנשק!!! גם לסלק את רובם מהארץ לאפריקה. במישור הבנייה. יש קרקעות יש חומרי גלם פשוט תיבנו דיהיה לאנשים איפה לגור!!! תבנו שיכונים למיעוטי יכולת תרחיבו את המדינה לאורכה ולרוחבה מה שעשו פעם מתאיל גם לעכשיו. יש מצוקה -בונים לא מתפלספים!!! היגיון פשוט כמו למשל שאדם רעב אתם נותנים לו מים. תנו לו אוכל. מה שהוא זקוק לו.
    סגור