השוק

הישג לממשלת לפיד: פיץ' הותירה את דירוג האשראי ללא שינוי

חברת דירוג האשראי פיץ', שנחשבת לקטנה מבין חברות דירוג האשראי והשמרנית שבהן הותירה את הדירוג על A פלוס, דירוג לא רע בכלל; הותרת הדירוג ללא שינוי למעשה מיישר קו עם החלטות דוחות של מודיס' ו-S&P
ניצן כהן |  1
יאיר לפיד (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
הישג לממשלת לפיד. חברת דירוג האשראי פיץ' הותירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי ברמה של A פלוס. ההחלטה דומה להחלטות שקיבלו שאר חברות דירוג האשראי מודיס' ו-S&P. 
יש לציין כי פיץ' נחשבת לחברה הקטנה מבין שלושת חברות דירוג האשראי ואף לשמרנית שבהן ולכן להחלטה זו יש חשיבות לא רק בשל עדותה לעוצמת הכלכלה הישראלית אלא אף תיקוף להחלטות של מודיס' ו-S&P שנחשבת לגדולה והחשובה שבין חברות הדירוג.
 
בנימוקי ההחלטה כותבים הכלכלנים של פיץ' כי כלכלת ישראל מגוונת ואיתנה, חשבונות חיצוניים חזקים ומבנה מוסדי חזק. על פי החברה, החולשות העיקריות על דירוג האשראי הן נטל חוב גבוה באופן יחסי, סיכונים ביטחוניים וחוסר יציבות פוליטית.
החברה צופה כי צמיחת הכלכלה תעמוד על 4.6% בשנת 2022 ו-3% בשנת 2023 וזאת על רקע ההאטה בכלכלה העולמית, השפעת האינפלציה על הצריכה ומחסור בכוח עבודה בסקטורים מסוימים, כאשר סקטור ההיי-טק ממשיך להפגין ביצועים חזקים. עם זאת לדעת החברה, חוסר יציבות פוליטית עלול להגביל את המשך גידול ההשקעה בחינוך ובתשתיות הנדרשות לטובת שיפור הפריון.
החברה מעריכה כי האינפלציה בסוף השנה תעמוד על 4.1% לאור עליית המחירים העולמית והעלייה במחירי הדיור. חברת הדירוג מציינת כי שוק העבודה בישראל חזר למצבו טרם תקופת הקורונה, מה שעשוי לתרום ללחץ על המחירים בטווח הבינוני. החברה ממשיכה לציין את החשבונות החיצוניים החזקים של המדינה ואת ההשפעה הממתנת של הסכמי הגז על רמות המחירים בישראל.
בהתייחסות למסגרת הפיסקאלית, החברה צופה שיעור גירעון נמוך של 0.8% בשנת 2022 - זאת כתוצאה מצמיחה יוצאת דופן בהכנסות המדינה, וטווח גירעון של 2-3% מהתוצר בשנים 2023-2024, בקנה אחד עם מדינות המדורגות A.
חברת הדירוג צופה כי תירשם הורדה ניכרת בנטל החוב, כאשר החברה סבורה כי יחס החוב לתוצר יעמוד על 63.9% בסוף השנה, לעומת 68.8% אשתקד. האמור בזכות צמיחה נומינלית גבוהה, ריבית ריאלית שלילית וגירעונות נמוכים. חברת הדירוג צופה שהחוב לתוצר ירד לשיעור של כ-61% עד שנת 2024. החברה צופה שתקציב המדינה לא יעבור לפני הרבעון השני של שנת 2023 ועל כן מדינת ישראל תפעל במנגנון של תקציב המשכי המגביל את היקף ההוצאה החודשית המותרת על-ידי הממשלה. החברה רואה סיכון באי הקמת ממשלה לאחר הבחירות, מה שעלול להוביל לסבב בחירות נוסף ועיכוב בהעברת התקציב.
פיץ' מציינת בהודעתה את הסיכונים הביטחוניים כגורם המכביד על דירוג האשראי. יחד עם זאת, הכלכלה הישראלית הפגינה חוסן בפני אירועים גיאו-פוליטיים. 
החברה מסבירה כי שיפור בדירוג האשראי ייתכן במקרה שמגמת הפחתת יחס החוב לתוצר תימשך לאורך זמן בשילוב קביעת מדיניות פיסקאלית נבונה, וירידה בסיכוני היציבות פוליטית והסיכונים הביטחוניים. לחילופין, אם תירשם עלייה מתמשכת ביחס החוב לתוצר, או אם יתממשו סיכונים ביטחוניים או פוליטיים, עם השפעה כלכלית חמורה וארוכת טווח, תיתכן פעולת דירוג שלילית.
החשב הכללי, יהלי רוטנברג: "אישור הדירוג בתקופה של אי ודאות בכלכלה העולמית הינו עדות לביצועים החזקים של הכלכלה הישראלית הבאים לידי ביטוי בנתוני הצמיחה, החשבונות החיצוניים והנתונים הפיסקליים".
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תזכורת את הדירוג הזה השיגה ממשלת נתניהו בעבודה קשה שנים
    אייל חיפה 08/2022/02
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ממשלת נתניהו קיבלה ממשלת שמאלמרט חורבן כלכלי ומיתון, עצירת בנייה במרכז 4 שנים שהקפיצה את מחירי הדיור לשחקים והרס הייצוא אחרי לבנון השנייה, הקפאת קווי הרכבת לכרמיאל וירושלים... ונזקים במליארדי שקלים לתשתיות. את השיקום עשתה ממשלת נתניהו, ישראל צורפה ל-OECD והחוב הלאומי צומצם. הכל ביבי, כן ביבי. שהציל אותנו כשר אוצר אחרי התופת של מיתון שנתיים אצל ברק ושרון באינתיפדה. כן כן, ביבי.
    סגור