בריאות

צופית גרנט חשפה נתונים קשים: האם התקשורת תשתנה?

אשת התקשורת, שמכהנת כנשיאת עמותת אנוש לבריאות הנפש, נפגשה עם מיכל הרצוג בבית הנשיא, שם השיקה לראשונה את מדד הסטיגמה, שמגלה נתונים איומים בשימוש של אנשי תקשורת בביטויים פוגעניים מעולם בריאות הנפש
מערכת ice | 
צופית גרנט מיכל הרצוג הלה הדס (צילום תמר מצפי)
אנוש, העמותה הישראלית לבריאות הנפש, השיקה לראשונה את מדד הסטיגמה - דו"ח הסוקר את השימוש הפוגעני בביטויים מעולם בריאות הנפש בתקשורת וברשתות החברתיות. המדד דירג ביטויים והתבטאויות פוגעניות בתחום בריאות הנפש, בהם נעשה שימוש בנאומים של נבחרי ציבור, ציוצים בטוויטר של מובילי דעה וקובעי מדיניות, ראיונות בתקשורת וברשתות החברתיות, בשנת 2021. היום (27.3.2022) הוגש הדו"ח לרעיית נשיא המדינה, מיכל הרצוג, באירוע חגיגי בבית הנשיא.
מדד הסטיגמה נעשה בשיתוף עם "יפעת מחקרי מדיה" והוא יפורסם אחת לשנה גם במהלך השנים הבאות. במפגש עם רעיית הנשיא שהתקיים בבית הנשיא בירושלים, השתתפו: ד"ר הלה הדס, מנכ"לית עמותת אנוש, צופית גרנט, נשיאת העמותה, יעל אלמוג זכאי - פילנטרופית ונציגת קרן אלמוג זכאי, הנהלת אנוש וחברי דירקטוריון, מתמודדי נפש ובני משפחה של מתמודדים. 
במסגרת המדד בחנה חברת "יפעת מחקרי מדיה" את השימוש בחמישה ביטויים מעולם בריאות הנפש: פסיכי, פסיכופת, חולה נפש, סכיזופרן ופיצול אישיות, בתקשורת המסורתית וברשתות החברתיות. בין היתר אותרו 2,680 כתבות מאמצעי המדיה בישראל בתקשורת המודפסת, הדיגיטלית והמשודרת, ו-62,385 שיחות ברשת.
המסקנות העיקריות של מדד הסטיגמה לשנת 2021: ב-83% מהאזכורים שנמצאו בשיח ברשת החברתית, בהם הופיעו הביטויים שנבדקו, נעשה שימוש פוגעני, לעומת 36% באייטמים בתקשורת הכתובה והאלקטרונית. אנשי ציבור אחראים ליותר מעשירית מהשימוש בביטויים, וכמעט תמיד עושים זאת באופן פוגעני.
אנשי התקשורת (עורכים, כתבים, מגישים) אחראים על כמעט חצי מהשימוש הלא נכון בביטויים – 46%. ברוב המקרים מדובר בשימוש לא פוגעני. רק ב- 11% מהמקרים נעשה שימוש נכון בביטויים בהקשר רפואי ראוי. 
ד"ר הלה הדס, מנכ"לית עמותת אנוש: "לאורך השנים נוכחנו לדעת כי אחד החסמים הגדולים בקבלת טיפול בקרב אנשים שחווים משבר נפשי הוא הסטיגמה השלילית של תחום בריאות הנפש. אנוש שמה לה למטרה להעלות את המודעות לקלות בה נעשה שימוש בביטויים מעולם בריאות הנפש כמילות גנאי. התרגשנו לקבל את ההזמנה להציג את הדו"ח לרעיית הנשיא בבית הנשיא. אני רוצה להודות לנשיא המדינה ולרעייתו על תמיכתם וקוראת לאנשי התקשורת, נבחרי הציבור, מעצבי דעת הקהל, סלבריטאים וכלל הציבור הישראלי, לעמוד יחד אתנו על המשמר, להימנע משימוש בביטויים אלו באופן פוגעני, ולסייע לנו ביצירת שיח לגיטימי בנושא בריאות הנפש ובהפחתת הסטיגמה כלפי אנשים עם מגבלה נפשית".
רעיית נשיא המדינה, מיכל הרצוג: "אני רוצה להודות לכם על הפתיחות, השיתוף ועל ההתגייסות לשרת את הציבור. להיות פעילים ופעילות בארגון שנותן מענה ציבורי זה אף פעם לא פשוט, אז אני מודה לכם. אני יודעת שזה מצריך משאבי נפש מעבר לזמן ולאנרגיות. אתם פעילים בארגון שהוא דוגמה ומופת לעמותה שמתנהלת בצורה נפלאה. כולנו שווים כל אחד עם החולשות והחוזקות שלו ולכן חשוב שכולנו נדבר ונתקן את הטעויות בכדי באמת להוריד את חסמי הבושה ולהתמודד. זה יהפוך את החברה שאנו חיים בה לטובה וסובלנית הרבה יותר".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה