משפט

כל זוכה יקבל קבר: כך הסתיימה התביעה הייצוגית

חברה קדישא ראשון לציון תפצה מאות רוכשי קברים ותעניק להם קבר עילי ללא תשלום, זאת בעקבות תביעה ייצוגית שהוגשה נגדה והסתיימה בפשרה
דוד לוי | 
בית קברות (צילום shutterstock)
בית המשפט המחוזי מרכז אישר לאחרונה הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שעסקה במכירת חלקות קבר על ידי חברה קדישא ראשון לציון בבית העלמין "גני אסתר". כידוע, לכל אזרח בישראל שהלך לעולמו מגיעה חלקת קבר ללא תשלום. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם מתיר החוק למכור חלקות קבר ואחד המקרים הזה הוא בבית עלמין שהוגדר "סגור". 
בית עלמין "סגור" הוא כזה שמספר החלקות הפנויות שבו הן פחות מ1% מכלל החלקות בבית העלמין. אז במקרה כזה הותר לחברה קדישא למכור את החלקות הללו במחיר גבוה מאוד וזאת על מנת לאפשר הכנסות לתחזוקת בית העלמין. אז במקרה של גני אסתר, החברה קדישא טענה כבר לפני כשני עשורים כי בגוש 01 נותרו רק 77 מקומות קבורה, ולכן יש להגדירו כ"סגור" ולאפשר לה למכור את החלקות הנותרות.
אלא שבדיקה שנעשתה כעבור שנים גילתה כי בין השנים 2012 ועד לחתימה על הסדר הפשרה נמכרו שם 1,740 חלקות קבר ושלשלה לקופתה 110 מיליון ש"ח שלא כדין. בתחילה טענה החברה קדישא כי כל ההליך היה תקין. אך הוחלט להעביר את העניין הזה לגישור אצל השופטת בדימוס הילה גרסטל ונחתם הסדר פשרה.
על פי ההסדר שנחתם כל מי שרכש חלקת קבר בגוש 01 בבית העלמין גני אסתר בראשון לציון מיוני 2012 ושהאדם שעבורו נרכשה החלקה עודנו בחיים, יהיה רשאי לבחור אחת משתי חלופות:
1. קבלת זכות לקבורה ללא תשלום של בן משפחה נוסף, בקבורה עילית מעל לאותה חלקת הקבר שרכש.
2. יוכל להשיב את אותה החלקה ויקבל בחזרה את כספו בתוספת הצמדה ממועד התשלום.
אם האדם שעבורו נרכשה החלקה כבר נפטר ונקבר בה, ניתן יהיה לקבר קבר עילי ללא תשלום נוסף עבור בן משפחה אחר.
הצדדים טענו כי ההסדר הזה, נועד למנוע קריסה של החברה קדישא אם היא תיאלץ להשיב את כל הכספים שקיבלה. כמו כן, היא תאפשר לצופף את כמות הקברים בבית העלמין בכך שיהיו קברים עיליים רבים. 
את התביעה הגיעו חמישה תובעים, ונקבע כי הם יפוצו בסכום של 145 אלף ש"ח כולם ביחד. עורכי דינם יקבלו כ-3.2 מיליון ש"ח פלוס מע"מ.
מי שהתנגדה להסכם הפשרה היא היועצת המשפטית לממשלה שכתבה כי הוא אינו ראוי, אינו הוגן ואינו סביר. היא כתבה כי הפיצוי שניתן לכלל הרוכשים הוא לא מפסק ויש מקום להעניק להם פיצוי כספי כלשהו. היא טענה כי יכול להיות שהפיצוי לא רלוונטי למשפחות רבות שאולי לא רוצות לקבור בקבר עילי, או שאולי תהיה מניעה הלכתית. היא גם ציינה כי אין פה הרתעה זאת לאור העובדה שהחברה קדישא גבתה שלא כדין 110 מיליון ש"ח ולאור זאת הפיצוי שלה לא ירתיע מקומות אחרים לבצע מעשים דומים. 
השופטת הדס עובדיה, החליטה שלא לקבל את התנגדות היועמ"שית וקיבלה את הסדר הפשרה. "שוכנעתי כי הסדר הפשרה משקף פתרון ראוי, הוגן ומאוזן", כתבה השופטת והסבירה: "נראה כי יש בהטבה זו ערך כספי משמעותי לחברי הקבוצה שכן על פי הנטען ערכה של חלקת קבר עילי בחלקה הסגורה היא לפחות 22,397 ש"ח, כפי שפורט  להלן. כן נראה סביר כי חברי הקבוצה שיקיריהם קבורים בחלקות הקבר או קנו חלקה בה יהיו מעוניינים לממש את ההטבה במסגרת ההסכם ולהיקבר בצמידות אחד לשני, וזאת גם בשים לב למחסור הקיים בישראל במקומות קבורה מסוג 'קבורת שדה'".
השופטת גם השתכנעה כי אופן הפיצוי הזה נועד למנוע את קריסתה האפשרית של החברה קדישא אם היא תצטרך לפצות את כלל הרוכשים במלוא הסכום. "בעניין זה ברור כי קריסת המשיבה והפסקת פעילותה לא יטיבו עם הציבור בכללותו ולא עם חברי הקבוצה", כתבה.
רק בדבר אחד החליטה השופטת לערוך שינוי והוא בתשלום שכר הטרחה של עורכי הדין המייצגים. האי קבעה כי הם יקבלו 50% מהפיצוי ואילו החלק השני של הפיצוי יהיה רק בהתאם למימוש הפיצוי על ידי הרוכשים. 
תביעה ייצוגית היא כלי המשמש לא מעט על מנת לפצות קבוצה גדולה של נפגעים ובכך למנוע הגשה של תביעות רבות במקביל. רק לאחרונה פרסמנו על מספר חברות שנדרשו לפצות צרכנים במסגרת תביעה ייצוגית. כך למשל, רשת השיווק של רמי לוי התחייבה לפצות את לקוחותיה בכמעט חצי מיליון ש"ח במסגרת הסדר פשרה בתביעה. רשת סופר פארם הסכימה לתרום מוצרים בסכום של 3 מיליון ש"ח. וגם מספר רשתות קרמיקה ישלמו סכום של 13 מיליון ש"ח.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה