תיירות

היסטוריה בישראל: הוכרזו שני גנים לאומיים חדשים

שני גנים לאומיים חדשים הוכרזו, האחד בצפון, והני בדרום, כששניהם מהווים אתרים בעלי חשיבות היסטורית: "הגנים משמרים את ההתפתחות התרבותית והאנושית שחשוב לשמר בפרט למול ההתפתחות האנושית בת ימינו"
מערכת ice |  14
שמורת תל אשדוד (צילום תומר עפרי רשות הטבע והגנים)

רשות הטבע והגנים מברכת על שתי הכרזות חדשות של גנים לאומיים חדשים בישראל – הגן הלאומי עובדיה באזור הגליל התחתון והגן הלאומי תל אשדוד בסמוך לעיר אשדוד. ההכרזה הרשמית היא השלב הסופי בתהליך ההכרזה על שמורות טבע וגנים לאומיים שאורך לרוב מספר שנים ורצוף שלבים מורכבים, שמובילה הרשות.

הגן הלאומי עובדיה בשטח של כ-25 דונם, שוכן בגדתו המערבית של נהר הירדן, בסמוך לשפך נחל יבנאל, ומערבית לתל עובדיה. זהו אחד האתרים הפרהיסטוריים הקדומים ביותר בעולם מחוץ ליבשת אפריקה. יחודו של האתר בממצאים הפרהיסטוריים שנתגלו בו ותרומתם להבנת אורח חייו של האדם הקדמון.
האתר הפרהיסטורי הקדום התגלה בשנת 1959 והוא בתצורה גיאולוגית המכונה תצורת עובדיה. תצורה זו בנויה ממשקעים מ- 4 מרכיבים - קונגלומרט (תלכיד נחלים), חול, סילט וחרסית. תצורה זו נוצרה בסמיכות לגוף מים מתוקים ועברה שינויים מחזוריים כתוצאה משינויים במפלס גוף המים. כתוצאה מפעילות טקטונית חלו שינויים במבנה הגיאולוגי של התצורה, שהתקמטה ונשברה לצורת קמר זעיר. המשטחים בהם שכן בעבר האדם הקדמון באתר נטויים כיום בזווית של 70 מעלות. 
 


הממצאים שנאספו במקום זוהו כחשובים ביותר. החפירות הראשונות באתר החלו בשנת 1960, ונמשכו ברצף עד שנת 1974, וכן בשנים 1988-1994. במהלך החפירות נחשפו למעלה מ-60 שכבות קרקע, בהן נמצאו עצמות בעלי חיים - כולל מינים שנכחדו מהעולם, ובסה"כ 120 מינים שונים, עצמות אדם - מטיפוס "הומו ארקטוס" - האדם הזקוף,  ויותר מ- 10,000 כלי אבן קדומים. האנשים שהתגוררו באתר היו ציידים-לקטים, ולא נמצאו עדויות לשימוש באש באתר.

הגן הלאומי עובדיה. צילום: עומרי גואלמן רשות הטבע והגנים

טיפוסי הכלים באתר יוצרו ע"י שלושה סוגי חומרי גלם - בזלת, גיר וצור. שטח המפלסים הארכיאולוגיים שנחפרו באתר הוא כ- 1,540 מ"ר. הממצאים באתר תוארכו לתקופה שלפני כ- 1.4 מיליון שנה, כאשר מעל ומתחת לתצורה זו נמצאות שכבות בזלת - "בזלת הכיסוי" שגילה בין 3.1-3.7 מיליון שנה, ו"בזלת הירמוך" שגילה בין 560-680 אלף שנה.
לחקר האתר וממצאיו יש תרומה חשובה ביותר להכרת והבנת ראשית הגזע האנושי, החי והצומח, האקלים והגיאולוגיה בתקופה הנידונה (פלייסטוקן תחתון). כמו כן יש לאתר חשיבות בינלאומית לחקר הביוגיאוגרפיה , תהליכי האבולוציה ובחינת תאוריות בדבר הגירת האדם ובעלי חיים.
נכון לעתה האתר אינו ערוך ומונגש לקליטת מבקרים. עם ההכרזה בכוונת רשות הטבע והגנים יחד עם גורמים רלוונטיים נוספים לבחון אפשרויות לשימור, פיתוח והנגשתו למבקרים. בתוך כך, בימים אלו פועלת באתר משלחת חפירות ישראלית-אמריקאית, אשר ממשיכה לבחון את הממצאים המרתקים שבאתר.
הגן הלאומי תל אשדוד שהוכרז, מתפרס על שטח של כ-314 דונם,  ממוקם על הגבול המערבי של חולות ניצנים, כ - 5 קילומטרים מדרום לעיר אשדוד. תל אשדוד הוא מהגדולים בארץ, מתרומם לגובה של כ-50 מטרים מעל פני הים ומרוחק כ-4 קילומטרים מהחוף. אפשר להבחין בו בשני חלקים עיקריים: האקרופוליס (העיר העליונה) והעיר התחתונה. בתקופה הקדומה אשדוד הייתה עיר חשובה, בעיקר בתקופת הברונזה המאוחרת ובתקופת הברזל. לראשונה נחפר התל בשנת 1962 ועד 1972 בוצעו עוד 6 חפירות (סה"כ 7 חפירות, 3 מלאות ו- 4 חפירות בדיקה קטנות).  

הגן הלאומי תל אשדוד. צילום תומר עפרי רשות הטבע והגנים

העיר הקדומה ותושביה הוזכרו לראשונה בתעודות מתקופת הברונזה המאוחרת. אשדוד הייתה מרכז לעיבוד אריגים וצביעתם, ולסחר במלבושים צבועים בצבע ארגמן בתקופת הברונזה המאוחרת. העיר שוכנת על פני 23 שכבות היסטוריה כאשר הקדומה ביתר מתקופת הברונזה התיכונה והמאוחרת ביותר משלהי התקופה הביזנטית. עם ההכרזה הרשות תבחן אפשרויות לפיתוח האתר יחד עם גורמים רלוונטיים.
לדברי רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים, "אני מברכת ומודה לשרת הפנים איילת שקד ,לשרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, למינהל התכנון ושאר הגופים המעורבים על ההכרזות החדשות, שהינן הדרך הטובה ביותר לשמור על ערכי הטבע, מורשת ונוף הייחודיים של ישראל. אין דבר יותר משמח מלזכות בשתי הכרזות חדשות של גנים לאומיים עם תחילת כהונתי כמנכ"לית רשות הטבע והגנים. בתקופה זו, בה השטחים הפתוחים מצטמצמים למול הפתוח המתעצם והקושי לקדם הכרזות בשטחים ערכיים  זו בשורה משמחת. שני גנים לאומיים המשמרים את ההתפתחות התרבותית  והאנושית שחשוב לשמר בפרט למול ההתפתחות האנושית בת ימינו".

תגובות לכתבה(14):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    עמק המעיינות לא מספיק מטופח
    אשל 05/2022/23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    דעתי, חבל שלא מבינים איזה פוטנציאל תיירותי יש למקום הזה.
    סגור
  • 12.
    גנבי הטבע
    שרון 05/2022/21
    הגב לתגובה זו
    0 1
    עוד כסף ועוד כסף עוד פקחים ועוד רכבים 4×4
    סגור
  • נכון, בשביל להכניס לכלא עברייני טבע כמוך (ל"ת)
    גילה 07/2022/24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    גנים לאומיים - כן יירבו!
    א ל י 05/2022/20
    הגב לתגובה זו
    1 2
    עלו והצליחו והכריזו על עוד שמורות טבע וגנים לאומיים!!
    סגור
  • 10.
    כסף
    ארכיאולוג 05/2022/19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ועכשיו, כמו בעשרות אתרי טבע וארכיאולוגיה בארץ, כשתרצו לטייל ולראות- תיאלצו לשלם! זהו המשכו של תהליך הפקעה של שטחי ציבור למען תקציבי רשות הטבע והגנים. את החפירות הארכיאולוגיות והנגשת המקום- הציבור משלם ממיסיו. תקציבי הרשויות הללו מבוססים על גזל והפקעת שטחים. כך חוסך אוצר המדינה על ידי מס עקיף שנגבה בכניסה לאתרים ששייכים לציבור הרחב.
    סגור
  • טען עוד
  • 9.
    שני הצילומים של אותו אתר מזוית שונה
    פופאי 05/2022/18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שני הצילומים של אותו המקום מזוית שונה
    סגור
  • 8.
    ההפקעה מהציבור נמשכת. רק כסף ואינטרסים
    אסון גדול 05/2022/18
    הגב לתגובה זו
    2 3
    רשעות שמורות הטבע כל פקח אפס שלא קיבל עבודה בשום מקום אחר מתעלל ב מטיילים.
    סגור
  • 7.
    גנבים
    חיובי 05/2022/17
    הגב לתגובה זו
    1 2
    מדובר בעוד גזלת שטח מהציבור בישראל על יידי גוף דורסני
    סגור
  • 6.
    דירה
    אורן 05/2022/17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכריזו על בנים לאומים וגרמו לעוד הגירה שלילית . לנתיבות ולאשקלון. חבל לנו דאנו כולנו עוזבים. ראש עיר יקר תזיז כבר את עצמך בנושא הבנייהולאבד כת העתודה של אשדוד..כל מה שאתה בונה נשאר למבוגרים שגם למדו שכדאי לעזוב. לא חבל.אנחנו אוהבים את אשדוד.
    סגור
  • 5.
    כתבה טובה ומדויקת בפרטי הגיאולוגיה והארכיאולוגיה (ל"ת)
    טליה 05/2022/17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    הירדן הדרומי
    אבי 05/2022/17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איזה הכרזה מטונף .כל צעירי מדינת ישראל מצאו אתר חדש לאורך הירדן... אין שרותיים---הכל בטבע חסר פחי אשפה--צפרדע. אין מספיק..כל יום צריכים לעבור ולנקות.. הירדן מלא בבקבוקים ואשפה.. נכנסים --אופנועים .גיפים .מכוניות. אין סגירה הרמטית של האתר... סללו שביל לאופניים והולכי רגל...אבל כולם מחנים על הדרך .. המוני בבונים..אוהלים ..רעש .סמים..שיכורים. ממליץ לא להגיע עד שלא יסדרו..פקחים.שוטרים. ניקיון...סגירה טובה.....
    סגור
  • 3.
    שקרני הטבע
    כתב כללי 05/2022/17
    הגב לתגובה זו
    1 4
    איך נותן לגוף מושח שקרן ונוכל של רשות הטבע והגנים לפתוח בזנס על הטבע נותנים לטייקונים להעביר צינורות נפט וגז בים ביבשה נותנים למפעלים לזהם את הים כול פינה בטבע הם כובשים והופכים אותה לבזנס על חשבון הציבור גועל נפש של ארגונים מספסרים בטבע הגיע הזמן לעשות למושחתי הטבע ונוכלי הטבע סוף אחד גדול
    סגור
  • 2.
    ממשיכים להשתלט
    אציק 05/2022/17
    הגב לתגובה זו
    4 3
    רשות הטבע והגנים ממשיכים להשלטת על הטבע ששיך לציבור ולמשלמי המיסים . ללא גורם מפקח הורדות חוגגת על כל אתר אפשרי והכל בשביל כסף לא שימור ולא טבע כבר מזמן
    סגור
  • 1.
    השינוי
    שהכל נעשה בדברו 05/2022/17
    הגב לתגובה זו
    2 3
    האם מישהו יודע על הכרזות של אתרי טבע! שמורות מוזיאונים בתקופתו של הביב ביובי
    סגור