כסף וצרכנות

נוקאאוט לפרה: תחליפי החלב כובשים את ישראל, וזאת הסיבה

שבועות הוא אולי חג החלב, אבל המספרים מראים שהצרכנים מחפשים אלטרנטיבות חדשות, ותחליפי החלב משנים את חוקי המשחק עם גידול עצום במכירות ב-2025. המומחים מסבירים את התופעה
ענת סימן טוב | 
חג השבועות (צילום shutterstock)
חג החלב? תחשבו שוב. שוק תחליפי החלב בישראל ממשיך לצמוח בקצב מרשים: בחודשים ינואר-מאי 2025 נרשם גידול של 9.3% במכירות תחליפי החלב לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בעוד שמוצרי החלב המסורתיים צמחו ב-3.5% בלבד. המגמה הזו מצטרפת לגל עולמי של מעבר לתחליפים על בסיס צמחי, המשולב בשינויים בהרגלי התזונה וברגישויות בריאותיות.
חברת החלב תנובה משקיעה רבות בהרחבת קו תחליפי החלב תחת המותג "אלטרנטיב". בין היתר, משקיעים במכונות חדשות לייצור טופו, מוצר חלבון מרכזי שצובר פופולריות בקרב צרכנים הממעיטים או מוותרים על מוצרים מן החי. לדברי דובר תנובה, "טופו הפך בשנים האחרונות למרכיב מרכזי בתפריט הישראלי, עם עלייה מתמדת בצריכתו בקרב מי שמבקשים להחליף או לצמצם צריכת בשר מן החי".
גם קטגוריית משקאות תחליפי החלב צוברת תאוצה, עם היקף מכירות של כ-440 מיליון שקל ב-2024. משקאות מבוססי שיבולת שועל מובילים את השוק, כאשר משקה שיבולת השועל של תנובה מדורג בין עשרת המוצרים הנמכרים ביותר במקרר החלב ברבעון הראשון של 2025.
לובה נבו, דיאטנית קלינית ראשית לצבר רפואה - בית חולים בבית, מסבירה את המניעים לעלייה בביקוש לתחליפי חלב: "מעבר לתחליפי חלב נובע משיקולים בריאותיים, אידיאולוגיים ולעיתים גם סביבתיים. אחת הסיבות הבריאותיות הבולטות היא שרגישות ללקטוז – סוכר החלב הטבעי – שכיחה יחסית. הגוף לעיתים אינו מייצר מספיק אנזים לקטאז, האחראי על פירוק הלקטוז במערכת העיכול, ותופעה זו מתגברת עם הגיל. כתוצאה, מוצרי חלב עלולים לגרום לתסמינים לא נעימים כמו נפיחות, גזים וכאבי בטן". עוד היא מציינת: "ויתור על חלב נובע גם ממקורות טבעוניים או הומניטריים – רצון לצמצם צריכת מוצרים מן החי מטעמי מוסר, חמלה לבעלי חיים או מתוך דאגה להשפעה הסביבתית של תעשיית החלב".
נבו מדגישה כי תחליפי החלב אינם זהים מבחינה תזונתית למוצרי החלב: "מוצרי חלב מהווים מקור לחלבון איכותי וסידן, שהם חיוניים לבנייה ושימור מסת השריר, גם בגיל צעיר וגם בגיל מבוגר. לעומת זאת, רבים מתחליפי החלב הצמחיים מבוססים על שומנים ודגנים, עם מעט חלבון. למשל, משקאות שיבולת שועל או שקדים מכילים פחמימות ושומן, אך מעט חלבון. תחליפי סויה נחשבים לקרובים ביותר לחלב פרה מבחינת תכולת החלבון ולעיתים מועשרים בסידן וויטמינים". היא מוסיפה אזהרה: "מוצרי יוגורט וגבינות צמחיות מבוססים לעיתים על שמנים כמו שמן קוקוס, ויכולים להכיל שומן רווי בכמות גבוהה עד 35%, אך עם כמות חלבון נמוכה מאוד. לכן חשוב לקרוא תוויות ולהעדיף מוצרים עם תכולת חלבון וסידן גבוהה".
בעוד שמוצרי החלב המסורתיים ממשיכים לשמור על מקומם בתזונה, בעיקר בזכות הערך התזונתי הגבוה, תחליפי החלב הצמחיים הופכים ליותר ויותר נפוצים ומשופרים מבחינת איכות וטעם. נבו מסכמת: "תחליפים איכותיים שכוללים כמויות חלבון וסידן דומות לחלב פרה ועם רשימת רכיבים קצרה, ללא סוכרים מוספים וחומרים מלאכותיים, יכולים להוות תחליף טוב עבור מי שמונע ממוצרי חלב מסיבות בריאותיות, סביבתיות או אידיאולוגיות".

עם העלייה במודעות לבריאות, גידול בתנועת הטבעונות וההשקעות הטכנולוגיות, תחום תחליפי החלב ממשיך להתפתח ולהציע לצרכן הישראלי אלטרנטיבה מעניינת ומגוונת יותר מאי פעם.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה