השוק

יוליוס בר: האם ההייפ סביב המחשוב הקוונטי יצדיק את עצמו?

כלכלני יוליוס בר התייחסו לתהודה הגוברת סביב ההתפתחויות בתחום המחשוב הקוונטי, ועד כמה היחס בין סיכון לתשואה בשוק האמריקאי אטרקטיבי? 
מערכת ice | 
צילום shutterstock
כלכלני יוליוס בר פרסמו ניתוח מקיף לגבי הכדאיות המסחרית ארוכת הטווח בתחום המחשוב הקוונטי משתלמת, ועד כמה היחס בין סיכון לתשואה בשוק האמריקאי קשור לגיוון גלובלי של המניות. 
ה"הייפ" הגובר סביב ההתפתחויות בתחום המחשוב קוונטי
קורנליוס דזיורון, אנליסט מחקר "הדור הבא" ביוליוס בר ניתח כי תחום המחשוב הקוונטי זוכה כעת לחשיפה תקשורתית נרחבת, על רקע חידושים טכנולוגיים, שיתופי פעולה מחקריים יוקרתיים ועלייה בולטת בקצבי הצמיחה. כל אלה מעוררים ציפיות גבוהות בקרב משקיעים וגורמים בשוק. עם זאת, חשוב להבחין בין התקדמות ממשית לבין התלהבות ספקולטיבית ולהפעיל זהירות. ישנם סימנים ברורים לכך שה"הייפ" סביב התחום מקדים את רמת הבשלות הטכנולוגית בפועל.
המכירה של המערכת החדשה של "הרפיה קוונטית" (quantum annealing system) משכה לאחרונה עניין תקשורתי רב. מדובר במערכת שפותחה על ידי אחת החברות המובילות בעולם בתחום ונרכשה על ידי מכון מחקר אירופי בולט. השדרוגים האחרונים-בהם הוספת קיוביטים, חיבוריות מיטבית ויציבות מוגברת-הובילו לשיפור ניכר בביצועים. הדבר הביא לעלייתן של אפליקציות בתחומים כגון בינה מלאכותית ואופטימיזציית תחבורה וניהול שרשראות אספקה, ועורר התלהבות בשוק לצד זינוק בשווי החברות הפעילות.
עם זאת, למרות ההתקדמות הטכנולוגית, מערכות הרפיה קוונטית עדיין לא הוכיחו יכולת ליישם ביעילות אלגוריתמים שמסוגלים לשבור פרוטוקולים קריפטוגרפיים מודרניים המשמשים, בין השאר, להגנה על מידע פיננסי, חשבונות מקוונים ותקשורת מאובטחת. לפיכך, יש לראות בהתפתחויות הנוכחיות צעד חיובי, אך כזה שדורש משנה זהירות.
בתקופות של תנודתיות בשווקים, יש נטייה להערכת יתר של אותות התקדמויות טכנולוגיות. חלק גדול מההתקדמות הטכנולוגית שתועדה אכן חשוב, אך עדיין לא ניתן ליישום בקנה מידה כלכלי רחב. מספר היישומים שנמצאים בשימוש מסחרי נותר מוגבל, וקיימים אתגרים מבניים שטרם נפתרו, בהם תיקון שגיאות ושיפור קלות השימוש. לכן, את ההתפתחויות הנוכחיות יש לראות בעיקר כציפייה לעתיד שבו המחשוב הקוונטי יהפוך לחלק אינטגרלי מהתעשייה-ולא כהישג מיידי.
תחום המחשוב הקוונטי, שחברה ישראלית בתחום גייסה עליו הון, מאופיין במחזורים חדים של ציפיות ואכזבות, והכדאיות המסחרית ארוכת הטווח שלו עדיין לא ברורה. השקעה בתחום דורשת זהירות, הערכה פרגמטית של כיוון ההתקדמות וסבלנות.
מניות ארה"ב: תשואות גבוהות מחדדות את חששות מהתמחור הגבוה
מת'יו ראצ'טר, ראש מחלקת מחקר אסטרטגיית מניות ביוליוס בר סבור כי שוקי המניות בארה"ב חוו לחצים בעקבות עלייה בתשואות שבאו על רקע חששות גוברים מהגירעון הפיסקלי ותוצאות מאכזבות במכרזי אג"ח. מגזרים הרגישים לריבית נפגעו במיוחד, בעוד שהתמחור הגבוה של שוקי המניות נותר בעינו למרות הסיכון המתגבר למיתון ותחזיות רווח שאפתניות יתר על המידה. להערכתנו, סביבת מאקרו כזו מצדיקה העדפה של שווקים בינלאומיים עם תמחור סביר יותר ותנאים כלכליים תומכים.
דאגות המשקיעים בנוגע לתקציב האמריקאי חזרו לכותרות ביום רביעי, כאשר ההתקדמות בדיוני מנגנון הפשרה (Reconciliation Bill) של המפלגה הרפובליקנית העיבה על הסנטימנט ועלתה ודחפה את תשואות האג"ח הממשלתיות מעלה. מכרז חלש במיוחד של אג"ח ל־20 שנה החריף את המגמה. תשואת האג"ח ל־10 שנים עלתה מעל 4.50%, ואילו התשואה ל־30 שנה חצתה את רף 5%. רמות אלה הן משמעותיות, ומבחינה היסטורית שוקי המניות הצליחו לעכל עליות תשואות כאשר הן נבעו מצמיחה כלכלית חזקה עד לרמות של כ־4.7% בתשואת ה־10 שנים. אך כאשר הרקע לעליית התשואות הוא חשש מאינפלציה או ממצב פיסקלי רעוע הדבר פוגע ישירות בתמחור מניות.
התמונה הזו באה לידי ביטוי גם בפעילות השוק ביום רביעי: מגזרים הרגישים לריבית כמו נדל"ן, ביוטכנולוגיה וחברות קטנות, הציגו תשואות חסר בולטות. גם בנושא התמחור, החששות גוברים: לאחר ראלי חד שהגיע לאחר השפל של ה-8 באפריל, מדד ה-S&P 500 נסחר לפי מכפיל רווח עתידי של 22.4, שהוא הרבה מעל הממוצע ההיסטורי, במיוחד לנוכח הסיכון המוגבר למיתון בארה"ב.
תחזיות הרווח לשנת 2025 עודכנו כלפי מטה מ־14.5% ל־10%, מה שמשקף רמה יציבה יותר. עם זאת, הקונצנזוס עדיין צופה צמיחה של 14% ברווחים לשנת 2026-יעד שנראה שאפתני מדי. בנוסף, רף הציפיות למניות בארה"ב ממשיך לעלות, בעוד שהשוק צפוי להתחיל להפנות את מבטו לעבר תחזיות 2026 במחצית השנייה של השנה הנוכחית.
בעינינו, היחס בין סיכון לתשואה בשוק האמריקאי הפך לפחות אטרקטיבי. על רקע זה, גיוון גלובלי של המניות נראה מתבקש יותר מתמיד. אנו ממשיכים להמליץ לנצל תקופות של חוזק יחסי בשוק כדי לממש חלק מהאחזקות בארה"ב, ולבצע הקצאה מחודשת למניות באירופה, יפן, סין והודו-שווקים שבהם התמחור סביר יותר והסביבה המאקרו־כלכלית נראית יחסית אטרקטיבית יותר.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה