השוק
20 מיליארד שקל על הפרק: הממונה על התחרות נגד הבנקים בישראל
הממונה על התחרות מיכל כהן מאשימה את הבנקים בניצול חוסר המעורבות של לקוחותיהם, וחושפת את המחיר הכלכלי של פערי הריביות על הפיקדונות. אלא שבנק ישראל עצמו מתנגד למהלך שנועד לשנות את המצב
רווחי העתק של הבנקים בישראל מעוררים לא פעם ביקורת ציבורית, אך כעת מגיעה מתקפה חריפה במיוחד מצד מי שאמונה על התחרות במשק. הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, תקפה היום (רביעי) בכנס השנתי של איגוד בתי ההשקעות את התנהלות הבנקים וטענה כי הם פועלים לשימור כוחם על חשבון הלקוחות.
"הבנקים שומרים על המבצר שלהם. הם רוצים לקוחות רדומים ולא מעורבים", אמרה כהן, והאשימה אותם בכך שהם מקשים על הציבור להבין כמה הוא משלם ולהשוות בין ההצעות השונות.
מאחורי הביקורת מסתתר גם סכום עתק: 20 מיליארד שקל. לפי חישוב שערכה רשות התחרות, אילו הריביות על פיקדונות משקי הבית היו משתנות בדומה לאלו של העסקים הגדולים בעקבות העלאות הריבית במשק, רווחי הבנקים ממשקי הבית היו קטנים בכ-20 מיליארד שקל בין השנים 2022 ל-2024. מדובר בחישוב של תרחיש חלופי, ולא בסכום שהבנקים נדרשים להחזיר, אך הוא ממחיש את הפערים בין התנאים שמקבלים לקוחות גדולים לבין אלה שמקבל הציבור הרחב.
כדי להתמודד עם המצב, הכריזה כהן בחודש מאי האחרון על חמש קבוצות הבנקים הגדולות כקבוצת ריכוז, והטילה עליהן הוראות חדשות בתחום הפיקדונות. בין היתר, הבנקים יידרשו להגביר את השקיפות, לפנות ללקוחות לקראת סיום תקופת הפיקדון ולהציג בפניהם אפשרויות נוספות להשקעת הכסף, לרבות קרנות כספיות. "אנחנו רוצים שגם לקוחות שחוסכים יקבלו את המחיר האמיתי, ולא רק מי שיודע להתקשר ולהתמקח", הסבירה כהן בכנס.
אלא שמתברר כי המאבק על כספי הציבור אינו מתנהל רק בין רשות התחרות לבנקים. גם בנק ישראל יצא נגד החלטתה של כהן, ואף הגדיר את ההכרזה על הבנקים כקבוצת ריכוז כ"צעד קיצוני ולא מידתי". לטענת הבנק המרכזי, חלק ניכר מההוראות כבר מיושם באמצעות רפורמות קיימות, והמהלך עלול לפגוע בוודאות הרגולטורית ולהרתיע משקיעים. בבנק ישראל אף הבהירו כי לחלק מההוראות נדרשת הסכמתו, שלא ניתנה.
עוד ב-
כזכור, בהחלטת רשות התחרות נקבע כי ההוראות החדשות ייכנסו לתוקף ב-6 במאי 2027. עם זאת, הבנקים מנהלים הליכים משפטיים נגד ההחלטה, ובכנס היום הביעה כהן ביטחון ביכולתה של הרשות להגן עליהן בבית הדין לתחרות. בינתיים, המחלוקת בין הרגולטורים נמשכת, והשאלה שנותרת פתוחה היא האם המהלכים החדשים אכן יצליחו להביא לשינוי בתנאים שמקבלים משקי הבית על חסכונותיהם.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



