משפט

מכה לקסטרו: זאת הסיבה שענקית האופנה תפצה רבים מעובדיה

בית הדין לעבודה בת"א קיבל החלטה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד ענקית האופנה על ידי אחד מעובדיה וכעת צפויים רבים מעובדי המכירות ברשת לקבל ממנה כספים
דוד לוי | 
קסטרו (צילום מרים אלסטר/פלאש90)
לפני למעלה מעשור שנים, כאשר אור שחם עדיין עבד כמוכר וקופאי באחד מסניפי קסטרו, הוא החליט לצאת למאבק משפטי שהפך לאחד מהתיקים המשמעותיים ביותר בדיני עבודה בישראל בנוגע לזכויות עובדי מכירות. 
שחם, שהחל לעבוד ברשת בשנת 2009 לאחר שירותו הצבאי, טען כי קסטרו מפרה את דיני העבודה בעשרה אופנים שונים. בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב אישר ארבע מהעילות כתובענה ייצוגית, ולאחר מסע משפטי ארוך שכלל ערעור לבית הדין הארצי ואף עתירה לבג"ץ, הגיעה הפרשה לקראת סיום.
במוקד המחלוקת עמדה שאלה עקרונית: האם עמלות המכירה שמשלמת החברה צריכות להיכלל בשכר הקובע לחישוב שעות נוספות?
"קסטרו היא אחת מחברות האופנה הגדולות בישראל", כפי שציין בית הדין בפסק דינו. "החברה מעסיקה מעל 1,500 עובדים, המועסקים בלמעלה ממאה חנויות הפרושות ברחבי הארץ, רובם במשרות חלקיות ובשכר שעתי, כאשר קצב חילופי העובדים הינו גבוה".
באוגוסט 2023, בית הדין כבר נתן פסק דין חלקי בו הכיר בזכויות העובדים לקבל הפרשי דמי הבראה והפרשי דמי חג לפי היקף המשרה בפועל. לאחרונה, עם מתן ההכרעה הסופית גם בשאר העילות, מתבהרת התמונה המלאה והיא עשויה להביא לתשלום של מיליוני שקלים לעובדי הרשת.
קסטרו טענה בתוקף כי "רוב שכר של עובדי החנויות השעתיים בקסטרו, כדוגמת התובע, מורכב משכר הבסיס השעתי ולא מרכיב עמלות המכירה". עוד טענה החברה כי העובדים "עוסקים בפעולות שונות כאשר חלק נכבד מעבודתם כלל אינו קשור למכירות", כמו קבלת סחורה, סידור מחסן וחנות ועבודה בקופה.
קסטרו אף הביאה מומחה, פרופ' פיטר במברג מבית הספר לניהול באוניברסיטת תל-אביב, שטען כי "הקישור של עמלות מכירה עם השכר הקבוע לשעה... מחליש את ההשפעה המניעה של התמריץ" לעובד.
התובע מצדו טען כי העמלות מהוות חלק משמעותי משכר העובדים, וכי החלק ה"תפעולי" של העבודה מהווה לכל היותר שעתיים במשמרת. כמו כן, הדגיש כי העובדים זמינים לביצוע מכירות לאורך כל המשמרת.
לאחר דיון מעמיק, ואחרי שנבחנה ההלכה שנקבעה לאחרונה בפסק דין דומה בעניין איי.די.איי חברה לביטוח, קבע בית הדין כי יש לכלול את העמלות בשכר הקובע לתשלום גמול שעות נוספות.
"בנסיבות העניין, לדעתנו הנכון לבחור באפשרות של סכימת סך העמלות ששולמו בחודש הרלוונטי... וחלוקתו למספר שעות העבודה באותו חודש", פסק בית הדין. "התוצאה המתקבלת תהא התוספת לערך שעת עבודה רגילה בגין העמלות ואותה יש לכפול ב-25% ו-50%".
בית הדין דחה גם את טענת קסטרו כי החלטה זו צריכה לחול רק מכאן ולהבא (פרוספקטיבית) ולא רטרואקטיבית. "לא עלה בידי קסטרו להוכיח כי יש מקום לקבוע, באופן חריג, תחולה פרוספקטיבית בלבד", קבע בית הדין, מה שמשמעו כי העובדים יהיו זכאים להפרשים רטרואקטיביים עד שבע שנים אחורה ממועד הגשת התביעה.
כמו כן, קבע בית הדין כי קסטרו מחויבת גם לשלם הפרשים למי מחברי הקבוצה שנפגע מכך שהחברה לא ערכה תחשיב שעות נוספות שבועי כנדרש בחוק, אלא רק יומי.
לביצוע פסק הדין, הורה בית הדין לקסטרו להכין רשימה סופית של כל חברי הקבוצה והסכום המגיע לכל אחד מהם עד יולי 2025, כאשר רשימה זו תיבדק על ידי מומחית מטעם בית הדין. לאחר אישור הרשימה, תשלח קסטרו הודעת SMS לכל אחד מחברי הקבוצה ותעביר את התשלום לחשבון הבנק של העובד.
לפי הערכות, עשויים חברי הקבוצה לקבל סכומי כסף משמעותיים, בדומה לתשלום שכבר בוצע בעקבות פסק הדין החלקי, במסגרתו שילמה קסטרו לחברי הקבוצה סך של 1,530,901 שקלים ברוטו.
בשנה שעברה דיווחנו כי במסגרת הסדר פשרה בתביעה ייצוגית פיצתה קסטרו את חברי המועדון שלה במאות אלפי שקלים.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה