משפט

מטבע מתיתיהו אנטיגונוס, מאחרוני המלכים החשמונאיים נתפס במזרח ירושלים

עשרים מטבעות עתיקים, ובהם מטבע של מתיתיהו אנטיגונוס – מאחרוני המלכים החשמונאיים, נתפסו הלילה במזרח ירושלים על ידי השוטרים ומפקחי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות. מבין מטבעות החשמונאים, מטבעותיו של מתתיה אנטיגונוס הם הנדירים ביותר
מערכת ice | 
המטבעות העתיקים הגנובים (צילום רשות העתיקות)
מטבע מתיתיהו אנטיגונוס, מאחרוני המלכים החשמונאיים, נתפס בפעילות משותפת שנערכה הלילה על ידי שוטרי תחנת שלם של מחוז ירושלים יחד עם מפקחי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות, נערך חיפוש על פי צו בימ"ש בבית בשכונת סילוואן שבמזרח ירושלים.
במהלך החיפוש אותרו 21 מטבעות עתיקים ברשותו של חשוד, תושב המקום כבן 30 והוא הועבר לחקירת רשות העתיקות בגין חשד לשוד עתיקות, אחזקת פריטים ארכיאולוגיים בניגוד לחוק וניסיון סחר בעתיקות. המטבעות נתפסו כמוצגים על ידי המפקחים. מרשות העתיקות נמסר, כי מדובר בקבוצה של מטבעות ברונזה עתיקים מתקופות שונות, החל מהתקופה הרומית ועד לתקופה המוסלמית, שעל פי החשד נחפרו באופן בלתי חוקי מאתרי עתיקות באזור ירושלים תוך שימוש בגלאי מתכות.
לדברי ד"ר גבריאלה ביכובסקי, מומחית מטבעות ברשות העתיקות, "מדובר במטבע של המלך החשמונאי, מתתיה אנטיגונוס (40-37 לפסה"נ). על צד הפנים של המטבע מופיעה קרן שפע, ומסביבה כתובת בעברית עתיקה: מתתיה כהן גדל חבר ה... על גב המטבע, מופיעה כתובת ביוונית בתוך זר: ΒΑCI ANTIΓΟΝΟΥ. מתתיה טבע מטבעות ברונזה בשלושה עריכים: גדול, בינוני וקטן. המטבע שנתפס, הוא בעריך בינוני, והוא נדיר יותר מהעריך הגדול, שעליו מופיעות צמד קרני שפע במקום קרן אחת".
 
ד"ר ביכובסקי מוסיפה, כי "טכניקת עשיית האסימונים של המטבעות היא ייחודית למלך זה. האסימונים נעשו קודם ביציקה - בתוך תבנית אבן גיר כפולה, היוצרת מטבע עבה, שנראה כשני אסימונים דבוקים זה לזה. לכן, פרופיל האסימון כל כך מקורי ומיוחד. אחרי הכנת האסימונים, טבעו את הרושמות עם הדגמים משני הצדדים. מאוד קשה למצוא מטבע של אנטיגונוס, בו רואים את הדגמים בשלמותם על פני המטבע. בין מטבעות החשמונאים, מטבעותיו של מתתיה אנטיגונוס הם הנדירים ביותר".
ברשות העתיקות אומרים, שמציאת המטבע בנסיבות של חפירה ארכיאולוגית, ולא בבית חשוד, יכולה הייתה להיות משמחת הרבה יותר. "תלישת המטבע מההקשר הארכיאולוגי שבו הוא נמצא, פוגעת ביכולת להבין את הפאזל ההיסטורי של כולנו", אומר אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה