תקשורת ומדיה

מטא מול תביעת ענק ב-4 מיליארד שקל: משפחות שכולות יוצאות למאבק

משפחות קורבנות 7 באוקטובר יצאו למאבק משפטי בבהיקף של יותר מ-4 מיליארד שקלים נגד ענקית הטכנולוגיה. הטענה: חברת הענק פקששה בסינון סרטוני הזוועה שהועלו בזמן אמת, והותירה אותם ברשת עד היום: "כדי שהמקרה הבא לא יתרחש"
מטא וישראל (צילום shutterstock)
קורבנות מתקפת הטרור ובני משפחותיהם הגישו לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לאישור תביעה ייצוגית בסכום עתק של יותר מ-4 מיליארד שקלים נגד חברת מטא (Meta), בעלת הפלטפורמות פייסבוק ואינסטגרם. התובעים מאשימים את החברה בכך שלא פעלה למניעת הפצת תיעודי הרצח, החטיפה וההתעללות, והפכה למעשה לפלטפורמה להדהוד הטרור.
עבור משפחות רבות, האימה של 7 באוקטובר תועדה ושודרה בשידור חי ישירות לחשבונות הפרטיים שלהן. מור ביידה, נכדתה של ברכה לוינסון ז"ל שנרצחה בביתה בקיבוץ ניר עוז, גילתה על מות סבתה דרך סרטון שהעלו המחבלים בעצמם לפרופיל הפייסבוק שלה: "פתחנו וראינו בקיר שלה סרטון שמחבלי חמאס רוצחים אותה בבית שלה. הם צילמו הכול מהטלפון שלה והעלו לפייסבוק. זו לא סדרת אימה או סרט, זו סבתא שלי שנרצחה".
בני המשפחה ניסו להביא להסרת הסרטון הקשה ללא הועיל. למרות פניות חוזרות ונשנות ודיווחים מכל מכשיר אפשרי, העמוד נחסם רק כעבור שעות והסרטון הוסר רק לאחר יממה תמימה. מקרה זה מצטרף לעדויות נוספות, בהן בני משפחת עידן ונפגעים נוספים, כמו סתיו ערבה, שנחשפו בזמן אמת ליקיריהם המוחזקים כבני ערובה.
מייצגת המשפחות בתביעה, עו"ד גלי קרנר, טוענת כי למטא היו הכלים הטכנולוגיים הנדרשים למניעת השידורים והפצת התכנים, אך היא נכשלה ביישומם: "משתמשים שאיפשרו לילדיהם להיכנס למרחב מתוך מחשבה שהוא בטוח, לא ציפו שהוא יהפוך כלי להפצת אג'נדה של חמאס". המשפחות וצוות התביעה דרשו יצירת מנגנוני סינון, אזהרות טריגר ומניעה אלגוריתמית בזמן אמת, ומזהירים כי בהיעדר טיפול מיידי - רבים מהסרטונים כבר נותרו ברשת לעד.
התביעה הנוכחית אינה המקרה הראשון שבו נפגעי טרור בישראל פונים לערכאות משפטיות נגד פייסבוק בעקבות הסתה ועידוד אלימות. עוד בשנת 2015, בשיאו של גל הטרור והסכינאות, הגיש ארגון "שורת הדין" תביעה ייצוגית בשמם של כ-20,000 אזרחים ישראלים לבית המשפט בניו יורק בדרישה להסרת דפי הסתה ומדריכי פיגועים שהופצו בפלטפורמה. בהמשך הוגשה בארה"ב גם תביעת פיצויים על סך מיליארד דולר ("תביעת פורס שפירא") על ידי משפחות נפגעי פיגועי חמאס, בטענה כי פייסבוק סיפקה לחמאס פלטפורמה אקטיבית ששימשה לתכנון ולעידוד הטרור.
בדיון שהתקיים השבוע בבית המשפט המחוזי בתל אביב הוצעה לצדדים הצעת הידברות וגישור. מבחינת המשפחות, היעד אינו רק כספי: "את סבתא שלי אי אפשר להחזיר, אך שייקחו אחריות מול מיליוני המשתמשים כדי שלא יקרה המקרה הבא".
לחדשות 12 נמסרה תגובה מחברת מטא: "ליבנו עם המשפחות שנפגעו מהטרור של חמאס. המדיניות שלנו מגדירה את חמאס כארגון אסור ואנחנו מסירים תוכן שתומך בחמאס או מהלל את חמאס ואת מתקפת הטרור של 7 באוקטובר. בעקבות המתקפות, בזמן אמת צוותים ייעודיים שעבדו מסביב לשעון כדי להסיר תוכן שמפר את המדיניות שלנו".
עקבו אחרינו
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה