נדל"ן ותשתיות
מכה לקבלנים ולרוכשי הדירות: רשות המסים רוצה להחזיר את מס הנדל"ן
באוצר מגבשים תוכנית מיסוי לשנים 2027-2028. שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים, מודה: "ביטול מס רכוש בשנות ה-2000 היה עוול, חבורה של אינטרסנטים ביטלה מס טוב". איך זה ישפיע על מחירי הדירות?
על רקע האתגרים התקציביים הכבדים של מדינת ישראל לשנים 2027-2028, הגידול המתמשך בתקציב הביטחון והרצון למנוע פגיעה גורפת בצמיחה המשקית, ברשות המסים ובמשרד האוצר בוחנים פתרונות חדשים. במרכז הצעדים שנשקלים בימים אלה: החזרת מס רכוש על קרקעות פנויות. נזכיר כי ההצעה להטלת מס רכוש על קרקעות פנויות (בשיעור של 1.5%) פוצלה מחוק ההסדרים בוועדת הכספים של הכנסת בחודש מרץ 2026, ונכון להיום היא לא עברה ואינה בתוקף (שיעור מס הרכוש עומד על 0%).
מס רכוש הוא מס שנתי הנגבה מבעלי קרקעות פנויות (קרקעות שאינן בנויות או שהבנייה עליהן טרם הושלמה). בישראל הוטל בעבר מס רכוש בשיעור אחוז מסוים משווי השוק של הקרקע מדי שנה, עד שבשנת 2000 נקבע שיעורו על 0% במסגרת רפורמה במערכת המיסוי. להחזרת מס רכוש יש השפעה ישירה על שוק הנדל"ן, והיא טומנת בחובה שתי השפעות מרכזיות.
הראשונה היא מהלך נגד דגירת יזמים על קרקעות (תמריץ להגדלת היצע הדיור). אחת הבעיות הקשות בשוק הנדל"ן הישראלי היא תופעת "הדגירה" - בעלי קרקעות פרטיים, חברות קבלניות ויזמים המחזיקים בקרקעות זמינות לבנייה במרכז הארץ, אך אינם ממהרים לבנות עליהן או למכור אותן, מתוך ציפייה להמשך עליית מחירי הנדל"ן.
כאשר קיים מס רכוש שנתי משמעותי, אחזקת קרקע פנויה הופכת לנטל תזרימי כבד. המס מפעיל לחץ כלכלי על הבעלים להזיז תהליכים: להתחיל בבנייה, לאכלס או למכור את הקרקע ליזם שיבנה עליה בהקדם. מבחינת רשות המסים והאוצר, מדובר בכלי רגולטורי שיכול לשחרר חסמי היצע ולהגדיל את היקפי הבנייה.
הדבר השני הוא מקור הכנסה יציב לקופת המדינה. בניגוד למסי עסקאות (כמו מס שבח או מס רכישה) התלויים בהיקף העסקאות המשק, מס רכוש הוא מס קבוע הנגבה מדי שנה על עצם הבעלות על הנכס. גבייתו יכולה להכניס מיליארדי שקלים בשנה לקופת המדינה ולסייע בצמצום הגירעון, ללא צורך בהעלאת מיסים רוחביים הפוגעים בכלל הצרכנים - דוגמת העלאת מע"מ או שינוי מדרגות מס הכנסה.
מנגד, גורמים בענף הנדל"ן מזהירים כי אם המס יוטל גם על מלאי עסקי של קבלנים (קרקעות בשלבי תכנון ורישוי), הקבלנים יגַלגלו את עלות המס הנוספת אל מחיר הדירה הסופי, מה שעלול להוביל להתייקרות נוספת של הדירות החדשות.
במהלך פאנל הפתיחה ושיח 1:1 שנערך בכנס המסים השנתי של לשכת יועצי המס באילת, בהשתתפות מאות יועצי מס ועובדי רשות המסים, התייחס מנהל רשות המסים, עו"ד שי אהרונוביץ', להיערכות המדינה לקראת התקציבים הבאים ולחיפוש אחר מקורות הכנסה חלופיים שלא יכבידו על כלל הציבור.
אהרונוביץ' ציין כי שנות התקציב 2027-2028 צפויות להיות מאתגרות במיוחד, וכי רשות המסים, יחד עם הכלכלן הראשי ואגף התקציבים במשרד האוצר, מכינות תוכניות מבעוד מועד כדי שמיסוי עתידי ייעשה בצורה חכמה ומחושבת. כחלק מבחינת הפתרונות, חשף מנהל רשות המסים כי נבחנת האפשרות להחזיר את מס הרכוש על מקרקעין, תוך שהוא מביע ביקורת חריפה על ביטולו בעבר:
"אמרתם 'לנער את האבק' - לדעתי הביטול של מס רכוש בשנות ה-2000 היה עוול, חבורה של אינטרסנטים בזמנו ביטלה מס טוב. אם לא נחשוב על פתרונות נהיה מול שוקת שבורה ואז יצטרכו להעלות את המע"מ באחוז ועוד אחוז מס שולי, מדרגות וכולי. אז מנסים לחשוב בצורה מקורית ולמצוא פתרונות שלא יכבידו על כלל הציבור".
עוד ב-
אהרונוביץ' הדגיש כי המטרה היא להציג לשר האוצר ולממשלה תוכנית מיסוי מקיפה ומגובשת, שתמנע צעדים דרסטיים שעלולים לפגוע בצמיחה במשק: "אף אחד לא אוהב מיסים אבל יש דברים שפחות פוגעים בצמיחה, ולכן אנחנו רוצים לחפש את זה. יש עבודה מאוד אינטנסיבית במשרד האוצר יחד עם אגף תקציבים, מנסים להביא חוברת הצעות לשים לשר האוצר... המטרה לשים אותם לממשלה ולשר האוצר הבא על השולחן כדי להימנע מצעדים היסטריים כמו להעלות מיסים או קיצוצים".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



