נדל"ן ותשתיות

בכירי הנדל"ן: "ממשלה חזקה תדע לתת אופק לשוק"

בכירי ענף הנדל"ן מגיבים לנתונים הדרמטיים שפרסם הלמ"ס שמעידים על ירידה של 24% במכירת דירות. שמאי המקרקעין ירון ספקטור: "הביקושים לדירות לא נעלמו, הם כרגע פשוט עצורים, וכשהם יתפרצו לא מן הנמנע שנראה זינוק מחודש", עו"ד זיו כספי: "ההאטה משקפת את חוסר הוודאות של הרוכשים"
מערכת ice |  13
נדל"ן בישראל (צילום פלאש 90/ יוסי אלוני, pixabay)
בכירי ענף הנדל"ן מגיבים לנתונים הדרמטיים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיהם בחודש ספטמבר 2022 הכמות המבוקשת של דירות חדשות עמדה על כ-4,140 דירות. נתוני המגמה מראים כי חלה ירידה של 2.4% לעומת החודש הקודם. כמו כן, בשלושת החודשים יולי-ספטמבר 2022 נמכרו כ-8,380 דירות חדשות, ירידה של 24.3% לעומת הרבעון הקודם. 19.4% מהדירות נמכרו בסבסוד ממשלתי.
שמאי המקרקעין ירון ספקטור, בעלים ומנכ"ל משרד ירון ספקטור שמאות מקרקעין: "הירידה במכירת הדירות החדשות המשתקפת בנתוני הלמ"ס, מצביעה על כך ששוק הנדל"ן הישראלי הגיע כבר לקצה שלו, ולכן יש ירידה בכמות העסקאות ולהערכתי מגמת ההאטה תימשך גם בחודשים הקרובים. נראה כי רוכשי הדירות יושבים על הגדר ומחכים עם הרכישה בניסיון להבין לאן הולך השוק. זאת על רקע העלאות הריבית החדות, הצפי להעלאות נוספות, והזינוק החד במחירי הדירות בשנה האחרונה. כבר אין הסתערות על דירות כמו שהייתה ב-2021 ובמחצית הראשונה השנה, בעיקר לאור חוסר הוודאות שבה נמצאים הרוכשים. אחרי שזאת נאמר, ראוי לציין כי הביקושים לדירות לא נעלמו, הם כרגע פשוט עצורים בשל הסיבות הנ"ל, וכשהם יתפרצו לא מן הנמנע שנראה זינוק מחודש בעסקאות ובהתאם במחירי הדירות במיוחד אם היצע הקרקעות לבניה למגורים לא יגדל".
"מבדיקה שערכנו במשרד עולה כי כמות יחידות הדיור ששווקו על ידי המדינה במכרזי קרקעות ב-2021 וב-2022 עד כה, הינה כמות נמוכה בהרבה מזו שהמדינה עצמה הבטיחה. בעוד שלשנת 2021 המדינה הבטיחה שיווק קרקעות לכ-100 אלף דירות, בפועל היא שיווקה רק ל-56 אלף יחידות; בשנת 2022 היא הבטיחה שיווק ל-80-90 אלף יחידות, ובפועל שיווקה רק 35 אלף יח"ד. כמות כזו בכמעט שנתיים לא תספיק אפילו להדביק את הגידול הדמוגרפי, שלא לדבר על הביקושים לדירות שעולים מדי שנה".

 ירון ספקטור (יח"צ)
עו"ד זיו כספי, מייסד ושותף משרד עורכי הדין גינדי כספי ושות׳: "גם בחודש ספטמבר הלמ"ס מדווחת על ירידה במכירת הדירות החדשות, מגמת ההאטה משקפת בעיקר את חוסר הוודאות של הרוכשים, את החשש מהאטה עולמית וארצית, את החשש מנטל הריבית העולה ואת אבדן האמון ביכולת הממשלה להשפיע משמעותית על השוק. בחודשים האחרונים חווינו ישיבה על הגדר של רוכשים, ירידה בכמות העסקאות וגם בהתחלות הבנייה, דילמות של יזמים האם להשקיע כספים בפרויקטים, ולכל זאת נוכח חוסר תגובה ראויה מצד המדינה. בסופו של דבר, הביקושים אמנם כבושים אך הנם גבוהים, הצורך קיים ואני מאמין שבהכוונה נכונה של ממשלה חזקה בצד קבינט דיור ממשי  יידע השוק לצאת גם מהתקופה הזו. אני מאמין כי הממשלה החדשה שתורכב ושר השיכון החדש יידעו לתת יציבות ואופק לשוק הנדל"ן לטווח הזמן הבינוני והארוך".

עו"ד זיו כספי (סם יצחקוב)
תגובות לכתבה(13):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    לא מעוניינים בדירות במחירים מופרכים ומפלצתיים.
    אבי 11/2022/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הקבלנים והמתווכים רודפי הבצע פועלים באופן נמרץ ואינטרסנטי לניפוח מחירים מפלצתי. לכן אין עיסקאות. ציבור הקונים הפוטנציאליים לא אידיוט.
    סגור
  • 11.
    ברור... ריבית שקפצה מכמעט 0 אחוז ל5 ומחירי הדירות רק יע
    אמיר 11/2022/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתם לא באמת מצפים ממי שמוכר נדלן שיגיד שהנדלן יורד לא? גם עם כל המניפולציות שעושים, המחירים בישראל ירדו. ככה הכלכלה מתנהגת, הריבית עולה, הביקוש לדיור יורד (ביקוש = רצון + יכולת) וככה ההיצע עולה על הביקוש
    סגור
  • 10.
    להפסיק לקנות
    פוצ'י 11/2022/15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הפסיקו לקנות דירות במחירים מופקעים, ותראו שתוך חצי שנה עד שנה מקסימום, המחירים ירדו. אם תתאפקו שנה וחצי עד שנתיים, נגיע למחירי דירות כמו באירופה.
    סגור
  • 9.
    בכל העולם ירד 30 אחוז
    ככ 11/2022/15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    זה לא שהם לא מבינים הם מפמפמים עליית מחירים כמו כל התקשורת המושחטת
    סגור
  • 8.
    כשהמחירים ירדו דברו איתנו
    אור 11/2022/15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לטבע אין בעבור תאוות הבצע שלנו . ברור שתהיה קריסה בסוף .
    סגור
  • טען עוד
  • 7.
    עו"ד ושמאי בלי טיפת שכל במוח.
    איש נדלן 11/2022/15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מיתון עמוק מוביל לירידת מחיר. הסיבה אינה נעוצה במחירי הנדלן -לאנשים במיתון לא יהיה כסף לקנות במכולת. אלא שרפי השכל האלו אינם חושבים טיפה קדימה. כבר כעת יש חוסר עצום בדירות לעומת הביקוש. הקבלנים בגלל המצב אינם מתחילים בבניה חדשה והמנהל משווק טיפין טיפין את קרקעותיו במכרזים חזיריים ומופקעים ואינו מציף את השוק בכדי לגרום להוזלת הקרקע. מכאן ניתן להבין בקלות ( גם רפי שכל אמורים להבין) כי לטווח הארוך ועם היציאה מגל המיתון עליות המחירים תהיינה קיצוניות להחרידוחוסר הדירות ילך ויקצין. כדאי מאוד שרפי השכל ירשמו לפניהם את התחזית שלי : דירות ארבעה חדרים בתל אביב יטפסו למחיר הנע בין 8-10 מיליון ש"ח. זו תהיה התוצאה של הקפאון בטווח הארוך.
    סגור
  • 6.
    יש מספיק דירות.אין מחסור.זה כל הסיפור.
    איל 11/2022/15
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כל אחד הפך למשקיע בשקל וקנהדירה נוספת להשקעה. יש מספיק דירות לכולם. תראו גמהדירות ריקות עומדות בתל אביב, עפולה באר שבע ועוד
    סגור
  • 5.
    נתונים נכונים מסקנות שגויות
    רוני 11/2022/15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל עיר בארץ זה שוק שונה.. ירידת מחירים רק באזורי הדרום ותל אביב כל היתר ללא ירידת מחיר.. ובל נשכח את העלייה המתגברת מרוסיה אוקראינה אז אולי יש ירידות במכירות אבל שום כלום ברמת המחירים
    סגור
  • 4.
    על הגדר
    שמוליק 11/2022/15
    הגב לתגובה זו
    2 1
    זאת ההצעה שלי לרוכשים, לא למהר לקנות במחירים של היום שהם גבוהים ומושפעים בעיקר ממשקיעים ולא זוגות צעירים
    סגור
  • 3.
    כתבה מיותרת
    שטויות 11/2022/14
    הגב לתגובה זו
    10 0
    לכל מוצר, יש בסוף מחיר שלא פוגש יכולת של הקונה. השכר במשק לא עלה באופן מהותי, יש גבול לכמה יכול משק בית לשלם הון עצמי ומשכנתא, והגבול הזה אינו ״כל סכום״ בו נוקב הקבלן
    סגור
  • 2.
    הבוחשים בדירות
    יאללה 11/2022/14
    הגב לתגובה זו
    3 2
    נמאס מהקמפיינים המתוזמרים של האינטרסנטים! מחירי הדירות הולכים לרדת בגדול וכל המשק יתהפך! ואם הגאונים יפסיקו לתת אשראי לבנקים בתמורה לאחוז וחצי שנתי זה גם יקרה מהר יותר!
    סגור
  • 1.
    מחירי הדירות
    אייל 11/2022/14
    הגב לתגובה זו
    7 13
    אתם סתם מבלבלים את המוח ולא מבינים כלום בנדלן בטח שלא רק שסוף סוף התפטרנו מהממשלה הארורה הזאת עכשיו לפחות יש וודאות וחזר הביטחון לציבור
    סגור
  • ביטחון.
    דני. 11/2022/16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הביטחון שחזר זה בטחון לחרדים שימשיכו לחלוב אותנו.
    סגור