כסף וצרכנות
איך הטכנולוגיה הפכה מאיום לבעלת ברית של הקניונים?
עולם הקמעונאות משתנה ללא הרף. ממוצע השהייה בקניונים בישראל ב-2025 הצטמצם לכ-60-70 דקות בלבד. הנתונים הללו לא משקרים. הירידה הדרמטית הזו, של עשרות אחוזים, היא סימפטום של שינוי עמוק בהתנהגות הצרכנים. במקום לבלות שעות ארוכות, הלקוחות מגיעים, מבצעים את רכישותיהם, וממשיכים הלאה. מה הפיתרון? | טור
אם נבחן את הקניון המסורתי, נגלה שהזמן לא עמד במקומו. רק ב-2009, ממוצע השהייה בקניונים בישראל עמד על כשעתיים. ב-2015 הוא כבר ירד לשעה וחצי, והיום, ב-2025, הוא מצטמצם לכ-60-70 דקות בלבד.
הנתונים הללו לא משקרים. הירידה הדרמטית הזו, של עשרות אחוזים, היא סימפטום של שינוי עמוק בהתנהגות הצרכנים. במקום לבלות שעות ארוכות, הלקוחות מגיעים, מבצעים את רכישותיהם, וממשיכים הלאה.
הסיבה לכך ברורה: הטכנולוגיה. היא הפכה את חיינו ליעילים יותר, והקשב שלנו מופנה לערוצים רבים. כשהכול נגיש במרחק הקלקה, זמן הופך למשאב יקר יותר. הצרכנים התרגלו לקצב מהיר, והצורך בשיטוט אקראי, שבעבר היה חלק בלתי נפרד מחוויית הקניון, הולך ונעלם.
במקביל, שוק הקניות המקוונות החל להשתלט, והאיומים על הקניונים היו מוחשיים. ענקיות כמו שיין ועלי אקספרס, עם היצע אופנה עצום ומחירים חסרי תקדים, איימו למוטט את אחד מעמודי התווך של הקניונים בישראל - חנויות האופנה. רבים חזו את מותו של הקניון הפיזי, תרחיש שנדמה היה בלתי נמנע.
אבל הקניונים לא נשארו מאחור. הם הבינו שאי אפשר להילחם בקידמה, אלא צריך לרתום אותה. האיום הפך להזדמנות. במקום להתחרות חזיתית באונליין, הקניונים החלו לשלב טכנולוגיה מתקדמת כדי להחזיר את הרלוונטיות ולייצר חוויה מותאמת אישית. הם התחילו להשתמש בכלי דאטה וביג דאטה כדי לנתח את התנהגות הצרכנים, ללמוד על דפוסי הרכישה שלהם, ולזהות את המסלולים שבהם הם בוחרים. כל פיסת מידע כזו נותנת לקניון יתרון תחרותי עצום.
"קניון אינו רק מקום לקניות, אלא גם מרכז של חוויה"
באמצעות ניתוחים מתקדמים, הקניון יכול להציע הצעות מכר מותאמות אישית, להציג פרסומים רלוונטיים, ובכך להפוך את הקנייה ליעילה ומהנה יותר. העתיד, שחלקו כבר כאן, צופן בחובו יכולת לנתח את הלקוח ברמה אישית עוד יותר, לזהות את משך השהייה בכל חנות, ואף לחזות אילו מוצרים יעניינו אותו.
השינוי הגדול לא התבטא רק בטכנולוגיה, אלא גם בהבנה שקניון אינו רק מקום לקניות, אלא גם מרכז של חוויה. ככל שקצב החיים מתגבר, הצורך בהפוגה ובבידור גדל. הקניונים החלו להשקיע יותר ויותר בפעילויות תרבותיות, בבתי קולנוע, במתחמי מזון רחבים עם מגוון קולינרי, ובאירועים שמושכים קהל לשהייה ממושכת. הוספת מתקני בילוי ופנאי, כגון פארקי שעשועים, חדרי בריחה או מתחמי משחק לילדים, הופכת את הקניון למקום בילוי לכל המשפחה. במקום להתייחס לזמן המקוצר כאיום, הקניונים החלו למלא אותו בתוכן. כך, גם אם הלקוח מבלה פחות זמן בקניות נטו, הוא מבלה יותר זמן במתחם הקניון כולו, מה שמגדיל את הסיכוי שיבצע רכישות לא מתוכננות.
אם כן, מה שנראה היה כ-"אויב הגדול" של הקניונים - הטכנולוגיה - הפך לכלי העוצמתי ביותר שלהם. במקום להיאבק בקניות המקוונות, הם לקחו את הכלים שאיפשרו אותן ואימצו אותם. התוצאה היא קניון מותאם אישית, חכם ומזמין, שיודע להציע לכל לקוח בדיוק את מה שהוא צריך. במקום להפוך למקום מיושן, הקניון הופך למרחב דינמי, המשלב את הטוב משני העולמות: את החוויה הפיזית והאינטראקציה האנושית עם היעילות וההתאמה האישית שמציעה הטכנולוגיה.
הטכנולוגיה מאפשרת לנו להכיר ולהבין את הצרכן בזכות הטכנולוגיה אנחנו יכולים להנגיש חוויה עם קנייה ולפשט תהליכים מורכבים ולהקל על הצרכן. במילים אחרות - הקניון הפך את האויב לחבר, וכעת הוא מגיע חזק ומותאם יותר מתמיד.
הכותב: יניב פיינשניידר, מנכ"ל קניוני שבעת הכוכבים ומומחה לחדשנות קמעונאית
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה


