כסף וצרכנות
מנכ"ל קשת טעמים: "אין באמת מחסור בחלב"
בריאיון פתוח טוען קינן ממן, מנכ״ל קשת טעמים: ״אין באמת מחסור", הפתרונות צריכים להגיע ממי שאחראי, אבל הכול נופל עלינו", על הירידה בקניות ברשתות המזון ועוד I ריאיון
תקופה ארוכה אנו מסקרים את המחסור בחלב, כמו שפרסמנו על כך לראשונה. חלק מרשתות המזון מדווחות על מדפים ריקים, בעיקר בשעות הערב. בעקבות כך, החששות גוברים בעיקר לקראת החגים מהחשש במחסור אקוטי בחלב הטרי ואי סיפוק המוצר כלל לצרכנים. בריאיון פתוח מספר לנו, קינן ממן מנכ"ל רשת 'קשת טעמים', על כך 'שאין באמת מחסור', מי לדעתו כן אמור לתת את הפתרונות לגיבוי החלב' ולמה הם לא עושים זאת עד כה ('זה נופל על רשתות המזון'), על הירידה בקניות ברשתות המזון עוד.
כמה המחסור בחלב חמור?
"כרגע, ברגעים האלה שאנחנו מדברים, אין מחסור בחלב. צריך להבין שיש כאן שתי בעיות. הבעיה הראשונה, היא קושי ביכולת הייצור של תנובה ושל שטראוס. הם הודיעו לנו שלא יוכלו לעמוד בקיבולת הכללית שנדרשת לקראת החגים. אבל קיימת בעיה נוספת, חמורה יותר, והיא שאנחנו נכנסים לתקופה של שבת–חג–שבת–חג. המשמעות היא מחסור בימי עבודה. גם אם היו ערוכים לייצור, יש פשוט מעט מאוד ימי עבודה ומעט מאוד ימי אספקה. כתוצאה מכך, אי אפשר להבטיח שלא יהיו מחסורים. אנחנו לא יודעים, אנחנו לא נביאים. ככל הנראה, הכינו אותנו לאפשרות של מחסור, בעיקר בחלב ואולי גם מעט בשמנת. אני חושב שהתשובות המקצועיות צריכות להינתן על ידי תנובה, שטראוס וטרה, הן הספקיות, והן אמורות לספק את המידע המדויק".
"כרגע, ברגעים האלה שאנחנו מדברים, אין מחסור בחלב. צריך להבין שיש כאן שתי בעיות. הבעיה הראשונה, היא קושי ביכולת הייצור של תנובה ושל שטראוס. הם הודיעו לנו שלא יוכלו לעמוד בקיבולת הכללית שנדרשת לקראת החגים. אבל קיימת בעיה נוספת, חמורה יותר, והיא שאנחנו נכנסים לתקופה של שבת–חג–שבת–חג. המשמעות היא מחסור בימי עבודה. גם אם היו ערוכים לייצור, יש פשוט מעט מאוד ימי עבודה ומעט מאוד ימי אספקה. כתוצאה מכך, אי אפשר להבטיח שלא יהיו מחסורים. אנחנו לא יודעים, אנחנו לא נביאים. ככל הנראה, הכינו אותנו לאפשרות של מחסור, בעיקר בחלב ואולי גם מעט בשמנת. אני חושב שהתשובות המקצועיות צריכות להינתן על ידי תנובה, שטראוס וטרה, הן הספקיות, והן אמורות לספק את המידע המדויק".
איך אתם נערכים?
"ראשית, אנחנו עובדים עם מספר מחלבות נוספות ולא רק עם הגדולות, במטרה לספק את הביקושים על ידי קבלת סחורה ממגוון רחב ככל האפשר. בנוסף, אנו בוחנים את האפשרות לייבוא חלב מחו"ל, כחלק מהיערכות לעונת החורף. עם זאת, קשה להעריך במדויק כיצד המצב יתבטא בשטח. מצד אחד יש הרגעה שמצב האספקה יהיה תקין והמחסור לא יורגש, אך מצד שני יש צורך להיות מוכנים לכך שהמצב אכן יופיע על המדפים.
"ראשית, אנחנו עובדים עם מספר מחלבות נוספות ולא רק עם הגדולות, במטרה לספק את הביקושים על ידי קבלת סחורה ממגוון רחב ככל האפשר. בנוסף, אנו בוחנים את האפשרות לייבוא חלב מחו"ל, כחלק מהיערכות לעונת החורף. עם זאת, קשה להעריך במדויק כיצד המצב יתבטא בשטח. מצד אחד יש הרגעה שמצב האספקה יהיה תקין והמחסור לא יורגש, אך מצד שני יש צורך להיות מוכנים לכך שהמצב אכן יופיע על המדפים.
בנוסף, יש לנו תכניות חירום הכוללות הגדלת הזמנות וגיבוי מלאי, כולל עבודה עם מחלבות שהיקף הפעילות שלנו איתן עד כה היה מוגבל. לבסוף, אנו בודקים אופציות לייבוא חריג לישראל, אך כרגע התהליך מורכב בשל תנודות בשוק האירופי והמחירים המשתנים כל הזמן. מעבר לכך, מדובר בחלב אמיתי, והיבוא לא תמיד מצליח למלא במלואו את הפער הקיים".
אז מה אתם עושים?
"אין לי בשורות חדשות בנושא זה. אנחנו מודעים לכל הבעיות ופועלים לטפל בהן באופן שוטף. אנחנו ממשיכים לבדוק אפשרויות נוספות. מה שברור הוא שהמענה לסיטואציה הזו צריך להיות ברמה המדינתית, ולא להשאיר אותנו, הקמעונאים, להתמודד עם מציאות של “שוקת שבורה”.
"אין לי בשורות חדשות בנושא זה. אנחנו מודעים לכל הבעיות ופועלים לטפל בהן באופן שוטף. אנחנו ממשיכים לבדוק אפשרויות נוספות. מה שברור הוא שהמענה לסיטואציה הזו צריך להיות ברמה המדינתית, ולא להשאיר אותנו, הקמעונאים, להתמודד עם מציאות של “שוקת שבורה”.
בנוסף אומר ממן ומוסיף "לעיתים יש חוסר אחידות באספקה מצד הספקים הגדולים. כלומר, הזמנות מגיעות חלקית, מה שהופך את התכנון למורכב וקשה. כקמעונאים, אנחנו מתמודדים עם סיטואציה שבה לא ניתן להשפיע על הייצור, וכל מה שמגיע אלינו נכנס למדפים ומוצע למכירה באופן מלא".
אבל אם אתה אומר שבעצם אין באמת כזה מחסור, אז למה בעצם לחשוב על יבוא?
"לימים הקרובים לא צפוי מחסור. אבל אנחנו נכנסים לחודש של חגים, ובמהלך החודש הזה יש מעט מאוד ימי עבודה. מצד שני, יש גם קניות מוגברות. אלה שתי כוחות שפועלים לכיוונים מנוגדים: מצד אחד, פחות ימי עבודה, מה שאומר שקשה יותר לייצר, כי רוב העובדים בחופש. מצד שני, הציבור קונה יותר. זה מייצר מצב שעלול לגרום לחוסרים. זה די ברור".
"לימים הקרובים לא צפוי מחסור. אבל אנחנו נכנסים לחודש של חגים, ובמהלך החודש הזה יש מעט מאוד ימי עבודה. מצד שני, יש גם קניות מוגברות. אלה שתי כוחות שפועלים לכיוונים מנוגדים: מצד אחד, פחות ימי עבודה, מה שאומר שקשה יותר לייצר, כי רוב העובדים בחופש. מצד שני, הציבור קונה יותר. זה מייצר מצב שעלול לגרום לחוסרים. זה די ברור".
אוקיי, אבל ייבוא יגיע מן הסתם רק אחרי החגים, לא?
"אנחנו מחפשים פתרונות גם לטווח הביניים. כרגע, אין לי בשורה בנושא הזה. אבל גם אם בחגים הקרובים כן יורגש מחסור, אנחנו מפיקים לקחים. בחגים הבאים נצטרך להתמודד עם אותה סיטואציה, ולכן כבר עכשיו בודקים אופציות נוספות, כולל יבוא ולא רק רכישה מקומית".
"אנחנו מחפשים פתרונות גם לטווח הביניים. כרגע, אין לי בשורה בנושא הזה. אבל גם אם בחגים הקרובים כן יורגש מחסור, אנחנו מפיקים לקחים. בחגים הבאים נצטרך להתמודד עם אותה סיטואציה, ולכן כבר עכשיו בודקים אופציות נוספות, כולל יבוא ולא רק רכישה מקומית".
אבל המדינה כן נתנה אישור ליבוא חלב מחסה לתקופה של חצי שנה. זה לא פתרון מספק?
"כרגע יש גם מחסור באירופה, ועד שבכלל דנו פה בסיטואציה ובבעיה שעמדה להתרחש עלינו, עבור חלק מהקמעונאים הפתרון הזה כבר פחות רלוונטי".
"כרגע יש גם מחסור באירופה, ועד שבכלל דנו פה בסיטואציה ובבעיה שעמדה להתרחש עלינו, עבור חלק מהקמעונאים הפתרון הזה כבר פחות רלוונטי".
מה כן הפתרון?
"הפתרון קודם, הוא להבין את התמונה הרחבה ולבחון מחדש את כל מה שקרה בשוק החלב. אי אפשר להסתמך אך ורק על יצרנים מקומיים. באופן כללי, צריך להקל על יבוא חלב ומוצריו, ולפתוח את השוק כך שלצרכן תהיה בחירה בין חלב מקומי לחלב מיובא. המהלך הזה יאפשר גם להוריד את העומס מהיצרנים המקומיים וגם לספק מענה רחב יותר לביקושים שעולים. בסופו של דבר, האוכלוסייה בישראל גדלה, אבל קצב הייצור לא תמיד מדביק את הקצב הזה. וכשאנחנו מגיעים לתקופות של עומס כמו חגים, נוצרות נקודות קיצון של חוסר. אם לא נרחיב את אפשרויות האספקה, נמצא את עצמנו שוב ושוב באותן סיטואציות של מחסור".
"הפתרון קודם, הוא להבין את התמונה הרחבה ולבחון מחדש את כל מה שקרה בשוק החלב. אי אפשר להסתמך אך ורק על יצרנים מקומיים. באופן כללי, צריך להקל על יבוא חלב ומוצריו, ולפתוח את השוק כך שלצרכן תהיה בחירה בין חלב מקומי לחלב מיובא. המהלך הזה יאפשר גם להוריד את העומס מהיצרנים המקומיים וגם לספק מענה רחב יותר לביקושים שעולים. בסופו של דבר, האוכלוסייה בישראל גדלה, אבל קצב הייצור לא תמיד מדביק את הקצב הזה. וכשאנחנו מגיעים לתקופות של עומס כמו חגים, נוצרות נקודות קיצון של חוסר. אם לא נרחיב את אפשרויות האספקה, נמצא את עצמנו שוב ושוב באותן סיטואציות של מחסור".
למה לדעתך באמת יש את החוסרים האלה?
"אני לא מבין בתהליכי ייצור חלב. אנחנו מקבלים את מה שתנובה, טרה ושטראוס אומרים לנו כאקסיומה. הם אומרים שצפוי להיות מחסור מסוים ואנחנו מתארגנים בהתאם. אנחנו לא מבינים לעומק את הסיבות. אני אגיד בצורה פשוטה: תנובה מספקת היום, להערכתי, משהו כמו 70% מסך החלב בארץ. אם לתנובה יש בעיות ייצור, אז גם שאר החברות לא מצליחות לעמוד בגידול בביקוש. הן פשוט לא בנויות לזה. לצורך הדוגמה, אם טרה ושטראוס מייצרות יחד את ה-30% הנותרים, ופתאום צריכות להכפיל את הייצור כדי לגשר על הפער, הן לא מסוגלות. לא מבחינת פסי ייצור, לא מבחינת הפצה, לא מבחינת קירור ואחסון. הן לא ערוכות לקצב שכזה. אז כשיש לתנובה בעיה, כל השוק נכנס למעין מצוקה".
"אני לא מבין בתהליכי ייצור חלב. אנחנו מקבלים את מה שתנובה, טרה ושטראוס אומרים לנו כאקסיומה. הם אומרים שצפוי להיות מחסור מסוים ואנחנו מתארגנים בהתאם. אנחנו לא מבינים לעומק את הסיבות. אני אגיד בצורה פשוטה: תנובה מספקת היום, להערכתי, משהו כמו 70% מסך החלב בארץ. אם לתנובה יש בעיות ייצור, אז גם שאר החברות לא מצליחות לעמוד בגידול בביקוש. הן פשוט לא בנויות לזה. לצורך הדוגמה, אם טרה ושטראוס מייצרות יחד את ה-30% הנותרים, ופתאום צריכות להכפיל את הייצור כדי לגשר על הפער, הן לא מסוגלות. לא מבחינת פסי ייצור, לא מבחינת הפצה, לא מבחינת קירור ואחסון. הן לא ערוכות לקצב שכזה. אז כשיש לתנובה בעיה, כל השוק נכנס למעין מצוקה".
למה יש בעיה בתנובה?
"אני לא יודע. זה שאלה שצריך להפנות ליצרנים. אנחנו כקמעונאים בסוף מקבלים את זה כנתון, ומתמודדים עם התוצאה".
"אני לא יודע. זה שאלה שצריך להפנות ליצרנים. אנחנו כקמעונאים בסוף מקבלים את זה כנתון, ומתמודדים עם התוצאה".
למה לא מצליחים עכשיו באמת למצוא פתרון ולסגור את העניין הזה כבר?
"אני חושב שהמדינה שלנו, באופן כללי, עסוקה כבר יותר מדי זמן בענייני ביטחון ומלחמה, וכל השעות הפנויות שלה מוקדשות לכך. הפוקוס של השרים פחות נמצא ביום-יום ביוקר המחיה. אלא בעיקר בענייני ביטחון. לכן, זה תהליך שלוקח זמן. ברגע שמזהים בעיה ומנסים להוציא פתרונות רלוונטיים, הדברים לוקחים זמן להתבשל ולהתממש. כמו שאמרתי, גם פתרון היבוא, יכול להיות שרלוונטי רק לפסח ולא לחגים הנוכחיים.
אם נגיע עד פסח עם מחסור, זו כבר תהיה בעיה אמיתית. אני לא יודע מה יקרה אז, אבל כרגע מבינים שהמחסור הוא נקודתי ומקורו בעיקר במיעוט ימי העבודה בחגים, לצד ביקושים מוגברים. כשיש לך מחסור של 50% מימי עבודה לייצור ולהובלה, אי אפשר לצפות שהכמויות יעמדו בדרישות. זה יוצר מחסור מובנה בימי עבודה. אם היו מוכנות מראש אופציות אלטרנטיביות, כמו יבוא, הרבה קמעונאים כבר היו מצליחים למלא את הפער באמצעות פעולות יבוא שונות. אבל גם כאן יש בירוקרטיה, אישורים של משרד הבריאות ועוד תהליכים שמקשים על הפתרון להתבצע במהירות".
"אני חושב שהמדינה שלנו, באופן כללי, עסוקה כבר יותר מדי זמן בענייני ביטחון ומלחמה, וכל השעות הפנויות שלה מוקדשות לכך. הפוקוס של השרים פחות נמצא ביום-יום ביוקר המחיה. אלא בעיקר בענייני ביטחון. לכן, זה תהליך שלוקח זמן. ברגע שמזהים בעיה ומנסים להוציא פתרונות רלוונטיים, הדברים לוקחים זמן להתבשל ולהתממש. כמו שאמרתי, גם פתרון היבוא, יכול להיות שרלוונטי רק לפסח ולא לחגים הנוכחיים.
אם נגיע עד פסח עם מחסור, זו כבר תהיה בעיה אמיתית. אני לא יודע מה יקרה אז, אבל כרגע מבינים שהמחסור הוא נקודתי ומקורו בעיקר במיעוט ימי העבודה בחגים, לצד ביקושים מוגברים. כשיש לך מחסור של 50% מימי עבודה לייצור ולהובלה, אי אפשר לצפות שהכמויות יעמדו בדרישות. זה יוצר מחסור מובנה בימי עבודה. אם היו מוכנות מראש אופציות אלטרנטיביות, כמו יבוא, הרבה קמעונאים כבר היו מצליחים למלא את הפער באמצעות פעולות יבוא שונות. אבל גם כאן יש בירוקרטיה, אישורים של משרד הבריאות ועוד תהליכים שמקשים על הפתרון להתבצע במהירות".
איך החגים השנה, לעומת שנים קודמות?
"בסוף השבוע האחרון ותחילת השבוע הזה, זו התקופה שבה אמורים להרגיש את חזרת תנועת הקונים. בחודש אוגוסט היה חודש די חלש בכל הקמעונאות. הרבה אנשים היו בחו"ל, אחרים נשארו בבתים, כאילו פרקו עול אחרי התקופה המורכבת עם איראן והחופשות שבוטלו. כל זה יצר האטה במכירות. כעת אנחנו מתחילים להרגיש שתנועת הקונים מתגברת, ואנחנו מאוד מקווים שבחודשים ספטמבר ואוקטובר נראה שיפור ביחס לחודשי הקיץ, שהייתה בו פעילות יחסית חלשה".
"בסוף השבוע האחרון ותחילת השבוע הזה, זו התקופה שבה אמורים להרגיש את חזרת תנועת הקונים. בחודש אוגוסט היה חודש די חלש בכל הקמעונאות. הרבה אנשים היו בחו"ל, אחרים נשארו בבתים, כאילו פרקו עול אחרי התקופה המורכבת עם איראן והחופשות שבוטלו. כל זה יצר האטה במכירות. כעת אנחנו מתחילים להרגיש שתנועת הקונים מתגברת, ואנחנו מאוד מקווים שבחודשים ספטמבר ואוקטובר נראה שיפור ביחס לחודשי הקיץ, שהייתה בו פעילות יחסית חלשה".
אתה מרגיש כבר איזושהי עלייה?
"כן, עכשיו בשבוע האחרון אני רואה תנועה גדולה יותר של קונים, חנויות מלאות יותר. אנשים מתחילים כבר את ההכנות לחגים. אנחנו מצפים שזה יעזור גם בשבוע הקרוב ובהמשך בסוכות ושמחת תורה".
"כן, עכשיו בשבוע האחרון אני רואה תנועה גדולה יותר של קונים, חנויות מלאות יותר. אנשים מתחילים כבר את ההכנות לחגים. אנחנו מצפים שזה יעזור גם בשבוע הקרוב ובהמשך בסוכות ושמחת תורה".
עוד ב-
איך השנה לעומת שנה קודמת?
"כל קמעונאות המזון הרגישו סטגנציה, ובחלק מהחברות לפחות לפי הדו"חות שהם פרסמו הייתה ירידה של אחוזים בודדים. זה די מובן כי, בשנה שעברה השמיים היו סגורים חברות תעופה לא טסו לישראל ולא יצאו מישראל. זה היה מאוד קשה לצאת מהארץ ולנפוש בחו"ל. לכן הרבה אנשים נשארו בארץ וצרכו יותר. בנוסף, היו סגרים ומצבים שונים שבמסגרת המלחמה והאירועים הביטחוניים המון תקופות שלא היו לימודים ואנשים ישבו בבית, וצרכו יותר. השנה זה חברות תעופה חזרו לטוס, אנשים יצאו לנפוש ולבלות בחו"ל, וילדים חזרו למסגרות חינוך. זה באופן טבעי הוריד את הצריכה בכמה פרמטרים. אז בהשוואה של שנה מול שנה, ניכרת סטגנציה או ירידה של אחוזים בודדים בענף, וזה די מוסבר והגיוני כי שנה שעברה הייתה שנה מאוד תנודתית בענף".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.תבקשו מחברת "ארגמן" שיתחילו לייצרלמר קינן ממן 09/2025/27הגב לתגובה זו0 0חלב מהומגן!!! יש להם חלב משובח בטעמו אך כל הקטע שהוא לא מהומגן הופכת אותו ללא פרקטי ביומיום!!!סגור



