השוק

יוליוס בר: הבנק המרכזי האירופי יפחית את הריבית לרמה של 2.25%

המדיניות המסחרית התנודתית של ארה"ב והגישה הפיסקלית הבלתי יציבה אינן מבשרות טובות עבור מעמדם של הדולר ואג"ח הממשלה כ"נכסי חוף מבטחים". על פי ההערכה, הבנק המרכזי האירופי יפחית את הריבית השבוע
מערכת ice | 
יוליוס בר (צילום shutterstock)
לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הבהיר כי הוא יטיל מכסים על ייבוא שבבי מוליכים למחצה בשבוע הבא, כלכלני בנק ניהול העושר "יוליוס בר" טוענים כי המדיניות המסחרית התנודתית של ארה"ב אינה משפיעה לטובה על מעמד הדולר. 
הכלכלן הראשי דייוויד קול והאנליסט דריו מסי מדגישים כי שמירה על אסטרטגיה מאוזנת וללא הימור מהותי על מח"מ (משך חיים ממוצע) נותרה קריטית. בשבוע שעבר נרשמו תנועות יוצאות דופן במיוחד בשוקי האג"ח, כאשר תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח ארוך עלו, הדולר האמריקאי נחלש ומדדי המניות התקשו לייצב את עצמם.
מספר גורמים תרמו לכך ובכלל זה גורמים טכניים כמו פירוק של עסקאות בסיס (basis trade) או מכרז מאתגר לאג"ח לשלוש שנים בתחילת השבוע שעבר שייתכן והעצימו את העלייה בתשואות. 
גם אם מדובר בגורמים טכניים, אירועים כאלה אינם רצויים בסביבה רגישה והם מוסיפים קושי לדינמיקה בשווקים הפיננסיים שהיא ממילא מאתגרת. במבט רחב יותר, התיאבון המשתנה של משקיעים זרים כלפי נכסים דולריים, כולל אג"ח ממשלת ארה"ב, ממשיך לעמוד במוקד. 
נוסף על כך, ההתפתחויות האחרונות מסבכות עוד יותר את מצבו של הפדרל ריזרב, אשר מתמודד עם דילמה של תחזית צמיחה שמתדרדרת במהירות מול ציפיות אינפלציה שנותרות גבוהות מדי. היחלשות רחבת היקף של הדולר האמריקאי דווקא בתקופה שבה פערי הריביות נעים לטובתו, מצביעה גם היא על סדקים בסטטוס של המטבע האמריקאי כנכס חוף מבטחים. 
למרות המדיניות המסחרית התנודתית של ארה"ב והבעיות הטכניות בשוק האג"ח, עולות שאלות בנוגע ליכולת של העמדה הפיסקלית האמריקאית לשרוד לאורך זמן אשר מגבירות את הספקות בנוגע לסטטוס של הדולר האמריקאי כנכס חוף מבטחים, בייחוד על רקע ריביות גבוהות וחוסר צעדים ממשיים לצמצום הגירעון התקציבי.
לסיכום, כרגע קיימים משתנים רבים בלשון המעטה. לכן, מבחינת אסטרטגיית השקעה, חשוב לשמור על גישה מאוזנת בשלב זה, ללא הימור מהותי על מח"מ  ובמיוחד בכל הנוגע לדולר.
מעבר לכך, אג"ח קונצרניות עדיין מהוות מקור לערך בתיקי הניירות ולא רק סיכון. עם זאת, חשוב מאוד לאמץ גישה שקולה.  בתוך שוק האג"ח הקונצרני בתשואה גבוהה בארה"ב, איגרות בדירוג BB (אשר מהוות כ־50% מהמדד) עדיין נראות בעמדה סבירה לעמוד בתנאים הנוכחיים.
בנק המרכזי האירופי (ECB) צפוי להמשיך ולהפחית את הריבית גם השבוע, על רקע האטה באינפלציה בגוש האירו ועלייה באי־הוודאות בזירת הסחר הגלובלית. התחזקות האירו וירידת מחירי הנפט תורמות אף הן להפחתת הלחצים האינפלציוניים. אנו מעריכים כי הבנק המרכזי האירופי ימשיך לנהל מדיניות של בחינה "מפגישה לפגישה" באשר להפחתות נוספות מעבר לפגישה הקרובה.
ההצדקה להפחתת ריבית נוספת מצד ה-EBC הולכת ומתחזקת. תחזיות האינפלציה בגוש האירו נמצאות בירידה מכיוון שההכרזה של ארה"ב על מכסים חדשים פגעה משמעותית בתחזיות הצמיחה. אופייה הבלתי צפוי של המדיניות האמריקאית מוסיף ללחצים השליליים על הצמיחה, כאשר אי־הוודאות בתחום הסחר נמצאת בשיא כל הזמנים. 
במקביל, התחזקות האירו וירידה במחירי הנפט מקטינות את הלחצים האינפלציוניים מבחוץ. יתרה מכך, הסלמה בעימות הסחר בין ארה"ב לסין עם העלאות מכסים דרמטיות בשיעור של 145%+ ו־125%+ בהתאמה, עלולה להוביל לעודף של הסחורות הסיניות המיוצאות לאירופה.  תרחיש זה עלול לייצר לחץ משמעותי לירידת מחירים. בהתאם לכך, אנו צופים כי ה־ECB יפחית את ריבית הפיקדון השבוע ב־25 נקודות בסיס לרמה של 2.25%, בהתאם לציפיות השוק.
מעבר האפשרי למדיניות פיסקלית אקטיבית יותר בגוש האירו מעלה סימני שאלה לגבי יכולת ה-EBC להמשיך במדיניות מוניטרית מרחיבה בטווח הבינוני. סימני שאלה אלא עולים כאשר גרמניה מתכוונת להחליש את מגבלת החוב החוקתית שלה ומתכננת השקעה משמעותית בתשתיות ובתחום הביטחוני בשנים הקרובות. 
עם זאת, אנו סבורים כי ה־ECB ימשיך לגבש את החלטותיו לגבי הפחתות נוספות על בסיס של "מפגישה לפגישה". תוכן השיחות הקואליציונית בגרמניה שהסתכמו לאחרונה מעיד כי הסיכון לסטייה פיסקלית משמעותית נותר נמוך, שכן ההסכם הקואליציוני אינו כולל צעדי חירום.
מנגד, ההסכם כולל רפורמות הקשורות להיצע, שמטרתן להגדיל את היצע העבודה ולהפחית את העומס הבירוקרטי, בין היתר על ידי הרחבת השימוש ב"אישורי פיקציה" (fiction permits), המאפשרים אישור אוטומטי לבקשות שלא נענו במועד.
העובדה כי התמריץ הפיסקלי בהסכם הקואליציוני נותר מוגבל לצד הרפורמות הקשורות בהיצע, מאפשרת ל־ECB להמשיך להפחית ריבית. מצב זה מעלה את הסבירות לכך שריבית הפיקדון תרד מתחת ל־2% במהלך המחצית השנייה של 2025, תרחיש שאנו רואים כריאלי.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה