השוק
בגלל הסירוב של יפן: זה הצעד שטראמפ מאיים לבצע
כלכלני הדויטשה בנק מתייחסים בסקירתם השבועית לחששות הפיסקליים עקב העברת "החוק הגדול והיפהפה", התפטרות אפשרית של שרת האוצר הבריטית - ומה גרם לטראמפ להתעצבן על יפן?
כלכלני הדויטשה בנק מתייחסים בסקירתם השבועית למה שצפוי להיות בשבוע השני של יולי, כשהשווקים נעים בין שינויי מדיניות לבין מתחים גיאופוליטיים. השווקים הפיננסיים נערכים לשבוע תנודתי במיוחד, עם שילוב של מהלכים גיאופוליטיים ונקודות מפנה במדיניות הכלכלית.
המוקד המרכזי הוא מועד ה־9 ביולי, הדד־ליין להטלת מכסים חדשים. השווקים קיבלו עידוד מהסכם הסחר שנחתם בשבוע שעבר עם וייטנאם, שקבע מכס של 20% בלבד, הרבה פחות מהשיעור של 46% שחששו ממנו בתחילה, מה שהפחית חששות לשיבושי שרשרת האספקה.
ממשל טראמפ צופה לחתום על עוד כמה הסכמים לפני הדד־ליין, ונכון לעכשיו מתנהלים מגעים גם עם הודו, בעוד שיתר המדינות צפויות להתמודד עם מכסים מלאים. השווקים שואבים אופטימיות גם מהסרת סעיף 899, המכונה "מס הנקמה", מתוך חוק "One Big Beautiful Bill" שעבר בבית הנבחרים בשבוע שעבר, וכן מנתוני שוק העבודה החזקים.
עם זאת, גל חדש של חששות פיסקליים עשוי להתפרץ בעקבות חבילת ההוצאות והמסים של 4.5 טריליון דולר, שמוסיפה לעומס החוב הלאומי של ארה"ב, שכבר עומד על 36 טריליון דולר.
מכרזי האג"ח הממשלתיים ל-10 שנים ו-30 שנים שיתקיימו השבוע יהוו מבחן חשוב לעניין של המשקיעים בנכסי ארה"ב במיוחד לאחר שבוע תנודתי בשוק האג"ח הבריטי, שבו נרשמה מכירת השיא היומית הגרועה ביותר מאז אוקטובר 2022, עם עלייה בתשואות של 22 נקודות בסיס לרמה של 4.68%. הסיבה: נסיגה של הממשלה מתוכנית לרפורמת רווחה, שיצרה "חור" בתקציב הפיסקלי שלה.
בשל הסיכונים הפיסקליים העולים והתנודתיות הגוברת בשוקי האג"ח העולמיים, מומלץ לנהל באופן פעיל את החשיפה לאורך חיי האג"ח (duration) בתוך תיקי השקעות אסטרטגיים לטווח ארוך.
ארה"ב: המיקוד בפרוטוקולים של הפד
למרות שלא צפויים נתונים כלכליים משמעותיים השבוע בארה"ב, מוקד העניין יהיה ביום שלישי בפרסום מדד העסקים הקטנים (NFIB), שיספק תובנות על הלך הרוח בקרב עסקים קטנים בעקבות ההסכמים הראשונים עם סין ובריטניה.
ביום רביעי יתפרסמו פרוטוקולי ישיבת הפד מיוני, שלאחריה הוחלט להותיר את הריבית בטווח של 4.25%-4.50%. בפרסום עודכן גם תחזית המאקרו (SEP), שכללה צפי לשתי הפחתות ריבית עד סוף 2025 ולהתייצבות הריבית ברמה של 3% בטווח הארוך.
ביום שישי יפורסמו גם נתוני התקציב הפדרלי לחודש יוני. חוק "One Big Beautiful Bill" - שמרחיב את ההקלות במסים שמקודם באינטנסיביות על ידי הנשיא טראמפ, אך עלול להעלות את החוב הלאומי של ארה"ב ולשמור את הגירעון הפדרלי ברמות של 6.5%-7% מהתוצר המקומי הגולמי בשנים הקרובות - כלומר, ללא התקדמות בצמצום הגירעון. מצב זה עלול גם להוביל לעלייה בתשואות האג"ח ארוכות הטווח.
אין פרסום כלכלי משמעותי בארה"ב השבוע, אך מוקד השיח יתמקד בפרוטוקולי הפד ליוני ובנתוני התקציב, בעיקר על רקע חוק המס החדש והשפעותיו האפשריות על החוב והגירעון.
גוש היורו: שבוע שקט מבחינה מקרו־כלכלית
נתוני האינפלציה של גוש היורו בשבוע שעבר הציגו תמונה רגועה יחסית: האינפלציה הכללית עלתה מעט ל-2.0% בשל מחירי אנרגיה גבוהים יותר, אך האינפלציה הליבתית נותרה יציבה על 2.3%. האטה בצמיחה הכלכלית והיחלשות קצב העלייה בשכר בשנה האחרונה תרמו לכך שלחצי האינפלציה נותרו מתונים.
כעת, כששיעור האינפלציה חזר ליעד של הבנק המרכזי האירופי (ECB), התחזיות מצביעות על עצירה זמנית במחזור הפחתות הריבית. פרוטוקולי ישיבת ה־ECB האחרונה מלמדים על מחלוקת בקרב החברים, חלקם תומכים בהשארת הריבית ברמתה הנוכחית.
השבוע צפויים מעט נתונים שיסייעו לקבוע את כיוון הריבית: היום יתפרסמו מדד סנטימנט המשקיעים (Sentix) לחודש יולי ונתוני מכירות הקמעונאות לחודש מאי. עבור סנטימנט המשקיעים, צפויה עלייה מ־0.2 ביוני ל־1.0 ביולי, בעוד שמכירות הקמעונאות צפויות להאט מקצב שנתי של 2.3% באפריל ל־1.4% במאי.
שיעור האינפלציה בגוש היורו הגיע ליעד של 2.0% ביוני. הלחצים האינפלציוניים נחלשים לאור צמיחה מתונה והאטה בשכר, מה שעשוי להשאיר את האינפלציה יציבה בטווח הקצר. אנו צופים הפחתת ריבית אחת בלבד ב־12 החודשים הקרובים מצד ה־ECB.
בריטניה: מחפשים נתונים כלכליים שירגיעו את השווקים
ספקולציות בנוגע להתפטרות אפשרית של שרת האוצר הבריטית רייצ'ל ריבס, שנראתה בוכה בדיון בפרלמנט, הובילו בשבוע שעבר למכירת חיסול בשוק האג"ח הבריטי. ריבס נתפסת כמי שמגינה על כללי התקציב הפיסקלי וככל שתוחלף, גובר החשש לגל חדש של גיוסי חוב. חששות אלו העלו את תשואות האג"ח הממשלתיות בבריטניה.
במקרה של האטה בצמיחה הכלכלית, הכללים הפיסקאליים מגבילים מאוד את מרחב התמרון של הממשלה, מה שעלול להביא לצורך להעלות מסים או לקצץ בהוצאות על מנת לעמוד בכללים. בהתאם לכך, המיקוד השבוע יהיה ביום שישי, אז יתפרסמו נתוני מאי על התוצר החודשי (GDP), התפוקה התעשייתית והיצרנית, פעילות הבנייה ומדד השירותים. כדי להרגיע את משקיעי האג"ח, חשוב שהנתונים הללו לא יפתיעו לרעה.
המצב הפיסקלי השברירי בבריטניה מותיר מעט מאוד מקום לתמריצים כלכליים במקרה של זעזועים שליליים. נתונים כלכליים חזקים עשויים להפחית את חששות המשקיעים.
יפן: דופק מאקרו כלכלי
יפן צפויה לפרסם השבוע שורת אינדיקטורים מקרו־כלכליים. כבר ביום שני יפורסמו נתוני השכר המזומן לחודש מאי. אף ששכר העבודה הנומינלי ביפן ממשיך לעלות, השכר הריאלי נמצא בירידה בשל האינפלציה הגבוהה. מדד המחירים לצרכן (CPI) עמד ביוני על 3.1%, בעיקר עקב עלייה במחירי המזון, ובמיוחד באורז, ונשאר מעל היעד של 2% של הבנק המרכזי היפני (BoJ) כבר כשנתיים.
עם זאת, השווקים מעריכים כי הבנק המרכזי היפני ישמור על הריבית הנוכחית לאורך 2025, שכן הוא רואה את עליית המחירים כזמנית. גם מדד Coincident (שמשקף תפוקת תעשייה, תעסוקה ומכירות קמעונאיות) לחודש מאי יתפרסם ביום שני.
נתוני מאזן הסחר לחודש מאי יתפרסמו ביום שלישי, ויהיו במוקד ההתעניינות על רקע איומו של הנשיא טראמפ להטיל מכסים בגובה 30%-35% על יפן, בשל סירובה לייבא אורז אמריקאי. ביום חמישי יתפרסמו גם נתוני מדד מחירי היצרן (PPI), שצפויים להתמתן לרמה של 2.9% ביוני לעומת 3.2% בחודש הקודם.
עוד ב-
היכולת של יפן לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב תישאר גורם מפתח בתחזית הכלכלית שלה. להערכת דויטשה בנק, הבנק המרכזי היפני יישאר על הגדר עד שתתבהר התמונה בנוגע להסכמי הסחר. אנו צופים שתי העלאות ריבית ב־12 החודשים הקרובים, עם עליית הריבית לרמה של 1% עד יוני 2026.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



