השוק

התרגיל של סין: הורדת הריבית השקטה שמנפחת את בועת האג"ח

הבנק המרכזי בסין מקדם שינוי במדיניות הנזילות, שעשוי להוזיל את עלויות המימון ולחזק את שוק האג"ח. אלא שהמהלך עלול גם להגדיל את המינוף במערכת הפיננסית

מערכת ice | 
הבורסה בסין (צילום shutterstock)
הבנק המרכזי של סין (PBoC) מקדם שינוי במדיניות המוניטרית, שעשוי להשפיע באופן משמעותי על שוק איגרות החוב במדינה. אף שריבית המדיניות הרשמית נותרה ללא שינוי, הבנק מתכוון לשנות את אופן ניהול הנזילות בשווקים ולעבור להסתמכות רבה יותר על ריבית לטווח קצר של לילה אחד. המהלך צפוי להוזיל את עלויות המימון ולעודד השקעות באג"ח ממשלתיות, אך במקביל עלול להגדיל את רמות המינוף ואת הסיכונים במערכת הפיננסית.
מגדלנה טאו (Magdalena Tao), אנליסטית הכנסה קבועה באסיה בבנק ההשקעות יוליוס בר, מסבירה בסקירה כי השינוי המתוכנן מבוסס על החלפת העוגן המרכזי לניהול המדיניות המוניטרית. במקום ריבית הריפו לשבעה ימים, שעומדת כיום על 1.4%, הבנק צפוי להסתמך יותר על ריבית הריפו ההפוכה ללילה אחד, העומדת על 1.25%. המעבר עשוי לשמש למעשה כהקלה מוניטרית, גם ללא הפחתה רשמית של ריבית המדיניות.
המהלך קיבל חיזוק לאחרונה מדבריו של נגיד הבנק המרכזי של סין, פאן גונגשנג (Pan Gongsheng), שאישר בפורום הרחוב הפיננסי בבייג'ינג כי הבנק צפוי להפוך את ריבית הלילה לעוגן מרכזי במדיניותו. השינוי נועד לקרב את שיטת הפעולה של סין לזו הנהוגה בבנקים מרכזיים מובילים בעולם, ובהם הבנק הפדרלי בארה"ב, ולאפשר שליטה מדויקת יותר בתנאי הנזילות בשווקים.
כסף זול מזרים ביקושים לאג"ח
לפי הניתוח של יוליוס בר, מעבר לניהול נזילות המבוסס על ריבית הלילה עשוי להפחית את עלויות האשראי לטווח הקצר ולהפוך את המימון לזול ונגיש יותר. בתנאים כאלה, בנקים ומשקיעים מוסדיים יכולים ללוות כסף בעלות נמוכה יחסית ולהשתמש בו לרכישת איגרות חוב ממשלתיות, המציעות תשואה גבוהה יותר מעלות המימון.
אסטרטגיה זו, המכונה Carry Trade, מבוססת על ניצול הפער בין עלות ההלוואה לתשואה המתקבלת מההשקעה. ככל שעלות המימון יורדת, כך עשויה לגדול הכדאיות של החזקת איגרות חוב באמצעות כסף שנלווה בשוק.
הביקושים המוגברים לאג"ח דוחפים את מחיריהן כלפי מעלה ואת התשואות כלפי מטה. לפי הסקירה, התשואה על איגרות החוב הממשלתיות של סין לעשר שנים ירדה לרמה של כ-1.624%, סמוך לשפל היסטורי. מדובר ברמת תשואה נמוכה משמעותית מזו שנרשמת באיגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב, שבהן התשואות לטווחים ארוכים יותר גבוהות מ-4%.
ביוליוס בר מעריכים כי שינוי אופן ניהול הנזילות עשוי לתמוך בהמשך המגמה, באמצעות שמירה על תנאי נזילות מרחיבים, צמצום התנודתיות והפחתת פרמיית הטווח באיגרות החוב. טאו מסבירה כי ריביות קצרות נמוכות יותר תומכות בשוק האג"ח, משום שהן מפחיתות את שיעורי ההיוון ומגדילות את הערך הנוכחי של תזרימי המזומנים העתידיים.
הסיכון: מינוף גבוה במערכת הפיננסית
לצד התמיכה בשוק האג"ח, המדיניות עשויה להוביל גם להשתטחות של עקום התשואות. כאשר התשואות לטווח הקצר יורדות, משקיעים המעוניינים לשפר את התשואה על תיק ההשקעות עשויים להגדיל את החשיפה לאיגרות חוב לטווחים ארוכים יותר, ובפרט לחמש עד עשר שנים. ביקושים אלה עשויים להוריד גם את התשואות לטווחים הארוכים ולצמצם את עלויות האשראי במשק.
אלא שהתרחבות הפעילות המבוססת על מימון זול עלולה להגדיל את הסיכון הפיננסי. טאו מזהירה כי התנאים החדשים עשויים לעודד גופים פיננסיים ללוות סכומים גדולים יותר כדי לרכוש איגרות חוב, ובכך להגדיל את המינוף במערכת. במצב כזה, שינוי בתנאי השוק או ירידה במחירי האג"ח עלולים להקשות על גופים ממונפים לעמוד בהתחייבויותיהם.
על רקע הסיכונים, ביוליוס בר מעריכים כי הבנק המרכזי הסיני עשוי להידרש לחזק את צעדי ניהול הסיכונים שלו, כדי למנוע הצטברות של סיכונים שעלולה לערער את יציבות השוק.
החשש מפני מינוף יתר עולה גם בקרב גופי מחקר בסין, שלפי המידע שפורסם בנושא מזהירים מפני הסיכונים שנצברו במוסדות פיננסיים בסביבת הריבית הנמוכה. במקביל, הבנק המרכזי פועל להכנת כלי תמיכה למקרה של גל פדיונות פתאומי, במטרה לצמצם את הסיכון להתפתחות מעגל של מכירות, ירידות מחירים ופדיונות נוספים בשוק איגרות החוב.
כך, בעוד שהשינוי במדיניות הנזילות עשוי להעניק לשוק האג"ח הסיני רוח גבית, הוא גם מציב בפני הרשויות אתגר: כיצד ליהנות מיתרונות המימון הזול בלי לאפשר להתרחבות האשראי ולעלייה במינוף להפוך למקור של חוסר יציבות פיננסית.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה