השוק

התיאבון לסיכון: היקף הנפקות האג"ח הלא מדורגות הוכפל

השנה החולפת הייתה השנה של האקוויטי אבל שוק האג"ח רחוק מלהיות שקט ולכן, למרות הירידה בהיקף הנפקות האג"ח נראה שהתיאבון לסיכון (גם בשוק הזה) הולך וגדל
ניצן כהן | 
קורונה והבורסה (צילום unsplash, pixabay)
שנת תשפ"א הייתה השנה של המניות. גל הנפקות האקוויטי תפס את רוב תשומת הלב וזה היה בסך הכל חיובי. תשואות האג"ח נמוכות מידי והפירמות מלאות חוב ולכן הפתרון למצב הזה הוא עיבוי הון ואת זה עושים, על-פי רוב, באמצעות הנפקות אקוויטי וזה אולי המאפיין הגדול של השנה החולפת. אולם שוק האג"ח ממשיך להיות הנתיב המרכזי של הפירמות לגיוס כסף ואחד המשמעותיים ביותר למוסדיים שבהנפקות טובות מסתערים ולוקחים את כל הסחורה, גם אם בתשואות זעומות.
חברת דירוג האשראי מדרוג ניתחה את שוק האג"ח והעלתה שבשנה החולפת הסתכמו הנפקות האג"ח הקונצרני בכ-55 מיליארד שקל, היקף אשר מגלם ירידה של כ-17% ביחס להיקף ההנפקות בשנה העברית התש"פ (66 מיליארד שקל ע.נ), גם בהשוואה לשנת תשע"ט מדובר בהיקף נמוך יחסית (אז הסתכמו היקפי גיוסי האג"ח ב-כ-62 מיליארד שקל).
הירידה בהיקף ההנפקות בשנה העברית החולפת נבעה בעיקר מירידה בהנפקות של סקטור המוסדות הפיננסיים (בנקים, חברות ביטוח וחברות כ. אשראי), שגייסו בשנת התשפ"א כ-4.7 מיליארד שקל ע.נ בלבד, בהשוואה לכ-18.0 מיליארד שקל ע.נ בשנה העברית הקודמת וכ-26.4 מיליארד שקל ע.נ בשנה שלפניה. 
בהתייחס לסקטור העסקי בלבד (ללא מוסדות פיננסיים וללא חברות תשתית ממשלתיות), היקף ההנפקות בשנה העברית תשפ"א הסתכם בכ-47.0 מיליארד שקל ע.נ, בהשוואה לכ-43.0 מיליארד שקל ע.נ בשנה העברית תש"פ  - גידול של כ-9.3%, ובהשוואה לכ-32.8 מיליארד שקל ע.נ בשנה העברית תשע"ט.
בתוך כך, סקטור נדל"ן ובינוי שמר על היקף הנפקות יציב יחסית בשתי השנים העבריות האחרונות (כ-24.8 מיליארד שקל ע.נ בתשפ"א לעומת כ-25.4 מיליארד שקל ע.נ בתש"פ), ואילו הסקטור העסקי שאינו נדל"ן ובינוי רשם עלייה נאה בהיקף הגיוסים לכ-22 מיליארד שקל ע.נ בהשוואה לכ-17.7 מיליארד שקל ע.נ בשנה העברית הקודמת – גידול של כ-26%.
העלייה בהיקף הנפקות בסקטור העסקי שאינו נדל"ן ובינוי נבעה מהרחבת מגוון המנפיקים, ובעיקר מגידול בהנפקות בקרב חברות אנרגיה, דלקים וזיקוק וכן בקרב חברות החזקה, שקוזזה באופן חלקי בירידה בהנפקות בסקטור התעשייה היצרנית. חלקו של סקטור נדל"ן ובינוי בהנפקות הסקטור העסקי רשם ירידה בשנה האחרונה לשיעור של כ-53%, בהשוואה לשיעור של כ-59% בשנה העברית הקודמת ושיעור של 63% בשנה שקדמה לה, זאת בעיקר בשל הגידול בחלקם של הסקטורים העסקיים שאינם נדל"ן ובינוי.
נתון מעניין שעולה מהניתוח של מדרוג מגלה כי התיאבון של המשקיעים לסיכון עלה בשנה החולפת עם שיעור גבוה יותר של הנפקות בדירוגים נמוכים יחסית ובהנפקות שאינן מדורגות.
בניטרול הנפקות של מוסדות פיננסיים, חלקן של ההנפקות בדירוגים גבוהים שבקבוצת Aa.il ומעלה עמד בשנת תשפ"א על 39.1% מסך הערך הנקוב שהונפק, זאת בהשוואה לכ-64.2% בשנה העברית תש"פ. חלקן של ההנפקות שאינן מדורגות הסתכם בכ-11.2% בהשוואה לכ-5.2% בשנה העברית הקודמת וכ-8.4% בשנה העברית שקדמה לה. שינוי זה בתמהיל פרופיל סיכון האשראי הושפע גם מההשפעה השלילית של משבר מגיפת הקורונה על הנגישות לשוק ההון של מנפיקים בדירוגים נמוכים שקיבל ביטוי בעיקר בשנת תש"פ.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה