השוק

"ייצור מקומי של פחות מ-75% מהצריכה - יסכן את המלאים בישראל"

אגוד תעשיית המזון פנה ליו"ר ועדת הכלכלה כדי לקיים דיון חירום במסגרתו יקבעו יעדים לייצור בישראל של 75% מצריכת המזון; באגוד תעשיית המזון אומרים שללא יעד כזה, הביטחון התזונתי בישראל בתקופות חירום יפגע
ניצן כהן | 
פירות וירקות במבצע (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל, shutterstock)

המלחמה שפרצה בתחילת חודש אוקטובר וההתפתחויות שלה שכוללות בין היתר את האיום החותי'י על חופש השיט בתעלת סואץ מביא היום את אגוד תעשיית המזון שבהתאחדות התעשיינים לדרוש דיון חירום בוועדת הכלכלה, במסגרתו תוצג הטענה לפיה ללא ייצור מקומי של לפחות 75% מהצריכה הישראלית, הרי שבימי חירום ביטחון המזון של ישראל יהיה בסכנה.

כאמור, נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, ויו"ר איגוד תעשיות המזון, דודי מנביץ', פנו השבוע ליו"ר ועדת הכלכלה בכנסת, ח"כ דויד ביטן, בבקשה לקיום דיון חירום בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא ביטחון המזון, הבטחת שרשרת האספקה ומלאי החירום של ישראל.
 


מנתוני התאחדות התעשיינים עולה כי בישראל פועלת תעשיית מזון ענפה, יציבה וחזקה, אשר פועלת כסדרה גם כעת, לאחר הפינוי המאסיבי של תושבים מאזורי העימות בצפון ובדרום - אותם אזורים שבהם פועלים כ-90% ממפעלי המזון הישראליים. ולמרות זאת, לאור חיוניותה וחשיבותה של תעשיית המזון מפעלי המזון ממשיכים לפעול, תוך שהם חשופים למטחי טילים מהדרום ומהצפון ורבים מעובדיהם פונו אל אזורים מרוחקים.
 

האיגוד מתריע כי התרחבותה של המלחמה לגזרות נוספות והתמשכותה תקופה ארוכה, לצד היעדר אסטרטגיה ממשלתית סדורה לביטחון המזון המבוססת על התעשיה הישראלית, עלולות להעמיד בסיכון ממשי את יכולתה של מדינת ישראל לספק ביטחון מזון לאזרחיה, לאורך זמן.

לדברי האיגוד, קיים כשל מערכתי במוכנות לתרחישי חירום שונים להבטחת בטחון המזון ורציפות אספקת מוצרי המזון. כך לדוגמא- עד היום לא בוצעה כל התאמה בהיקפי מלאיי החירום לחומרי הגלם לתעשיית המזון ועדכון רשימת מוצרי המזון הנדרשים בחירום, ויתרה מכך מלאיי החירום נשענים כמעט לחלוטין על המגזר הפרטי.
"מדינת ישראל היא מדינה אי, מוקפת אויבים, אשר אינה יכולה להרשות לעצמה להישען על ייבוא מזון בהיקפים משמעותיים. די באשר מתרחש בימים אלו בנמלי ישראל, אשר אמונים על קבלת סחורות, בהן מזון וחומרי גלם, אשר עלולים לסגור את שעריהם בשל איומים ביטחוניים על פעילותם השוטפת או לחילופין אוניות וחברות ספנות אשר החליטו להפסיק הגעתן לנמלי ישראל נוכח איומי החות'ים בתימן", הם אומרים.
"יכולתה של מדינת ישראל להבטיח בימים מאתגרים אלו עבור תושביה אספקת מזון סדירה ורציפה, הינה תולדה של תעשיית מזון וחקלאות ענפות ועצמאיות – כחול לבן, אשר מהוות חלק בלתי נפרד מהביטחון הלאומי של ישראל. כל זאת לא יתקיים אלמלא מעורבות מיידית של המדינה בהבטחת אספקת המזון בשעת חירום ובקביעה כי 75% מהמזון צריך להיות מיוצר בישראל.
"היתרון היחסי של התעשייה המקומית הינה הבטחת זמינות מזון וגמישות ייצור מוצרי מזון ארוזים לאורך חודשים (זאת במקום יבוא מוצרים מוגמרים המספיקים לשבועות אחדים לכל היותר)" אומרים באגוד.
מנהל איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים, אביב חצבני: "תעשיית מזון ישראלית חזקה ויציבה היא חלק מהביטחון הלאומי של ישראל. על מנת שהתעשייה תוכל להמשיך להבטיח אספקת מזון סדירה ורציפה גם בימים מאתגרים אלו, מדינת ישראל חייבת להסדיר את כל סוגיית מלאי החירום, לקבוע רף מינימאלי של ייצור כחול לבן ולעדכן את כמות המזון הנדרש בחירום. אם המדינה לא תעשה זאת - בשעת חירום עלול להיווצר חוסר במזון עבור אזרחי ישראל".
 

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה