בריאות
איך שומרים על תזונה נכונה בפסח? כך תעבירו את החג ללא רגשות אשם
חג החירות מזמן לנו אתגרים תזונתיים ייחודיים אך גם הזדמנויות לשיפור הרגלי האכילה שלנו. מעבר לניקיונות וההכנות המרובות, השינוי החד בהרגלי האכילה (מבחינת סוג המזון ונפח הארוחות) עשוי להשפיע על בריאותנו
מעניין לגלות שדווקא התזונה המסורתית בריאה יותר ממה שחשבנו. המזונות שמתאימים לאכילה בפסח הם אותם המזונות שמומלצים לאכילה לאורך כל השנה; פירות וירקות, אגוזים, שמן זית, ביצים, מוצרי חלב, דגים, הודו ועוף וכן שילוב דגנים מלאים במצה וקטניות לאוכלי קטניות. בעקבות כך, אציג מספר המלצות שיסייעו לכם לעבור את חג הפסח בצורה בריאה ומיטיבה.
לשיפור העיכול ומניעת בעיות, הקפידו על הכללים הבאים:
1- שתייה מרובה לאורך היום: הקפידו על שתיית מים בכמות של 2-2.5 ליטרים לאורך היום. כאשר הינכם נמצאים בחוץ, הקפידו להצטייד בבקבוק מים מלא. כשאתם בבית, שתו 1-2 כוסות מים לפני כל ארוחה. זכרו, משקאות המכילים קפאין/ משקאות ממותקים/ מיצים – אינם נספרים בשתיית המים היומית.
1- שתייה מרובה לאורך היום: הקפידו על שתיית מים בכמות של 2-2.5 ליטרים לאורך היום. כאשר הינכם נמצאים בחוץ, הקפידו להצטייד בבקבוק מים מלא. כשאתם בבית, שתו 1-2 כוסות מים לפני כל ארוחה. זכרו, משקאות המכילים קפאין/ משקאות ממותקים/ מיצים – אינם נספרים בשתיית המים היומית.
2- אכילת ירקות טריים ומבושלים בכל ארוחה: הגישו צלחת סלט טרי בכל אחת מהארוחות לאורך החג, הצטיידו בירקות חתוכים כנשנוש, שלבו את הירקות במרקים, תבשילים או פשטידות. בדרך זו תוכלו להעשיר את התזונה בסיבים תזונתיים שמסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול.
3- הקפידו על מנת פחמימות איכותית עשירה בסיבים תזונתיים בארוחות עיקריות: פלחי תפוח אדמה ובטטה אפויים בתנור עם קליפתם. היעזרו בקמח שקדים כחלופה לקמח מצה בהכנת פשטידות, קמח שקדים עשיר בסיבים תזונתיים וסידן.
הרגלי אכילה נוספים שיסייעו לכם לשמור על איזון תזונתי לאורך החג:
1- הפחיתו שימוש בסוכר ונסו תחליפים: הממתיק סוכרלוז כשר לפסח, בעל מתיקות חזקה, ללא טעם לוואי, מתאים לשימוש בקינוחים ואף בגפילטע פיש. ניתן להמיר בממתיק את כל הסוכר במתכון או להשאיר חצי מכמות הסוכר ולהשלים את החצי הנותר עם סוכרלוז.
1- הפחיתו שימוש בסוכר ונסו תחליפים: הממתיק סוכרלוז כשר לפסח, בעל מתיקות חזקה, ללא טעם לוואי, מתאים לשימוש בקינוחים ואף בגפילטע פיש. ניתן להמיר בממתיק את כל הסוכר במתכון או להשאיר חצי מכמות הסוכר ולהשלים את החצי הנותר עם סוכרלוז.
2- הפחיתו שימוש בשמן: היעזרו בתרסיס שמן להכנת מאכלים מטוגנים. ניתן לרסס היטב את המחבת לפני השימוש לצורך יצירת שכבת שמן אחידה. בכך, ניתן למנוע הדבקות מאכל למחבת, להפחית משמעותית את כמויות השמן ואף לחסוך קלוריות.
בשולחן החג, לצד קינוחים רבים, מומלץ להניח מגש עם מגוון פירות טריים חתוכים. תופתעו לגלות שאחרי אכילה מתבשילי החג הכבדים, רבים ישמחו לדלג על העוגה ויבחרו דווקא בפרי כדי לסיים את הסעודה בצורה קלילה יותר. באופן דומה, גם בחול המועד, היעזרו בפירות טריים כתחליף למתוק. שלבו אותם לצד אגוזים ושקדים טבעיים לשיפור תחושת השובע.
3- שמרו על שגרת אכילה מסודרת לאורך כל ימי החג: השתדלו לאכול מסודר לאורך היום כדי למנוע תחושת רעב בלתי נשלטת בסעודה עצמה ואכילה מכל הבא ליד.
4- הקפידו למלא את הצלחת על פי כלל הצלחת הבריאה: שליש צלחת למנת החלבון, שליש למנת הפחמימה ושליש למנת הירק. הרכיבו צלחת שמשלבת את כל מרכיבי הארוחה המאוזנת. במנה, עליכם לשלב חלבון (עוף/הודו/דג/ בשר או לחלופין ביצה/ גבינה), פחמימה (עדיפות לפחמימות מלאות ומורכבות, וקטניות (לאוכלי קטניות). הגבילו פינוקים ממותקים כמו מצה עם שוקולד או חטיפים לפעם אחת ביום לכל היותר.
5- שמרו על אורח חיים פעיל: מומלץ לצאת להליכות בפארק, לשלב בילוי בחיק הטבע ולבצע פעילות גופנית במהלך ימי החג.
לסיכום, חג הפסח רווי באתגרים תזונתיים אך זו יכולה להיות הזדמנות מצוינת לדאוג לבריאותכם. תכנון ארוחות מראש, שילוב של מזונות מגוונים ושמירה על אורח חיים פעיל, יאפשרו לכם ליהנות מהחג ולסיים אותו בלי תחושת הכבדות.
כותבת הטור היא יולה קמינסקי, דיאטנית קלינית במכון סוכרת ובריאות האישה, רכזת תחום סוכרת במחוז מרכז, מכבי שירותי בריאות.
עוד ב-
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



