בריאות

זהירות: אכילת יתר של דגים עלולה לגרום למחלה קטלנית

מחקר חדש מעלה את הקשר בין אכילת כמות גדולה של דגים לבין התפתחות סרטן העור. וגם: איזה סוג של דג לא נמצא משפיע?
מערכת ice |  3
דגים (צילום פלאש 90)
לדגים יש שם של מאכל בריא שכדאי לאכול, אלא שמחקר חדש מגלה שאכילה רבה מדי יכולה למעשה להגביר את הסיכון לפתח סרטן העור. חוקרים מאוניברסיטת בראון, רוד איילנד, גילו שצריכת יותר מדי דגים מעלה משמעותית את הסיכוי של אדם למלנומה ממאירה - צורה קטלנית של סרטן העור.
"מלנומה היא הסרטן החמישי בשכיחותו בארה"ב והסיכון לפתח מלנומה במהלך החיים הוא אחד מכל 38 עבור אנשים לבנים, אחד מכל 1,000 עבור אנשים שחורים ואחד מכל 167 עבור היספנים. למרות שצריכת הדגים עלתה בארה"ב ובאירופה בעשורים האחרונים, תוצאות מחקרים קודמים שחקרו את הקשר בין צריכת דגים וסיכון למלנומה לא היו עקביות. הממצאים שלנו זיהו קשר הדורש חקירה נוספת", נכתב בהודעה לתקשורת.
 
חוקרים בדקו את צריכת הדגים והסיכון למלנומה של יותר מ-490,000 מבוגרים ברחבי ארצות הברית, עם גיל ממוצע של 62. אנשים אלה השתתפו כולם במחקר התזונה והבריאות של NIH-AARP בין השנים 1995 ל-1996, ודיווחו על התדירות שבה הם אכלו דגים מטוגנים, דגים לא מטוגנים, והכמות שאותה אכלו. לאחר מכן, המחקר עקב אחר מבוגרים אלה במשך 15 שנים נוספות, תוך מעקב אחר כמה מהם פיתחו סרטן עור.
 
במהלך המחקר, 5,034 משתתפים (1.0%) פיתחו מלנומה ממאירה ו-3,284 (0.7%) פיתחו "מלנומה בשלב 0" - תאים לא תקינים בשכבה החיצונית של עורם בלבד. בהשוואה למבוגרים שאכלו כשלושה גרם דגים בכל יום, אנשים שצרכו מעל 42 גרם מדי יום היו בסיכון גבוה ב-22% לפתח מלנומה ממאירה. למשתתפים שצרכו בממוצע 42.8 גרם דגים ליום היה גם סיכון גבוה ב-28 אחוזים לפתח מלנומה שלב 0.
בדג טונה, הצוות מצא שבממוצע מנה של כ-14 גרם טונה בכל יום מעלה הסיכון ב-20% למלנומה ממאירה מאשר לאלו שאוכלים בממוצע רק 0.3 גרם ליום. באופן דומה, לאלו שאכלו 17.8 גרם דגים לא מטוגנים ליום היה סיכון גבוה ב-18 אחוזים לפתח מלנומה וסיכון גבוה ב-25 אחוז למלנומה בשלב 0. עם זאת, צוות המחקר מצא שדג מטוגן לא משפיע משמעותית ולא מעלה את הסיכון, על פי הממצאים שלהם.
 
מהיכן מגיע הקשר בין הדגים להתפתחות המחלה? "אנחנו משערים שאפשר לייחס את הממצאים שלנו למזהמים בדגים, כמו ביפנילים פולי-כלוריים, דיוקסינים, ארסן וכספית. מחקרים קודמים מצאו שצריכת דגים גבוהה יותר קשורה לרמות גבוהות יותר של מזהמים אלו בגוף וזיהתה קשרים בין מזהמים אלו לבין סיכון גבוה יותר לסרטן העור. עם זאת, אנו מציינים שהמחקר שלנו לא חקר את הריכוזים של מזהמים אלה בגופם של המשתתפים ולכן יש צורך במחקר נוסף כדי לאשר את הקשר הזה", אמרו החוקרים.
מחברי המחקר מציינים שהממצאים שלהם הם רק תצפיתיים, כלומר הם לא יכולים לקשר באופן סופי בין אכילת יתר של דגים לעלייה בסיכון לסרטן העור. המחקר גם לא הביא בחשבון גורמים אחרים התורמים למלנומה, כולל צבע שיער, היסטוריה של כוויות שמש והרגלים אחרים הקשורים לשמש.
תגובות לכתבה(3):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    באילו דגים מדובר?
    יעל 06/2022/29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדוע לא צויין אילו דגים אכלו הנבדקים? האם דגי ים? דגי נהר? דגים אשר גדלו בחוות דגים וקיבלו תוספי מזון מלאכותיות ממגדליהם?ואם דגי ים-כבר לפני שנים פורסם כי בריא יותר לאכול דגי ים קטנים, שכן הגדולים בולעים בימי חייהם הרבה יותרמי ים המכילים חומרים שונים המזיקים לנו. לפני שנים רבות פרסמו האמריקאים מחקר שעורר הדים רבים ולפיו הטופו מסרטן. רק מאוחר יותר הסתבר שהשתמשו במחקר זה בטופו אמריקאי מהונדס ולא בטופו טבעי כפי שאוכלים מליונים באסיה. החוקרים חזרו בהם מהתוצאות.
    סגור
  • 2.
    באילו דגים מדובר?
    יעל 06/2022/23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדוע לא צויין אילו דגים אכלו הנבדקים? האם דגי ים? דגי נהר? דגים אשר גדלו בחוות דגים וקיבלו תוספי מזון מלאכותיות ממגדליהם?ואם דגי ים-כבר לפני שנים פורסם כי בריא יותר לאכול דגי ים קטנים, שכן הגדולים בולעים בימי חייהם הרבה יותרמי ים המכילים חומרים שונים המזיקים לנו. לפני שנים רבות פרסמו האמריקאים מחקר שעורר הדים רבים ולפיו הטופו מסרטן. רק מאוחר יותר הסתבר שהשתמשו במחקר זה בטופו אמריקאי מהונדס ולא בטופו טבעי כפי שאוכלים מליונים באסיה. החוקרים חזרו בהם מהתוצאות.
    סגור
  • 1.
    אז איזה דג לא משפיע?? לא הבנתי כלום. (ל"ת)
    תומר 06/2022/14
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור