נדל"ן ותשתיות

"מציעים לממשלה עסקה היסטורית שתפתור את משבר הדיור"

נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו, הציג תוכנית משותפת עם הממשלה והרשויות המקומיות. הדרישות: תוספת של 40 מיליארד שקל לשנה על מנת להגדיל את התשתיות ומניעת צעדי רגולציה בתחום הבנייה עד 2025. המטרה: 100 אלף דירות חדשות בשנה. כל הפרטים 
מערכת ice | 
ראול סרוגו (צילום כפיר סיון)
התאחדות הקבלנים בוני הארץ, הארגון היציג של קבלני הבניין והתשתיות של ישראל חושף תוכנית ל"עסקת חבילה" היסטורית בשוק הדיור והתשתיות הישראלי. ההתאחדות קוראת היום לממשלה ולשלטון המקומי לחתום על העסקה שתאפשר להערכתה לחסל את משבר הדיור והתשתיות בישראל בתוך 5 שנים בלבד.
לטענת התאחדות הקבלנים, לשם הצלחת העסקה יהיה על שלוש הזרועות המובילות את התכנון והבנייה בישראל לשלב ידיים ולהירתם לביצוע תכנית חומש שתאפשר האצה של הבניה והגדלת היצע הדירות.
 
במסיבת עיתונאים שפתחה את כנס התאחדות הקבלנים השנתי באילת מסר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ויו"ר הקרן לעידוד ופתוח ענף הבנייה, ראול סרוגו: "התפיסה שמובילות ממשלות ישראל בזו אחר זו, לפיה, פעולות להפחתת הביקוש לדירות יטפלו במשבר הדיור, צריכה לעבור מהעולם מיד. הדרך לפתרון המשבר היא בהגדלת ההיצע ועצירת עליות מחירי הקרקעות. ההסכם ההיסטורי שאנו מציעים יאפשר לחסל את המשבר הזה תוך מספר שנים. אני קורא לשותפים בממשלה, לכנסת ולשלטון המקומי, שימו בצד את האגו ועזרו לנו למנוע קטסטרופה כלכלית בשנים הבאות".
על פי ההצעה של ההתאחדות, הממשלה תתחייב לשיווק מיידי (עד סוף 2022) של הקרקע המתוכננת במלאי של רשות מקרקעי ישראל של 300 אלף יח״ד עם יעד להשלמת העסקאות מכירת קרקעות להקמת 100 אלף יחידות דיור בכל שנה, בשנים 2023-2025. כמו כן יהיה עליה לבצע תכנון של שלושה מטרופולינים חדשים ולתמרץ בהטבות מס (TAX CREDIT) קבלנים שיבנו התחדשות עירונית בפריפריה. 
 
ההצעה כוללת החלטת ממשלה על הקפאת מחירי הקרקעות של המדינה על ערכי 2019. כמו כן, על ממשלה יהיה למכור את הקרקע ולהטיל היטלי פיתוח על היזמים והקבלנים בפריסת תשלומים של 3 שנים. במסגרת זו, דורשת ההתאחדות מהממשלה לאשר ביצוע "רישוי עצמי" כלומר, הוצאת היתר בניה על ידי אדריכל פרטי לכל סוגי הבניה למגורים, כדי לקצר בשנתיים בממוצע את הבנייה. הקבלנים ידרשו גם להפוך את התכנון של בניינים ל"נפחי "עם חופש בתכנון פנים הבניין וחלוקה לדירות.
עוד על פי התוכנית - תקצה הממשלה 5 מיליארד שקל בשנה לרשויות מקומיות לטובת תשתיות תומכות מגורים, בהתאם לעמידת הרשויות ביעדי אישורי היתרי הבנייה. הסבסוד יהיה בסכום של 50 אלף שקל ליחידת דיור. מדובר בסך הכל בכ-5% בלבד של השקעה חוזרת מההכנסה הצפויה לממשלה מהענף, שתגיע לכ-100 מיליארד שקל בשנה, לאור הזינוק הצפוי בהיקפי הבנייה. במקביל על הממשלה יהיה לתקצב הגדלת תקני כוח אדם ותוספת שכר לצוותי רישוי ברשויות המקומיות. העסקה תכלול התחייבות הממשלה להצמדת כל חוזי הביצוע והתשתית של המדינה משנת 2020 למדדי התשומות השונים לפי תחום הבנייה.
ההתאחדות דורשת כי החבילה תכלול גם רשת ביטחון של הבטחה לרכש דירות על ידי הממשלה אם יהיו כאלה שלא ימכרו – כדי להעבירן לדיור הציבורי ודיור להשכרה ארוכת טווח. כמו כן, דורשת ההתאחדות הבטחה בחקיקה של המשכיות התנאים גם כשמתחלפת ממשלה.
הקבלנים סבורים כי כדי לייצר את התנאים להצלחת התוכנית על הממשלה להגדיל את מספר העובדים הזרים והפלשתינים בענף, בהתאם למודל שקבע הטכניון. כמו כן, הקבלנים דורשים כי הממשלה תגדיל את ההשקעה בתשתיות לרמה שמקובלת במדינות ה-OECD עם תוספת של 40 מיליארד שקל לשנה והגדלת פעילות פרטית בשיטת PPP וכי הממשלה תמנע מצעדי רגולציה החדשים בתחום הבנייה עד לשנת 2025.
 
בהתאחדות אומרים כי צעדים משלימים שנדרשים להצלחת העסקה במשק יהיו אישור חלופת שקד לתמ"א 38 עד לגמר המושב הנוכחי של הכנסת או לחילופין, הארכת תמ״א 38 עד שנת סוף שנת  2025 בהחלטת המועצה הארצית לתכנון ובניה, שתתקבל לא יאוחר מסיום מושב הנוכחי של הכנסת.
הקבלנים יתחייבו להקפיא את המחירים
עסקת חבילה לטיפול במשבר הדיור שמציעה התאחדות הקבלנים בוני הארץ תכלול גם שורת פעולות שלהם יתחייבו קבלני ישראל. הקבלנים שירכשו בשנים הקרובות קרקעות מדינה, כך מסבירים בהתאחדות, יחויבו לעמוד בתנאי עסקת החבילה. לפי הצעת ההתאחדות, הענף יתחייב להגיע להתחלות בניה של 120 אלף יחידות דיור בשנה. הקבלנים יתחייבו למכור דירות לזכאי משרד הבינוי והשיכון במחירי 2019, בתוספת הצמדת רכיבי מדד תשומות הבניה, ללא עלות קרקע. התחייבות זו כפופה על פי הקבלנים להבנה כי לא תקוים בעסקאות התחדשות עירונית וקומבינציה ובכפוף לחקיקה בנושא שתסדיר את אי התחרות בתחום. עוד יתחייבו הקבלנים לקצר את זמני ביצוע הבנייה, בכפוף לחיוב גופים מאשרים את היתרי הבנייה והאכלוס לעמוד בסד זמנים קבוע.
"עסקת החבילה" שמציעה התאחדות הקבלנים בוני הארץ כוללת גם התחייבות של השלטון המקומי לאשר שחובת הרשויות המקומית תהיה לאשר רישוי עצמי לכל סוגי הבניינים. העיריות יצטרכו להגדיל דרמטית את מספר בודקי ומאשרי תוכניות הבנייה והיתרי הבנייה ולעמוד ביעד של היתרים לבניית 100 אלף יחידות דיור בשנה, כנגד אותו תמריץ של 50 אלף שקל לדירה.  למעשה על העיריות יהיה לשחרר מיידית 180 אלף יחידות דיור התקועות כיום בהליכי רישוי להיתר.
פחות מ-60% מהשיווקי הקרקע מגיעים לשוק
"ישבתי לפני חצי שנה בוועדת הכספים והזהרתי, בניגוד לדברי נציגי הממשלה, כי אם יוכבד נטל המס על משקיעים בדירות, אנחנו עומדים לראות עליות מחירים חדות וזינוק בדמי השכירות בכל הארץ ולצערי צדקתי. רק זינוק בהיצע הדירות יביא שינוי. הנפגעים בינתיים הם לפני כל אחד אחר, בני ובנות השכבות החלשות שחלום הדירה וגם חלון הדירה להשכרה במקום בו רצו לגור, מתרחק", מסר נשיא ההתאחדות בכנס.
מנכ"ל ההתאחדות, אמנון מרחב ציין: "הממשלה מבקשת לחייב קבלנים לשלם קנסות על איחור במסירת דירה שלא בשליטתם. אבל הזמן לקבלת היתר הבניה בערים המרכזיות נא כבר בין 26 חודשים עד 50 חודשים. זמן הבניה עצמו ממשיך לזנק בשל העובדה שהמדינה עצמה לא מצליחה לייצר את תוספת העובדים שהיא עצמה קבעה שיש לייצר פה, ואם זה אל מספיק, הרי שבחמש השנים האחרונות הוסיפו הליכי הרישוי של חברת החשמל, כיבוי אש, והעיריות, 5.6 חודשים בממוצע לזמן הנדרש מתחילת הבניה של דירה ועד למסירתה".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה