בריאות
9 מזונות שישמרו על בריאות הלב שלכם | דיאטנית ממליצה
הלב שלנו עובד מסביב לשעון, לא עוצר לרגע, שומר על החיים שלנו בתנועה. הלב אחראי על זרימת הדם לכל האיברים בגוף שלנו, אבל כמה מאיתנו באמת עוצרים לחשוב על הבריאות שלו?
לתזונה יש תפקיד חשוב באיזון הגוף ובמניעת מחלות לב. תזונה ים-תיכונית, עשירה בירקות, קטניות, שמן זית, דגים ואגוזים – הוכחה שוב ושוב כמועילה לבריאות הלב. חלק מהמזונות תורמים להפחתת כולסטרול LDL (ה"רע"), אחרים מסייעים באיזון לחץ דם וישנם כאלה התורמים להפחתת דלקת מערכתית – מרכיב מרכזי בהתפתחות מחלות לב.
מזונות שראוי להכניס ללב – ולצלחת
השפעה: חומצות שומן אומגה-3 מסוג EPA ו-DHA מפחיתות תהליכים דלקתיים, מאזנות את קצב הלב ומורידות את רמות הטריגליצרידים.
המלצה: 2–3 מנות דג שומני בשבוע. במקרה של תזונה צמחונית – שקול תוסף או מקורות צמחיים (כגון זרעי פשתן), אם כי הספיגה שונה.
מחקר תומך: מחקרי מעקב מה-New England Journal of Medicine מצביעים על ירידה בסיכון לאוטם לבבי בקרב אוכלוסיות שצורכות דגים באופן קבוע.
2- שמן זית כתית מעולה
השפעה: מקור לשומן חד-בלתי רווי שמפחית את הכולסטרול ה"רע" (LDL) ומסייע בשמירה על גמישות כלי הדם.
המלצה: 1-2 כפות ביום. להשתמש כשמן בסיס בסלטים, תבשילים ובמקום חמאה.
מחקר תומך: מחקר PREDIMED הספרדי מצא שצריכת שמן זית בכמות יומית משמעותית הפחיתה את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים ב-30%.
השפעה: מכילה בטא-גלוקן – סיב מסיס המסייע בהפחתת רמות כולסטרול.
המלצה: כחצי כוס יבשה (כ-40 גרם) בבוקר, למשל כגרנולה או דייסה.
מחקר תומך: מטא-אנליזות מצאו ירידה של 5–10% בכולסטרול LDL בצריכה יומית של 3 גרם בטא-גלוקן.
השפעה: עשירים באומגה-3 צמחית (ALA), נוגדי חמצון ותרכובות אנטי-דלקתיות.
המלצה: 4–6 אגוזים ביום, לא קלויים ולא מומלחים.
מחקר תומך: מחקר שפורסם ב-Circulation הראה שצריכה קבועה של אגוזי מלך הורידה סיכון למחלות לב ב-15%.
השפעה: עשירים בפוליפנולים (במיוחד אנתוציאנינים), שעוזרים להרחבת כלי הדם ולוויסות לחץ הדם.
המלצה: חצי כוס ליום, קפואים או טריים.
מחקר תומך: מחקר על נשים שפורסם ב-BMJ מצא ירידה של 32% בסיכון להתקף לב בקרב נשים שצרכו פירות יער לפחות שלוש פעמים בשבוע.
השפעה: עשירות בסיבים מסיסים, חלבון צמחי ומסייעות באיזון רמות סוכר וכולסטרול.
המלצה: לפחות 3 מנות בשבוע. אפשר לשלב בקציצות, מרקים, סלטים.
מחקר תומך: מחקר שפורסם ב-Journal of Nutrition הראה הפחתה משמעותית בלחץ דם בקרב צרכני קטניות קבועים.
השפעה: מקור לנוגדי חמצון, ויטמין K, מגנזיום וחומצה פולית – כולם חשובים לתפקוד כלי הדם.
המלצה: לפחות 1–2 כוסות ביום.
מחקר תומך: מחקר אוסטרלי מצא שאנשים שצרכו ירקות ירוקים מדי יום סבלו פחות מיתר לחץ דם ומחלות עורקים.
השפעה: עשיר בשומנים חד בלתי רוויים, אשלגן וסיבים תזונתיים.
המלצה: חצי אבוקדו ביום.
מחקר תומך: מחקר מ-JAMA הצביע על כך שצריכת אבוקדו סדירה קשורה לירידה של כ-20% בסיכון למחלות לב כליליות.
השפעה: מכיל פלבנולים שתורמים לגמישות כלי הדם ולירידה קלה בלחץ הדם.
המלצה: קובייה או שתיים ביום.
מחקר תומך: מחקר גדול באירופה (EPIC) מצא קשר בין צריכת שוקולד מריר לבין ירידה בסיכון לשבץ לבבי.
מזונות מועילים אינם תרופת פלא, לכן חשובה המסגרת התזונתית הכוללת. איזון קלורי, גיוון, והפחתת צריכת שומנים רוויים, סוכר ומלח הם לא פחות חשובים מהמזונות הבריאים עצמם.
עוד ב-
הכתבות החמות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה



